22 січня співробітники СБУ у центрі Києва провели гучне затримання. Відомство офіційно повідомило про арешт співробітника Штабу антитерористичного центру при СБУ за замах на замовне вбивство іншого співробітника СБУ. Деталі справи ще більш пікантні. Затриманим виявився полковник спецпідрозділу СБУ «Альфа» Андрій Расюк, який, нібито, на замовлення колишнього першого заступника голови СБУ Дмитра Нескоромного, хотів ліквідувати начальника Головного управління внутрішньої безпеки (ВБ) СБУ Андрія Наумова.

За словами журналіста Юрія Бутусова, до початку 2020 року Нескоромний був головним куратором корупційних схем на експортно-імпортних операціях українського бізнесу. Але за рік контроль над цим напрямом перейшов під контроль Наумова.

Затримання Андрія Расюка / відкриті джерела

«Не виключено, що в ході корупційних розбірок і переділу сфер «доїння» бізнесу між главком ВБ і главком «К» (головне управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю — Прим. ред.) СБУ Наумов розіграв цю історію, щоб дискредитувати конкуруюче угруповання. І затримання Расюка — це просто спектакль для підкреслення власної значущості і незамінності в очах Зеленого і Баканова, які на такого роду піар добре реагують», — написав Бутусов на своєму Facebook.

За неофіційною інформацією, Нескоромного 23 січня теж затримали. Але йому вдалося втекти з кайданками на руках. В той же день, начебто від імені Нескоромного, створили Telegram-канал, через який повідомили, що ніякого затримання не було. Більш за те, ближчим часом обіцяли оприлюднити компромат на голову СБУ Івана Баканова. На сьогодні цей канал має більше 8 тис. підписників.

Хто всі ці люди?

Нескоромний розпочав службу в органах безпеки в 1999 році. В 2018 році він став заступником начальника Головного управління СБУ у Києві та області. Весною 2019-го, після перемоги на виборах Володимира Зеленського, призначений заступником голови СБУ. На той час СБУ ще очолював Василь Грицак. Верховна Рада не давала згоди на його звільнення, тому свої кадри нова влада заводила через замісників.

В листопаді 2019 року Нескоромного призначають першим заступником голови СБУ — начальником головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю (главк «К»). Щоправда, ненадовго: вже в березні 2020-го Зеленський звільнив його з посади. Існує думка, що Нескоромний мав підтримку від керівника Офісу президента Андрія Богдана, а після його заміни на Андрія Єрмака від нелояльних кадрів почали позбуватися.

​​​​Біографія Наумова скромніша та таємнича. Після його призначення керівником внутрішньої безпеки СБУ журналісти неодноразово намагалися отримати бодай якісь дані, але пресслужба відмовляла. Доступні майнові декларації Наумова говорять, що державну службу він розпочав на посаді заступника начальника управління матеріально-технічного забезпечення Генеральної прокуратури України. На той час ГПУ очолював Віктор Шокін.

Пізніше Наумов працював заступником директора Державного спеціалізованого підприємства з управління капітальним будівництвом зони відчуження. Звідти перейшов на посаду директора Центру організаційно-технічного і інформаційного забезпечення управління зоною відчуження.

В 2020 році Наумов очолив внутрішню безпеку СБУ. В жовтні президент Зеленський присвоїв Наумову військове звання бригадного генерала (до переходу на стандарти НАТО — генерал-майор). Згідно з указом, він попередньо мав звання полковника. Наумов є фігурантом журналістських розслідувань, пов’язаних з пожежами в зоні відчуження та придбанням житла в елітному житловому комплексі столиці.

25 січня низка ЗМІ з посиланням на власні джерела повідомили, що Наумова хотіли усунути, бо він був перешкодою для отримання Нескоромним посади в керівництві СБУ. Версія логічна та вказує на внутрішні війни в «конторі». Проте Нескоромний вже займав посаду першого заступника голови служби, керівника найгрошовитішого «департаменту К». Тому перевірку перед призначенням мав пройти. А рішення про призначення заступників голови СБУ приймає президент, і останнє слово за ним, а не за керівником внутрішньої безпеки. Варто також відзначити, що в 2020 році в управлінні внутрішньої безпеки розформували підрозділ контррозвідки, який саме відслідковував зв’язки співробітників з спецслужбами інших держав чи кримінальним світом.

Помилка резидента

Зі всієї цієї історії можна поки що зробити єдиний висновок — з СБУ потрібно щось робити. Ще кілька років тому було важко собі уявити, щоб ЗМІ обговорювали тему, як один «сбушник» «замовив» іншого. Хоча ми добре пам’ятаємо інсценування вбивства журналіста Аркадія Бабченка за часів Василя Грицака. Та постановка сильно підірвала рівень довіри до українських спецслужб. Але, схоже, за часів Баканова довіру вирішили загалом добити.

Варто нагадати хоча б той факт, що 2020-й рік голова СБУ зустрів на гірськолижному курорті в Альпах. Цей факт спокійно зафіксували журналісти. Варто нагадати, що голова СБУ не має права ось так спокійно прогулюватися курортним містом. Більше того, співробітники СБУ не повинні їздити за кордон в приватних цілях, поки знаходяться на службі.

Андрій Наумов / відкриті джерела

А після скандалу зі зривом операції «вагнерівців» представники британської розвідки МІ-6 повідомили президенту Зеленському про витік інформації з боку його оточення. Тобто витік не тільки відбувся, а й про нього стало відомо спецслужбі іншої держави. Зараз ми маємо черговий скандал.

Підсумовуючи, настав час для глибокої реформи СБУ. Законопроєкти, присвячені перебудові безпекового відомства, з’являлися неодноразово. Але жоден з них не відповідав головній вимозі — демілітаризації СБУ і скасування не властивих їй повноважень, як то боротьба з організованою злочинністю та розслідування економічних злочинів.

До порядку денного цього пленарного тижня включено черговий законопроєкт з цього приводу, підготовлений Комітетом ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки. Цей документ відповідає вказаним вище вимогам. Але його вже почали збивати — народним депутатам нібито телефонують з СБУ і просять не приходити на засідання, або не голосувати. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив в ході брифінгу, що йому не дзвонили, але є багато дискусій щодо цього документу.

В Україні продавали псевдовакцини Pfizer — СБУ
Контррозвідка попереджала президентів про загрози з боку РФ задовго до агресії — СБУ