Колонка
лікар-терапевт, начмед ковідного стаціонару медичної мережі «Добробут»
лікар-терапевт, начмед ковідного стаціонару медичної мережі «Добробут»

Епідемія, яку спричинила коронавірусна інфекція, перетворила наше життя на страждання. Криза, що виникла через пандемією, торкнулась кожного. Навіть ті, хто не захворів, потерпають від соціальних обмежень, постійного стресу та економічних зламів. Хтось втратив близьких або сам перехворів. А багато з тих, хто перехворів, страждають на постковідний синдром. 

Ми часто спостерігаємо явище постковідного синдрому. Протягом 6 місяців після одужання у щонайменше ⅔ пацієнтів спостерігаються принаймні один з постковідних симптомів (у 76% - за даними Американського товариства інфекційних хвороб, IDSA).

Пацієнти жаліються на порушення сну, тривогу, панічні атаки, задишку та загальну слабкість. Після одужання від ковіду у людей з хронічними захворюваннями протягом року значно зростає ризик  виникнення інфаркту, ниркової недостатності, цукрового діабету. Тож, маємо проблему не лише з хворобою, а і з її наслідками. Вже за кілька років державам світу доведеться витрачати сотні тисяч доларів на боротьбу з цими наслідками. 

Впевнений, ми всі хочемо, щоби ця криза закінчилась. Але як цього досягти? Адже ефективних ліків від «корони» немає. 

Існує лише два варіанти подолання пандемії. Перший — локдаун та суворе дотримання карантинних правил. 

Втім, це ми вже проходили весною 2020 року. Український карантин, який був менш жорстким, ніж у інших країнах Європи, дався нашим співвітчизникам важко. Така природа людей — ми не можемо надовго позбавити себе соціальних зв’язків. І все одно свідомо чи несвідомо порушували (і порушуватимемо) обмеження.

Але через карантині заходи кількість людей із природним імунітетом недостатня для формування колективного імунітету. Таким чином, пандемія повертатиметься після закінчення кожного локдауну. 

Другий варіант — зробити масове щеплення, яке б охопило не менше, ніж 75% населення, щоб сформувати колективний імунітет. Потрібно чітко розуміти, що вакцинація — єдиний швидкий та гарантований  спосіб повернення до нормального життя.

Ціна хайпу

Але сьогодні ми зіткнулись з шаленим супротивом вакцинації. 

На жаль, такою є реальність світу постправди, у якому ми живемо. Безвідповідальні медіа, безвідповідальні пацієнти,    безвідповідальні лікарі, безвідповідальні науковці, безвідповідальні політики. Заради хайпу та рейтингів вони згодні верзти антинаукову «дичину», спрямовану проти щеплення.

А от пересічний громадянин робить вибір, вакцинуватись чи ні, не через аналіз доказів, а через емоційні повідомлення кола близького спілкування — порад подружки чи приятеля, інформації у «мамському» чаті Viber, істерики політиків, маніпулятивних повідомлень у ЗМІ.

У підсумку, майже всі джерела, з яких пересічний українець черпає інформацію, рясніють негативними або суперечливими повідомленнями про щеплення. На жаль, навіть в медичних університетах деякі професори дозволяють собі виголошувати антинаукову «дичину» про шкоду вакцинації. 

У цьому потоці емоційно зарядженої інформації голос розуму майже не чути. І люди починають сумніватись, чи робити щеплення взагалі. Але я нагадаю, іншого способу подолати пандемію не існує. 

Один із найпопулярніших «аргументів», яким люблять маніпулювати хайпожери та нечесні на руку медіа, —  «Після вакцинування померла дитина/сталося страшне ускладнення». При цьому не наводячи жодних доказів чи конкретики. Але автори таких повідомлень свідомо спотворюють реальність. Насправді «після» не дорівнює «внаслідок». 

Ці медіа / політики/агітатори у чатах ніколи не повідомлять іншу статистику. Наприклад,  «900 тис. дітей завдяки вакцинації не захворіли». Беручи рідкісну подію, зв’язок якої з вакцинацією не доведений, вони «розганяють» її в медіа. Це створює ефект того, що навколо небезпека, породжують числені теорії змови.

Цей антинауковий дешевий хайп дуже дорого коштує. За нього нам доводиться платити життям людей. 

Чи варто вакцинуватися після того, як перехворів на COVID-19

Нас, лікарів, часто запитують, скільки зберігатиметься імунітет після хвороби. Точної відповіді поки немає. Ковіду лише рік — це нове захворювання. Ми його досі досліджуємо. Але по всьому світу фіксують випадки повторного захворювання — близько 5% від загальної кількості, за даними британських досліджень.

Вакцинуючи людей, які вже перехворіли, ми зміцнюємо їхній імунітет і попереджаємо повторне захворювання

Вакцинуючи людей, які вже перехворіли, ми зміцнюємо їхній імунітет і попереджаємо повторне захворювання. Навіть якщо у людини є антитіла, вакцина збільшить їхню кількість. Наприклад, я сам перехворів «короною» і буду вакцинуватись. 

Якою вакциною щеплюватися

Наступне питання, яке дуже бентежить людей, — чим вакцинуватись? Моя відповідь проста — будь-якою вакциною, яка схвалена ВООЗ і є офіційно доступною в Україні. Так, вакцини Pfizer та Moderna - найбільш ефективні. Але тут українцям доведеться прийняти реальність. Український уряд влітку 2020 року не провів жодних перемовин щодо укладення контрактів на ці вакцини, як це зробив, наприклад, Ізраїль. Сьогодні їх не вистачає навіть для США, Німеччини та інших успішних країн, які заздалегідь уклали необхідні контракти. Тому варіант «Зачекаю, коли привезуть Pfizer» можна відкинути одразу. Не привезуть. Або привезуть дуже нескоро. 

На даний момент залишається варіант вакцинуватись індійською CoviShield. Вона є аналогом британської AstraZeneca, схваленої ВООЗ та, згідно з дослідженнями, є безпечною. 

У підсумку, краще вакцинуватись, ніж боротись з будь-якими наслідками COVID-19. Як кажуть мої пацієнти, краще потерпіти один-два дні грипоподібних симптомів після щеплення, аніж хворіти навіть легким ковідом. Лише щеплення зможе повернути нас до нормального життя. Інших варіантів не існує. 

«Епідемія коронавірусної хвороби — гірше, ніж пандемія іспанки»