Getty Images

28 серпня Державне агентство автомобільних доріг України залучило на внутрішньому ринку під державні гарантії $376 млн на 5 років під 4,9% річних. Гроші підуть на «Велике будівництво» — реконструкцію та поточний ремонт автомобільних доріг.

Необхідну суму «Укравтодору» виділили шість українських банків: «Укрексімбанк» (45%, тобто $165 млн), «Ощадбанк» (до $150 млн), «Укргазбанк» (до $50 млн), «ТАСкомбанк» (до $14 млн), «Банк Кредит Дніпро» ($13 млн), ПУМБ (до $10 млн). Позику оформили у вигляді консорціумного кредиту: тобто дії фінустанов координує державний «Укрексімбанк», який з 2020 року є основним внутрішнім позичальником «Укравтодору».

«Укрексімбанк» — головний кредитор «Укравтодору»

До речі, це перший в Україні успішний кейс виділення синдикованого кредиту. До цього часу подібні спроби співпраці банків були невдалими. Наприклад, «Укрексімбанк» та «Ощадбанк» ще у 2005 році безуспішно намагалися створити консорціум. «Досі можливості залучення таких великих обсягів в українських банках не було, переважно суми кредитування рідко перевищували $50-70 млн й то лише для великих системних банків. Сьогодні ми дали сигнал ринку, що через механізм консорціуму можна залучати потрібні для реалізації великих інвестиційних проектів кошти», — пояснює Євген Мецгер, голова правління «Укрексімбанку».

Варто нагадати, що наприкінці червня «Укравтодор» випустив євробонди на Лондонській фондовій біржі під державні гарантії, залучивши на 7 років $700 млн під 6,25% річних. Тобто ставка запозичень на внутрішньому ринку є нижчою, ніж на глобальному ринку.

Виділення кредиту «Укравтодору» пов’язано зі зверненням Мінінфраструктури до державного «Укрексімбанку» щодо продовження фінансування банком «Великого будівництва». Нагадаємо, у серпні 2020-го «Укрексімбанк» придбав облігації «Укравтодору» на 2,9 млрд грн з дохідністю у 9,99% річних, залучивши для цього 2,9 млрд грн рефінансування від НБУ.

«Все, про що ви говорите, — правда, просто вона інша». Євген Мецгер про важливість розуміння контексту

Як вже ми зазначали вище, цього разу в «Укрексімбанку» не було коштів, щоби самостійно виділити «Укравтодору» необхідну суму, тому пропозицію взяти участь у проєкті розіслали іншим українським банкам, як з державним, так і з приватним капіталом. За словами нашого співрозмовника з керівництва одного з банків-кредиторів, проєктом зацікавилося набагато більше банків з приватним капіталом, ніж взяло у ньому участь. «Багато банків ще не встигли прийняти рішення», — пояснює наш співрозмовник.

Ще один менеджер з керівництва банків — кредиторів «Укравтодору» говорить, що фінансування держкомпаній для українських фінустанов є однією з небагатьох можливостей заробити на депозитах у іноземній валюті. Не дивлячись на те, що за останній рік ставки по депозитах у доларах та євро значно впали і часто становлять символічні 0,01% річних, у корпоративному секторі позичальників, які б отримували кредитування у іноземній валюті, майже немає.

У банків, які ще не встигли вирішити, чи цікава їм участь у «Великому будівництві», ще буде шанс. Олександр Кубраков, міністр інфраструктури, вже заявив, що «у найближчій перспективі ми розглядаємо варіанти подібного фінансування не лише для дорожньої та мостової інфраструктури, але й аеропортів, залізниці, морської та річкової інфраструктури».

Велике крадівництво: як уряд планує «окешити» держкомпанії, щоби врятувати бюджет
Романський міст. Зруйнований перегін через Буг на трасі Львів — Луцьк як ілюстрація наслідків схем у дорожньому будівництві