Getty images

В Офісі президента визнали, що домовитися з Росією з всеосяжного припинення вогню на Донбасі неможливо. Про це керівник президентської канцелярії Андрій Єрмак повідомив послів країн «Великої сімки» (G7) та ЄС. «Попри активні зусилля України з відновлення режиму припинення вогню від 27 липня 2020 року, російська сторона не підтримала українські ініціативи та відмовилася від проведення позачергового засідання робочої групи з питань безпеки Тристоронньої контактної групи», — йдеться в повідомленні, що оприлюднив офіційний сайт президента.

За словами Єрмака, Україна готова у будь-який час до подальших дискусій для ухвалення конкретних рішень і повернення до забезпечення безумовного режиму припинення вогню, щоб потім рухатися далі до встановлення миру на Донбасі.

За словами Єрмака, Україна готова у будь-який час до подальших дискусій для ухвалення конкретних рішень і повернення до забезпечення безумовного режиму припинення вогню

Днем раніше Юлія Мендель, прессекретар президента, заявила, що на інтенсифікацію вогню на Сході впливають низка економічних та політичних причин. Яких саме, вона не уточнила. Але запевнила, що в цілому на переговорному процесі щодо глобального і всеосяжного режиму припинення вогню це критично не позначиться. «Сильний не той, хто може воювати. Сильний той, хто може зупинити жахи війни. Тому Україна вибирає форму діалогу», — розповіла Мендель у першому випуску програми «Взгляд с Банковой» телеканалу «Дом».

Якщо Мендель, яка двома твітами рятує економіку, взялася за військове мистецтво, то в перемозі можна не сумніватися. Жарти жартами, але ситуація на Донбасі напружена та продовжує ускладнюватися.

Карабахський сценарій

На початку березня керівники так званої ДНР віддали наказ про відкриття попереджувального вогню по українських позиціях. Відверто кажучи, це давно не новина про обстріли українських позицій штаб Операції об'єднаних сил рапортує щоденно кілька місяців поспіль. Новина в тому, що ватажки незаконних збройних формувань перестали ховатися і почали називати речі своїми іменами.

Минулого тижня російський МЗС звинуватив Україну в саботажі досягнутих раніше домовленостей щодо врегулювання ситуації та намаганні перекласти провину на Кремль. Через це, на думку росіян, переговорний процес зайшов у глухий кут. «Хотіли б застерегти київський режим, «гарячі голови», які його обслуговують або ним маніпулюють, від подальшої ескалації і спроб реалізувати в Донбасі силовий сценарій», — заявила на брифінгу речник МЗС РФ Марія Захарова.

На сьомому році війни поведінку РФ вже можна передбачати. За масованою інформаційною кампанією та звинуваченнями обов'язково має бути якась провокація

На сьомому році війни поведінку РФ вже можна передбачати. За масованою інформаційною кампанією та звинуваченнями обов'язково має бути якась провокація. Передислокація сил та військові маневри на території ОРДЛО вказують на підготовку бойовиків. За словами військово-політичного оглядача Олександра Коваленка, маріонеткове «керівництво» невизнаних республік імітує стривоженість з приводу нібито підготовки наступу ЗСУ, що в останні кілька тижнів масштабно ретранслюється російськими ЗМІ.

«В останні дні ми можемо бачити не тільки інформаційну складову цієї імітації, а й практичну, коли здійснюються провокації, часом постановочного характеру. Тобто після серйозної інформаційної підготовки російські окупанти і їхні маріонетки перейшли до реалізації повноцінного сценарію із загострення ситуації на окупованій частині Донбасу», — каже він.

Більш того, на окупованих територіях Луганської і Донецької областей зафіксували новітні російські комплекси, призначені для контролю за повітряним простором, а також новітні зенітно-ракетні комплекси, завданням яких є боротьба з безпілотними літальними апаратами (БПЛА).

Останнім часом в ОРДЛО побільшало протизенітних комплексів / Getty images

На думку політичного експерта Дмитра Снєгирьова, це свідчить про підготовку бойовиків до можливого «карабахського сценарію» на Донбасі. Окупанти розглядають можливість використання Україною турецьких безпілотників Bayraktar для нанесення превентивних ударів по місцях скупчення і накопичення важкої бронетехніки.

Наразі російськими радіолокаційними станціями (РЛС) прикриті всі полігони і бази накопичення бойовиків. Не випадково 15 лютого ОБСЄ зафіксувала на штатному полігоні «2-го армійського корпусу» поблизу села Бугаївка новітню розробку російського ВПК РЛС «Каста 2Е1». Вона призначена для визначення дальності й азимуту повітряних об’єктів літаків, гелікоптерів, дистанційно пілотованих літальних апаратів і крилатих ракет. Також в ОРДЛО зафіксували й іншу розробку російського ВПК РЛС «Купол», а також новітню ЗРК «Лучник-Е».

Легенда військових навчань, що зараз проводяться на полігонах терористів в ОРДЛО — це відбиття наступу ЗСУ. Ватажки «ДНР» Денис Пушилін та «ЛНР» Леонід Пасічник зазначили, що такий наступ запланований на кінець квітня — початок травня

«Сценарій і легенда військових навчань, що зараз проводяться на полігонах терористів в ОРДЛО це відбиття наступу ЗСУ. Ватажки «ДНР» Денис Пушилін та «ЛНР» Леонід Пасічник зазначили, що такий наступ запланований на кінець квітня початок травня. Причому розглядається так званий «карабахський сценарій», тобто звільнення окупованих територій силовим шляхом. Влада Російської Федерації уже заявила про готовність допомогти «братнім республікам». У самих квазіутвореннях нагнітають істерію щодо можливої ескалації збройного протистояння, але виключно з українського боку. В ЗМІ масово публікують відео про «передислокацію ешелонів» важкої техніки ЗСУ з Дніпра і Маріуполя безпосередньо до лінії зіткнення», розповідає Снєгирьов.

Можливо, така істерика пов’язана з тим, що вчора розпочався офіційний візит командувача Сухопутних військ ЗСУ генерал-полковника Олександра Сирського до Туреччини. Між іншим він планує відвідати Центр планування та координації польотів та компаній Aselsan і Roketsan виробників обладнання до БПЛА.

Весна покаже

Російська пропаганда вже на повну використовує «жахіття» про солдатів НАТО, що будуть допомагати визволяти Донбас. Є повідомлення про перекидання до околиць Донецька чотирьохтисячного контингенту ЗСУ. Для порівняння: загальна чисельність всіх військових, які беруть участь в ООС, складає трохи більше 40 тис. осіб.

В ОРДЛО нагнітають панику щодо можливого наступу ВСУ / відкриті джерела

Такі повідомлення мають підняти бойовий настрій на окупованих територіях, який, за словами фахівців, зараз на дуже низькому рівні. За інформацією Снєгирьова, на територію ОРДЛО навіть прибула спеціальна комісія з РФ, яка займається мобілізаційними заходами.

«На окупованих територіях відзначається нестача особового складу у лавах збройних формувань РФ. За різними оцінками, вона коливається в межах від 30 до 40%. Саме цим і пояснюється перебування комісії в ОРДЛО та посилені заходи щодо вербування до лав обох «армійських корпусів». До того ж бойовикам підвищили грошове забезпечення в середньому на 5 тис. рублів. Підвищення «зарплат» свідчить про спроби РФ залучити так званих «добровольців» для поповнення недокомплекту особового складу», каже експерт.

Втім, якщо РФ наважиться на загострення бойових дій на Донбасі, то ймовірно це буде в квітні-травні. До цього часу ґрунт має підсохнути після зими, що надасть можливість використовувати техніку. Саме в цей період керівники «Л/ДНР» очікують наступальної операції ООС, тому варто чекати провокацій. На думку Коваленка, президент РФ Володимир Путін та міністр оборони Сергій Шойгу могли обговорювати деталі операції під час останньої зустрічі у тайзі.

Зустріч Путіна та Шойгу у тайзі / відкриті джерела

«Росія зараз зацікавлена в ескалації ситуації на Донбасі. Сім років тупцювання на місці не приносить жодних практичних результатів, але пожирає колосальні ресурси. За умови фактичного відсторонення від активного контролю за ситуацією в країні Володимира Путіна прихильники силового варіанту розвитку подій на Донбасі, якими є представники крила МО РФ і особисто Сергій Шойгу, отримують карт-бланш на дії по даному напрямку. Недавня зустріч Сергія Шойгу та Володимира Путіна була не тільки показухою, яка демонструє, що президент Росії все ще живий і здоровий, а й присвячувалась узгодженню такого сценарію», припускає Коваленко.

Але варто звернути увагу, що ескалація конфлікту не входить в стратегію інших кремлівських веж, для яких тліючий і неспішний конфлікт більш прибутковий як з фінансових, так і політичних позицій.

За словами головнокомандувача ЗСУ Руслана Хомчака, українська армія контролює ситуацію. Підрозділи ООС завжди готові до відкриття вогню у відповідь, якщо є загроза їхньому життю або здоров’ю, а також «для стримування противника від ведення будь-яких активних дій». В цьому він запевнив під час нещодавнього брифінгу.

Україна попередила місію ОБСЄ, що Росія проштовхує ідею своїх «миротворців» на Донбасі
Єрмак звинуватив Росію в блокуванні мирних переговорів по Донбасу