У п’ятницю, 22 липня, Україна підписала договір із Туреччиною та ООН про розблокування експорту українського зерна через три порти у Чорному морі. 

Chas News розповідає, що передбачає «зерновий коридор» та як він працюватиме.

Підписання фінального документа у Туреччині

Ця угода має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». 

Документ підписано представниками Туреччини, ООН та України. Крім того він ще має бути затверджений Кабміном та оприлюднений у повному обсязі.

Такий же документ окремо підписали представники Туреччини, ООН та росії. Україна при цьому, не підписувала жодних документів із росією.

В укладанні угоди від України брав участь Олександр Кубраков, міністр інфраструктури, від рф був присутній сергій шойгу, міністр оборони росії, від Туреччини —  Хулусі Акар, міністр оборони. Також підсумковий документ підписав Антоніу Гутерріш, генеральний секретар ООН.

У Туреччині підписали угоду про експорт українського зерна

Термін дії угоди про розблокування портів становить 120 днів. Але угода передбачає можливість її продовження.

Як проходитиме експорт українського зерна

Представники ООН очікують, що перші поставки українського зерна розпочнуться вже в цю суботу, 23 липня.

Зерно планується вивозити із трьох портів України: «Одеса», «Южний» та «Чорноморськ».

Судна із сільгосппродукцією супроводжуватимуть до Стамбула українські кораблі та берегова охорона, а потім вантажі вирушать далі до місць призначення.

Також у Стамбулі під егідою ООН створять Спільний координаційний центр (СКЦ), до якого увійдуть представники України, росії, Туреччини і ООН. Цей центр буде здійснювати загальний нагляд за дотриманням Ініціативи.

На маршрутах діятиме режим припинення вогню. Жодні військові кораблі, літаки, безпілотні літальні апарати (БПЛА) не можуть наближатися до морського гуманітарного коридору ближче, ніж на відстань, узгоджену СКЦ.

Раніше Михайло Подоляк, радник глави Офісу президента, повідомляв, що Україна підпише договір про вивезення зерна з Туреччиною та ООН. А от з росією жодної угоди не підписуватимуть.

Протягом травня-червня росія могла вивезти 180 тис. т українського зерна на понад два млрд грн — розслідування