Станом на 25 січня 2021 року, за даними Bloomberg, у 56 країнах світу ввели 65,6 млн доз вакцин проти COVID-19. І вже можна судити про те, що у цілому у вакцинах проти «корони» нічого страшного немає.Так, за даними медичного видання JAMA, з 14 по 23 грудня у США ввели 1,9 млн доз вакцини виробництва Pfizer. Серед щеплених лише у 21 людини розвинулися важкі алергічні реакції. 18 з них були алергіками. Раніше не помічали проблем зі здоров’ям лише троє. Втім, навіть серед людей з важкими реакціями на вакцину ніхто не помер — після уколу адреналіну їм стало краще і вони повернулися додому.

Втім, є і протилежні приклади. Зокрема — смерть після вакцинації 33 людей віком старше 75 років у Норвегії. Хоча, за даними Інституту громадського здоров’я Норвегії, лише у норвезьких будинках престарілих щоденно помирають 45 осіб такого віку, влада разом з фармвиробником почали детальне розслідування інциденту. Той факт, що літні люди померли після вакцинації, не означає, що вони померли у результаті вакцинації, але дослідники дійшли висновку, що у літніх людей вакцинація від COVID-19 може викликати загострення хронічних хвороб. Втім, летальність після вакцинації серед людей віком 75+ складає не більше 0,1%. Хоча від самої «корони» гине до 10% людей цього віку.

Нормативи ВООЗ зобов’язують контролюючі органи вважати будь-яке погіршення стану здоров’я після вакцинації побічним ефектом

Крім того, в Ізраїлі у 13 осіб після вакцинації спостерігали параліч лицьового нерва, так званий параліч Бела, який минувся за дві доби. Варто ще раз підкреслити: поки що не доведений зв’язок цих інцидентів з вакцинацією. Але нормативи ВООЗ зобов’язують контролюючі органи вважати будь-яке погіршення стану здоров’я після вакцинації побічним ефектом і детально розслідувати кожен випадок. Поки що ж Chas News спробував розібратися, чому від щеплення можуть виникати «побочки» та чи можна цьому зарадити.  

1. Що саме викликає побічні реакції та чому вони виникають при щепленні проти COVID-19?

Яка саме складова вакцини може викликати певну побічну реакцію, поки ніхто з упевненістю не скаже. Наприклад, причини розвитку паралічу Бела, який зафіксували в Ізраїлі, науці достеменно не відомі. Найчастіше за все цей стан виникає після застуди чи переохолодження. Але відомі і випадки його розвитку після введення БЦЖ і вакцин проти грипу. Більш за те, іноді параліч обличчя виникає і після медичних втручань, які, здавалося б, з лицем аж ніяк не пов’язані — наприклад, після досліджень шлунку.

Найчастіше побічні реакції викликає сам білок патогену, який вводять у м’яз. Імунна система починає його зв’язувати, тому на місці щеплення виникає ущільнення та почервоніння. Також з неспецифічною реакцією імунітету на чужорідний білок пов’язані підвищення температури та головний біль після вакцинації. Здебільшого, такі побічні ефекти швидко проходять і не становлять загрози для здоров’я.

Також у склад вакцин можуть входити ад’юванти (підсилювачі ефекту вакцинації), рештки антибіотиків, стабілізатори та консерванти. У поодиноких випадках вони теж можуть викликати побічні реакції.

2. Хто у групі ризику?

Звичайно, літні люди, алергіки та люди з хронічними розладами здоров’я. Тому, наприклад, індійська компанія Bharat Biotech, що розробляє вакцину на основі інактивованого вірусу SARS-CoV-2, радить їм утриматися від щеплення своїми вакцинами.

Вакцини інших виробників подібних протипоказань не мають. Тому відмовлятися від самої вакцинації не варто. Але перед щепленням обов’язково треба попередити лікаря про будь-які алергічні реакції, які у вас коли-небудь спостерігалися, про підвищену температуру, порушення згортання крові, прийом ліків, які впливають на імунну систему, вагітність (у тому числі заплановану) та грудне годування.

3. Погане самопочуття після щеплення. Напевно, це «побочки». Що робити?

Уявімо, що людину все ж щепили вакциною проти COVID-19 і у неї спостерігаються побічні реакції. Якісь поради у цьому випадку давати важко. Адже кожен окремий випадок — майже унікальний. Тому після щеплення виробники радять бодай 15 хвилин залишатися під наглядом лікаря, який зможе допомогти у разі виникнення алергічної реакції.

Втім, переважна частина щеплених проти COVID-19 повідомляла лише про слабкі або помірні побічні реакції, як-ось незначний біль у місці уколу, набряки, підвищена температура, швидка втомлюваність або ж головний біль. Щодо такого хвилюватися не варто, минеться саме.