тактична медицина
azov.org.ua

Перша медична допомога на полі бою — це надважливий чинник порятунку життя пораненому. Як вказує аналіз причин загибелі солдатів, значну частину з них можна було врятувати. Близько 90% поранених бійців гинуть ще до потрапляння в госпіталь — в основному через несумісні з життям травми.

Однак деякі стани, такі як кровотеча з кінцівок, напружений пневмоторакс і проблеми з дихальними шляхами можна усунути в бойових умовах.

Chas News розповідає, як працює перша медична допомога пораненим і як її надавати.

Надання домедичної допомоги — три зони

Місце ведення бойових дій умовно поділяють на три зони — зелену, жовту та червону. Від того, в якій зоні перебуває поранений, залежить об'єм надання допомоги.

Надання медичної допомоги у червоній зоні 

допомога пораненим

Червона зона — це місце бойових дій, де військові перебувають під обстрілом противника. У цій зоні головною місією військового є виконання бойового завдання, на другому місці стоїть опікування постраждалими.

Допомога пораненому передбачає якнайшвидше накладання джгута у випадку кровотечі та евакуацію поранених із зони ураження.

Надання медичної допомоги у жовтій зоні

допомога пораненим

Жовта зона передбачає, що поранений знаходиться поза безпосереднім вогневим впливом (підвал, бліндаж, укриття). Порядок надання допомоги в жовтій зоні такий:

  • перевірити постраждалого на наявність кровотеч;
  • оглянути прохідність дихальних шляхів;
  • обробити ушкодження грудної клітини;
  • перевірити джгут, якщо його накладали на кінцівки;
  • повторно оглянути пораненого на наявність незначних кровотеч, необроблених ран на кінцівках та інших травм;
  • ввести знеболюючі та антибіотики;
  • передати інформацію про пораненого медикам;
  • перевіряти притомність постраждалого і його дихання кожні 15 хвилин.

Допомога у зеленій зоні

Зелена зона — це віддалені від безпосереднього вогневого впливу райони. Тут є мобільні польові госпіталі, військові чи цивільні шпиталі, спеціалізовані клініки. Допомога у зеленій зоні полягає у своєчасному супроводі пораненого до місця немедичної чи медичної евакуації.

Алгоритм С.А.В.С.

допомога пораненим

Англійські літери С.А.В.С. означають базовий алгоритм роботи із постраждалим:

  • С (critical bleeding — критична кровотеча)
  • А (airways — дихальні шляхи)
  • В (breathing — дихання)
  • С (circulation — циркуляція)

​​За статистикою НАТО, зі 100% бійців, які гинуть на полі бою, 70% помирають через критичну кровотечу (С). Вона відрізняється від звичайної кровотечі тим, що становить загрозу життю через стрімку втрату крові. Наприклад, при пошкодженні стегнової артерії боєць може загинути за кілька хвилин — вже за 35-40 секунд він втратить свідомість і не зможе надати собі допомогу.

Саме тому в алгоритмі C.A.B.C. критична кровотеча посідає перше місце. При її виявленні необхідно застосувати кровоспинний турнікет, джгут, пальцеве притиснення або підручні засоби. Для зупинки кровотечі в сучасну аптечку має входити турнікет виробництва США — так званий C.A.T. (Combat Application Tourniquet).

Накладення C.A.T. турнікета однією рукою

Наступним пунктом при огляді мають бути дихальні шляхи. Через їхню непрохідність гинуть близько 27% бійців. Тому після перевірки на критичну кровотечу потрібно оглянути прохідність верхніх дихальних шляхів (А) та наявність, частоту і глибину дихання (В).

Така послідовність зумовлена тим, що спочатку повітря потрапляє у верхні дихальні шляхи. Якщо вони перекриті запалим язиком, уламками щелепи або зубів, то кисень не потрапить у легені, навіть якщо вони вціліли. Для вирішення проблеми непрохідності верхніх дихальних шляхів є близько 4 хв, а травми дихальної клітки, наприклад, пневмотораксу — до 20 хв.

Пункт С (circulation) передбачає відновлення рівня рідини (крові) в тілі пораненого та проведення інших стабілізаційних заходів, зокрема, для попередження зниження температури тіла. Це варто зробити протягом 30-40 хв з моменту поранення.

Приклади зупинки кровотеч

Накладання перев'язувального пакета:

Накладання турнікета:

Окупанти залишають помирати на полі бою своїх поранених медиків — СБУ (відео)
Пенсії військовим: правила нарахування і нюанси під час війни