Колонка
адвокат
адвокат

У Верховний Суд 5 лютого надійшли одразу два позови щодо оскарження указу президента про накладення санкцій на Тараса Козака та його активи. Позови поки що готуються до розгляду.

Цікаво, що українське законодавство в принципі не передбачає відповідальності за невиконання указу президента. Є відповідальність за невиконання закону, а за невиконання указу — немає. У цьому контексті варто згадати історію з указом щодо відсторонення голови Конституційного Суду Олександра Тупицького, адже Зеленський фактично так і не зміг заборонити йому виконувати робочі обов’язки. Видаючи подібні укази, Банкова лише втрачає авторитет. Це по-перше.

А по-друге, в Офісі президента ще й підводять самих себе під таке визначення, як «зловживання владою». Поясню. Якщо, наприклад, телеканал звинувачують в антиукраїнській пропаганді, треба звертатися до суду або ж подавати заяви в СБУ та прокуратуру. В країні для таких випадків існують компетентні органи. Тільки тоді ми зможемо сказати, що дії влади — законні. До того ж, нагадаю, що у разі невиконання рішення суду є кримінальна відповідальність.

Володимир Зеленський — не юрист. Але ж у нього, певно, повинні бути радники, які мали б підказати йому правильні шляхи вирішення ситуації. Як на мене, навіть якщо зараз на такі дії Банкової компетентні органи звертають мало уваги, може прийти час, коли сьогоднішні дії влади опиняться у полі зору потрібних людей. І тоді ставитимуть питання і радникам президента, і самому Зеленському. Споглядаючи збоку за розвитком ситуації, можу сказати лише одне: виглядає, наче президента добряче підставили.

Може прийти час, коли сьогоднішні дії влади опиняться у полі зору потрібних людей. І тоді ставитимуть питання і радникам президента, і самому Зеленському

Більш за те. Зараз у Верховній Раді частина опозиції ініціює імпічмент президенту. Юридично провести цю процедуру досить складно: потрібно три голосування, а також висновки слідчої комісії та двох судів — Конституційного і Верховного. Але все ж підстави для імпічменту, на мою думку, є. Паралельно починається інформаційна війна. І якщо цю війну виграє опозиція, будуть політичні наслідки.

Наостанок — про інформаційну війну дещо іншого порядку. Війну, що точиться вже давно. Підкреслю: ні в якому разі не можна допускати, аби хтось використовував наш інформаційний простір, щоби шкодити Україні.

Поміж тим, у випадку з санкціями йдеться зовсім про інше — про дотримання українського законодавства. Володимир Зеленський — президент України. Посадова особа. Ба більше — вища посадова особа в країні. А в Конституції чітко сказано, що органи державної влади та посадові особи мають робити тільки те, що передбачене Конституцією та законами України. Закон один для всіх. І для президента, і для двірника, і для водія трамваю.