париж
Unsplash

Літні Олімпійські Ігри 2024 в Парижі тривали трохи більше двох тижнів. У неділю, 11 серпня, відбулась церемонія закриття Олімпіади.

Оновлено. Нижче — текст, який ми підготували перед церемонією закриття Ігор-2024. Вона минула, і ми додаємо повний запис трансляції.

Де та коли пройде церемонія закриття Олімпіади 2024

На відміну від параду учасників і церемонії відкриття Ігор-2024, які відбулись на річці Сена і площі Трокадеро, закриття Олімпіади буде традиційним і пройде на стадіоні «Стад де Франс».

Шоу почнеться у неділю, 11 серпня, о 22:00 за київським часом і триватиме понад дві години.

Пряма трансляція закриття Олімпіади 2024: де дивитися в Україні

В Україні церемонію закриття Ігор-2024 одночасно покажуть:

  • Перший канал «Суспільного»;
  • регіональні канали «Суспільного»;
  • канал «Суспільне Спорт».

Також трансляція буде доступна в інтернеті на сайті suspilne.media.

Зазначимо, що найдешевший квиток на шоу, щоб побачити церемонію на власні очі на «Стад де Франс», коштував €600.

Що відомо про церемонію закриття Олімпійських Ігор 2024 в Парижі

Шоу закриття Олімпіади-2024 отримало назву «Рекорди».

Його режисером став француз Тома Жоллі, який так само ставив церемонію відкриття Ігор.

Те шоу 26 липня було яскравим, але й спричинило скандал.  Глядачам показали пародію трансгендерів на картину Леонардо да Вінчі «Таємна вечеря». Це викликало обурення у соцмережах, організаторів звинуватили у неповазі до почуттів християн, а Тома Жоллі навіть отримав погрози.

Тепер всім цікаво, що організатори Олімпіади в Парижі покажуть на закритті.

На сайті Олімпіади прийдешнє шоу описують так:

«Цією церемонією Тома Жоллі хотів запропонувати глядачам по-справжньому захопливу колективну подорож — у минуле, до витоків Ігор, у майбутнє і, зрештою, у позачасовий всесвіт. Амбіція полягає в тому, щоб святкувати в зупиненому часі, з усвідомленням того, що разом ми можемо змінити світ на краще».

Сам режисер зазначив, що своєю постановкою хоче вказати на крихкість олімпійського руху. Жоллі відзначає, що колись світ вже втратив Олімпійські ігри, які після античних часів знову відтворили лише наприкінці XIX століття.

Олімпійські ігри вже зникли після античності і були заново започатковані у Франції П'єром де Кубертеном. Ми хочемо святкувати, але свідомо. Цей момент стане можливістю поміркувати про важливість Олімпійських ігор у нашому суспільстві

Режисер не розкриває деталей церемонії, але обіцяє «дуже візуальне, хореографічне, акробатичне шоу із оперним відтінком».

У программі задіють понад 100 акторів, акробатів, танцюристів і артистів цирку.

олімпіада 2024 париж закриття

Обов’язкові елементи церемонії закриття Ігор 2024

Як би далеко не зайшла фантазія постановників шоу, але церемонія закриття, ймовірно, міститиме кілька обов’язкових елементів:

  • парад спортсменів;
  • нагородження переможця марафону;
  • подяка волонтерам;
  • промова президента МОК Томаса Баха, який проголосить офіційне завершення Олімпійських Ігор 2024;
  • гасіння Олімпійського вогню;
  • передання Олімпійського прапора мером Парижа меру Лос-Анджелеса, де у 2028 році пройде наступна Літня Олімпіада;
  • феєрверк.

Хто зі світових зірок візьме участь у закритті Олімпіади 2024

Той факт, що від Парижа-2024 олімпійську естафету підхопить Лос-Анджелес-2028, примушує очікувати участі в церемонії зірок з Голлівуду.

Світові ЗМІ майже не сумніваються, що одним з головних героїв шоу стане голлівудський актор Том Круз.

Пишуть, що зірка фільмів «Місія нездійснена» спуститься з вершини стадіону на поле з Олімпійським прапором. Точніше, не сам 62-річний актор, а його дублер. Все, як у кіно.

А після цього трюку глядачам нібито покажуть ще один — як Том Круз з прапором літаком дістається Лос-Анджелесу і стрибає з парашутом до знаменитого напису Hollywood на горі Маунт-Лі.

Видання TMZ пише, що стрибок Круза зняли ще у березні, але тоді появу актора біля знаку Hollywood не пов’язали з Олімпіадою.

Ну а напередодні відкриття Ігор-2024 Круза бачили в Парижі, де він вночі катався на мотоциклі у супроводі авто зі знімальною групою.

Раніше Том Круз вже брав участь в олімпійських церемоній, зокрема у 2004 році він ніс факел Лос-Анджелесом під час естафети Олімпійського вогню перед Іграми в Афінах.

Також зазначимо, що трюк з парашутом не стане чимось новим для Олімпійських Ігор. На церемонії відкриття Олімпіади-2012 в Лондоні показали, як нібито королева Єлизавета у супроводі Джеймса Бонда вилітає гелікоптером з Букінгемського палацу і стрибає з парашутом над стадіоном «Вемблі».

Також на церемонії закриття Олімпіади-2024 очікують виступів французьких гуртів Air і Phoenix, а також піонера електронної музики Жана-Мішеля Жарра.

Їхню участь побічно підтвердила міністр спорту Франції Амелі Удеа-Кастера, яка пообіцяла, що в програмі буде «французький відтінок електропопа, популярного у всьому світі».

Ще, за чутками, у заключному шоу Олімпіади-2024 в Парижі можуть взяти участь співачки Біллі Айліш, Тейлор Свіфт, а також репер Снуп Дог.

Церемонія відкриття Олімпіади 2024 в Парижі: такого ще не було!