Tesla, Apple, Facebook

25 січня у маловідомому виданні Khaama з’явилась новина про те, що Tesla буде випускати смартфони, що працюватимуть на Марсі. Нібито гаджету навіть дали попередню назву — Model Pi. Девайс можна буде заряджати за допомогою сонячної батареї, розташованої на задній частині пристрою, і він зможе безпосередньо використовувати інтернет, який роздають супутники Starlink (взагалі-то для цього потрібне спеціальне обладнання).

Після цього соцмережами прокотилася хвиля повідомлень про нову розробку Ілона Маска. У себе на Facebook цю новину навіть розмістив Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

Допис Федорова

Втім, новина виявилася пранком. Адже ще у вересні минулого року Ілон Макс у своєму Twitter написав, що його не цікавлять смартфони та смартгодинники, а майбутнє, на його думку, за нейроінтерфейсами.

Медіа, які передрукували новину, довелося писати спростування, а Федоров видалив свій допис з Facebook.

Втім, справедливості заради треба сказати, що фейкові техноновини важко відрізнити від справжніх «зливів» про плани big tech компаній, які потрапили до журналістів. Адже ідеї часто вражають — чого варті ті ж HyperLoop чи StarLink Ілона Маска!

Тому ми вирішили пригадати містифікації останніх часів щодо планів технокомпаній.

Штраф Apple на 30 вантажівках

У 2012 році суд зобов’язав Samsung виплатити Apple $1 млрд компенсації за незаконне копіювання технологій. Телефони та планшети корейської компанії виявилися занадто схожі на iPhone и iPad.

Після цього з’явилося, нібито, навіть підкріплене відео та фотографіями повідомлення, що Samsung виплатив штраф, підігнавши під офіс Apple 30 вантажівок, наповнених п'ятицентовими монетами. Фейк швидко спростували, проте його часто й досі згадують як реальну історію.

Нереальні колеса Apple Car

Чутки про те, що Apple розробляє свій автомобіль, фігурують давно. Це не дивно для компанії, яка створює чи не найгарніші пристрої у світі та має віддану армію фанатів.

Ніби-то так повинен був виглядати Apple car

Наприкінці 2020 року в мережу виклали відео автомобіля з колесами у формі кулі та логотипом Apple. Як швидко з’ясувалося, трекболи, як і лого на автомобілі, з’явилися в результаті банального відеомонтажу. Проте відео наробило галасу. Деякі фанати компанії так і не повірили в розіграш і до цих пір очікують на появу Apple Car.

Tesla та російський робот

У 2019 році російська компанія Promobot у своєму пресрелізі заявила, що під час виставки споживчої електроніки CES автомобіль Tesla збив робота їхнього виробництва.

Про ситуацію навіть розповіли журналісти британського видання Daily Mail. Проте, коли у газеті почали більш глибоко «копати» цю тему, виявилося, що пасажир Tesla, який начебто у момент зіткнення знаходився в машині, плутав багато деталей. Також на той час у цієї моделі Tesla ще не було повністю автономного режиму. До того ж, журналісти не змогли знайти жодних згадок про інцидент у поліції. Пізніше виявилося, що ДТП було зрежисоване самими розробниками робота з метою привернути увагу до своєї продукції.

BFF від Цукерберга

Декілька років тому у Facebook ширилися заклики публікувати абревіатуру BFF у коментарях, щоб перевірити безпеку акаунту. Суть «перевірки» була такою: якщо це слово відобразиться зеленим кольором, то профайл убезпечений, якщо іншим — радили терміново змінити пароль.

Facebook колись підсвічував абревіатуру BFF різними кольорами

Кілька років тому Facebook дійсно підсвічував цю абревіатуру, якщо її вводили зі смартофона. Втім, до захисту акаунту це не мало ніякого стосунку. Насправді абревіатура BFF (Best Friend Forever) належала до автоматичних слів, до яких соцмережа додавала візуальні ефекти, наприклад, «вітаю». Але тепер цієї фічі у Facebook взагалі немає.

Блокування смартфону під час розмови з шахраями

У вересні 2021 року в українському сегменті соцмереж масово почали з’являтися дописи про телефонні дзвінки з невідомих номерів з опитуванням про те, чи зробив отримувач щеплення проти COVID-19. Буцімто у відповідь тих, хто вже щепився, просили натиснути цифру «1». Це призводило до блокування смартфону, після чого всі, у кого на гаджеті були встановлені банківські додатки, втрачали свої кошти.

Ілюстративне фото

Телефонне шахрайство є великою проблемою, і масштаби цього явища зростають щороку. Втім, у цьому випадку йдеться про містифікацію. За допомогою телефонного дзвінка неможливо отримати доступ до даних смартфону, тим більше — заблокувати пристрій.

Як з’ясувалося пізніше, аналогічні вкиди фігурували також в Росії та Індії. Хоча хто і з якою метою поширював цю дезінформацію — невідомо.

Сучасний світ пропонує нам величезні обсяги інформації на різних платформах та з різних джерел. І серед неї обов’язково траплятимуться й фейки. Тож радимо: прочитавши новину, що виглядає дивовижною, перед тим як розповсюджувати її, принаймні трохи почекати і перевірити достовірність в інших джерелах, що мають гідну репутацію.

Чому літаки бояться 5G-мереж та як вплине розгортання цієї технології на польоти в Європі
Хакери продають персональні дані українців, отримані начебто шляхом зламу «Дії»
Навіщо українським військовим спеціальні месенджери та застосунки, які рахують дні до дембеля