10 лютого в українському прокаті відбудеться прем'єра стрічки «Смерть на Нілі» про пригоди детектива Еркюля Пуаро, персонажа історій письменниці Агати Крісті.

Її оповіді стали еталонними детективами, а їхні структурні закономірності і особливості постійно використовують як шаблон у сучасному жанровому кіно.

З нагоди прем'єри Chas News пропонує добірку фільмів із загадковими вбивствами та головними героями в ролі сищиків.

«Загублена» (Gone Girl)

Дата виходу: 1 жовтня 2014 року
Жанр: трилер, детектив 
Режисер: Девід Фінчер 
У головних ролях: Бен Аффлек, Розамунд Пайк, Ніл Патрік Гарріс

Напередодні п'ятої річниці весілля Нік виявляє, що його дружина Емі зникла. У будинку знаходять сліди боротьби, а чоловік стає головним підозрюваним.

«Загублена» — детективний трилер режисера Девіда Фінчера про темний бік сімейного життя. Нагнітаюча атмосфера, відчуття обману, в якому всі одне одного підозрюють, скелети у шафі та клубок таємниць, котрі головному герою (так само як і глядачу) доведеться розгадувати. 

Кожна нова відповідь змушує побачити історію під іншим кутом і відкриває ще жахливіші деталі страшної пригоди. 

«Ножі наголо» (Knives Out)

Дата виходу: 5 грудня 2019 року
Жанр: детектив, комедія
Режисер: Раян Джонсон 
У головних ролях: Деніел Крейг, Кріс Еванс, Ана де Армас

Відомого письменника знаходять мертвим у власному ліжку. Розплутати справу береться приватний детектив Бенуа Бланк. Кожен член сім'ї героя — підозрюваний, адже мав прихований мотив для вбивства.

Майже еталонний сеттинг на кшталт історій Агати Крісті. Хоча «Ножі наголо» — це швидше детектив навпаки. Про обставини вбивства ми дізнаємося мало не на початку фільму і спостерігаємо за тим, як убивця намагається збити розслідувачів з пантелику. 

Однак тут всі вимоги жанру дотримані: консервативне сімейство у старовинному особняку зі своїми чварами, «вбивця у цій кімнаті» та обов'язковий фінальний твіст.       

«Острів проклятих» (Shutter Island)

Дата виходу: 14 лютого 2010 року 
Жанр: детектив, трилер
Режисер: Мартін Скорсезе 
У головних ролях: Леонардо Ді Капріо, Марк Руффало, Бен Кінгслі 

Федеральний маршал зі своїм напарником вирушають до острова, де розташована клініка з психічно хворими злочинцями. Герої повинні розслідувати загадкове зникнення однієї з пацієнток, паралельно викриваючи страшні таємниці, що приховує острів.

Все, що потрібно для бадьорого детективного трилера, є у стрічці режисера Мартіна Скорсезе: відрізаний від цивілізації похмурий острів, персонал лікарні, який явно щось недомовляє, і моторошний секрет, який головному герою слід розгадати. 

«Острів проклятих» — головоломка з нуарною атмосферою і головним героєм, який бореться не лише з навколишнім світом, а і самим собою.   

«Первісний страх» (Primal Fear)

Дата виходу: 6 березня 1996 року 
Жанр: драма, детектив 
Режисер: Грегорі Гобліт 
У головних ролях: Річард Гір, Едвард Нортон, Лора Лінні 

Після жорстокого вбивства високої духовної особи — архієпископа — головним підозрюваним стає Аарон — зляканий молодий хлопець. Відомий місцевий адвокат Мартін Вейл упевнений, що юнака підставили, і сам береться за розслідування справи.

«Первісний страх» — один із знакових детективів 90-х років. Заплутаний сюжет постійно тримає глядача в напрузі. Кожна відповідь не наближує до розв'язання справи, а лиш додає більше запитань та нових деталей. Ну і, звісно ж, несподіваний фінальний твіст як одна з головних рис детективного жанру теж присутній у фільмі.

«Мерзенна вісімка» (The Hateful Eight)

Дата виходу: 25 грудня 2015 року
Жанр: вестерн, детектив 
Режисер: Квентін Тарантіно
У головних ролях: Семюел Л. Джексон, Тім Рот, Курт Рассел

Мисливець за головами Джон Рут прямує до невеликого містечка Ред-Рок. Там мають стратити впійману ним злочинницю Дейзі. Підібравши кількох попутників, через наближення снігової бурі він зупиняється в невеликій таверні. Проте дехто з її постояльців збирається зіпсувати плани Рута. 

«Мерзенна вісімка» — восьмий фільм Квентіна Тарантіно, з міксом вестерну та детективу. Тут все відбувається як належить: кілька персонажів замкнені в обмеженому просторі, їх поєднує таємниця і кожен підозрює іншого в обмані. І ще одне дотримання тарантінівськіх канонів: у всіх героїв зведені револьвери і вони готові перейти від довгих діалогів до дій. 

Сміх і сльози на великому екрані. П’ять фільмів, що потрапили до Книги рекордів Гіннеса
Тайм-менеджмент. П'ять фільмів про часові петлі та парадокси