Колонка
Адвокат 
Адвокат 

На початку березня стало відомо, що правоохоронці не змогли вчасно завершити досудове слідство у провадженні щодо заступника голови Офісу президента Олега Татарова і скерувати документи до суду. Тепер справу повинні закрити, адже саме цього в таких випадках вимагає Кримінальний процесуальний кодекс України. Втім, чи ухвалене таке рішення, поки що невідомо. А ось підводних каменів у історії Татарова, Максима Микитася та колись очолюваного останнім «Укрбуду» — хоч греблю гати.

Якщо коротко. У 2019 році НАБУ повідомило про викриття схеми щодо купівлі близько пів сотні квартир для Нацгвардії. Тоді у центрі скандалу опинився Максим Микитась, на той час вже колишній голова «Укрбуду», та Юрій Аллеров — колишній командувач Національної гвардії. Але перипетії навколо Микитася та Аллерова залишимо за дужками і радше поглянемо на кейс Олега Татарова, проти якого свідчив Микитась та якого нібито «покриває» Офіс президента. 

Микитась зголосився на співпрацю зі слідством та розповів, нібито саме Татаров допомагав йому організувати одну з експертиз для реалізації схеми з квартирами для Нацгвардії

Чи не вперше ім’я Татарова пролунало в медіа ще у 2014 році, коли він працював заступником начальника Головного слідчого управління МВС. Після Революції Гідності Татаров йде з МВС та за збігом обставин опиняється в «Укрбуді», де, як характеризував Микитась, він як «сильний юрист» займається «вирішенням особливих питань». Прикметно і те, що Микитась зголосився на співпрацю зі слідством та розповів, нібито саме Татаров допомагав йому організувати одну з експертиз для реалізації схеми з квартирами для Нацгвардії.

Спираючись на покази Микитася (інших доказів широкому загалу не представили), НАБУ оголосило, що Татаров був одним зі співучасників схеми. Влітку 2020-го у житті Татарова знову відбувається чудернацький розворот і він опиняється в Офісі президента. Призначений указом президента заступником голови ОП, Татаров мав би опікуватися реформою правоохоронної системи, боротися з корупцією та захищати права людини.

Мабуть, в Офіс президента просто «з вулиці» потрапити дуже складно. Проте цікаво навіть не «як?», а «що?». Коли послухати деяких активістів, може скластися враження, ніби функція Татарова в ОП — контроль судової системи та силовиків. Так це насправді чи ні — судити важко, втім, важко сперечатися також і з тим фактом, що у Татарова є так званий «апаратний досвід».

В Офіс президента просто «з вулиці» потрапити дуже складно. Проте цікаво навіть не «як?», а «що?»

Чи є зв’язок між «укрбудівським» минулим Татарова та його нинішнім призначенням в Офіс президента, — невідомо. І у цьому контексті варто б пам’ятати, що Офіс президента, по суті, — патронажна служба, співробітники якої не проходять навіть процедуру декларування та не є носіями державної влади. Тож хоч заклики про необхідність відсторонення Татарова від виконання ним посадових обов’язків були дуже гучними, слід пам’ятати, що у заступника керівника Офісу президента формально немає владних повноважень, і, знову-таки, формально, він не може впливати на слідство, використовуючи посаду. До того ж, про відсторонення Татарова мало б клопотати слідство, а відповідне рішення приймати мав би слідчий суддя, а не Татарова працедавець.

Більш обґрунтованою видається версія, згідно з якою протистояння навколо заступника очільника ОП є окремим епізодом більш широкого протистояння щодо незалежності НАБУ та збереження посади Артемом Ситником. На сьогоднішній день саме ці питання видаються основними точками напруги у нашій співпраці з міжнародними кредиторами. В цьому контексті можна пригадати заяви Татарова про «покарання скандального Ситника».

Нацкомісію з цінних паперів очолив радник Єрмака — ОПУ
«Рішення Зеленського неочікувані, стратегічні та прикольні». Тимофій Милованов — про політику та плагіат