орбан Зеленський

2 липня вперше від початку вторгнення прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув до Києва для переговорів із президентом Володимиром Зеленським. Обговорили торгівлю, транскордонну співпрацю, інфраструктурні та енергетичні питання, а також гуманітарну сферу.

Chas News зібрав головні заяви політиків на спільному брифінгу.

Що сказав Орбан

Віктор Орбан заявив, що його візит до України повʼязаний із головуванням Будапешта в ЄС.

«Мета угорського головування — зробити свій внесок у розв'язання проблем, що стоять перед Європейським Союзом. Тому моя перша поїздка була до Києва», — розповів він.

Угорський прем’єр заявив, що запропонував Зеленському подумати про те чи можна припинити вогонь та розпочати переговори.

«Війна, в якій ви зараз живете, дуже інтенсивно впливає і на безпеку Європи. Ми дуже високо цінимо усі ініціативи пана президента Зеленського заради досягнення миру. Ці ініціативи потребують багато часу. Саме через правила міжнародної дипломатії вони ускладнені і я попросив пана президента подумати про те, чи не можна трошки інакше піти. Зробити перерву. Перервати вогонь і потім продовжити, почати перемовини», — заявив Орбан.

Також він анонсував підписання глобальної угоди про співробітництво з Україною.

«Ми намагаємося закрити всі попередні суперечки й сконцентрувати увагу на майбутнє. Ми бажаємо налагодити відносини між нашими країнами. Ми бажаємо підписати глобальну угоду про співробітництво з Україною, подібну до тих угод, які у нас діють з іншими нашими сусідніми країнами», — сказав угорський прем’єр.

Щодо питання угорської національної меншини Орбан висловив сподівання, що країни «вирішать питання і тут». Він бачить на це «добрі шанси».

Що сказав Зеленський

Український президент заявив, що зустріч стала важливим кроком для вирішення проблем, накопичених протягом тривалого часу.

«Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини і буде заснований на дзеркальному підході у відносинах між країнами», – заявив Володимир Зеленський.

Політики домовилися про відкриття першої українськомовної школи в Угорщині.

«Ми обговорили відкриття української школи в Угорщині, першої такої школи, і пан премʼєр-міністр запевнив мене у підтримці цього проєкту», — сказав Зеленський.

Орбан підтримав цю ініціативу та заявив, що фінансування угорська держава бере на себе, а українських шкіл в Угорщині буде «скільки потрібно».

Угорщина візьме участь у Саміті миру у Швейцарії — глава МЗС