Минулого року Том Круз вдосталь накатався по Україні в пошуках місць для зйомок нового фільму. Сфотографувався з президентом Зеленським, побачив станцію метро «Золоті ворота» у Києві, полетів до Львова та Одеси. Але, схоже,  авантюрна душа забажала чогось екстремальнішого. Тож актор летить у космос.

Ще навесні директор NASA Джим Брайденстайн оголосив, що Круз зніметься на борту МКС (Міжнародної космічної станції), а кілька днів тому стала відома дата польоту. За даними сайту Space Shuttle Almanac, що відстежує космічні запуски, відбудеться це в жовтні 2021 року. Компанію Тому складе режисер Даг Лайман.

Що це за проєкт і чому присвячений сценарій нової стрічки? Ми поки не знаємо — вся інформація засекречена. Поки що. Але у нас з'явились і інші питання щодо нового карколомного трюку актора. І відповіді на них у нас є.

Скільки коштуватиме політ?

Круз і Лайман полетять на борту космічного корабля SpaceX Crew Dragon. Того самого, який влітку доправив на МКС, а потім успішно повернув на Землю двох астронавтів NASA. Але організує поїздку знімальної групи не компанія Ілона Маска, а г'юстонський стартап Axiom.

У березні нинішнього року г'юстонці домовились зі SpaceX про доставку на МКС трьох туристів в другій половині 2021 року. Кожне місце оцінюється в $55 млн, тож вояж знімальної групи обійдеться в $110 млн. Це більше, ніж весь бюджет космічного блокбастера «До зірок» з Бредом Піттом, котрий вийшов на екрани минулого року.

Інформацію про те, за ким закріплено ще одне місце в путівці Axiom, не розкривають. Але ще в квітні компанія оголосила, що вже продала один квиток. Про те, що Круз зніматиме фільм в космосі, стало відомо в травні.

Скільки триватимуть зйомки?

Крузу доведеться не тільки викласти кругленьку суму за політ, але й працювати в дуже стислі терміни. Договір Axiom і SpaceX передбачає 10-денну місію, два дні з яких мине в дорозі. Тож на зйомки у Тома і Дага залишиться трохи більше тижня. І це не всі труднощі, з якими зіткнеться голлівудський дует.

Чи складно знімати на МКС?

Річард Герріот, розробник відеоігор та підприємець, відповідає: «Так!». Він у цьому тямить. У 2008 році Герріот заплатив $30 млн за квиток на космічний корабель «Союз» і став шостим туристом на МКС. Мабуть, розробка культової рольової гри Lineage (в народі — «Лінійка») принесла йому трохи більше, ніж на хліб з маслом. Герріот провів на станції пару тижнів і зняв короткометражний фільм «Апогей страху».

Його твір триває лише пять хвилин, але до зйомок автор готувався ретельно. Ще на Землі розписав сцени стрічки, діалоги і рухи астронавтів, які стали його акторами. Але до роботи в умовах мікрогравітації режисер не підготувався. Занадто сильно відштовхуючись від поверхонь, Герріот раз у раз врізався в стіни. Рухаючись усередині станції, занадто інтенсивно розмахував ногами і зривав зі стін різні предмети, закріплені липучками.

«У космосі все відбувається по-справжньому, не зі швидкістю екшен-фільму, а повільно і розмірено», — згадує бізнесмен.

З огляду на стислі терміни, відчути мікрогравітацію і звикнути до неї Крузу і Лайману доведеться дуже швидко.

А чи не застарий для цього Том?

Томові Крузу 58 років. І хоча актор постійно доводить, що пороху в порохівницях у нього вистачить на маленьку армію, все ж таки політ в космос — не простий трюк. Чи можна взагалі ризикувати в такому віці?

Як би дивно це не звучало, але, наприклад, у NASA немає особливих вимог до віку астронавтів.

В середньому він, звичайно, менший, ніж у Круза (та й Лаймана, якому нині 55) і варіюється від 26 до 46 років. Але любитель виконувати нездійсненні місії навіть не встановить рекорд. Підприємець Денніс Тіто став першим в світі космічним туристом у 60 років. А Джон Гленн, перший американець в космосі, наважився на другий вояж до зірок у 77 років.

Куди вже вище

Кожен новий трюк піднімає Тома Круза на нові вершини. Буквально. У 2000-му для фільму «Місія нездійсненна-2» актор видерся на 180-метрову скелю в національному парку «Голова мертвого коня» в штаті Юта. Пізніше, у «Протоколі «Фантом», актор підкорив хмарочос Бурдж-Халіфа висотою близько 830 метрів. Нещодавно під час зйомок «Місія нездійсненна: Фолаут» Том вистрибнув з літака на висоті 7,6 тис. метрів.

Цікаво, звідки стрибатиме актор через 5 років?

Тепер він перевершить всі колишні досягнення. Адже середня висота орбіти МКС становить 400 км. Хотілося б дізнатися, куди він попрямує далі, адже вище — тільки зірки.