Getty Images

29 квітня Верховна Рада призначила Германа Галущенка міністром енергетики. Це рішення підтримали 305 народних депутатів — голоси віддали фракція «Слуга народу», ОПЗЖ, «Батьківщина» та групи «За майбутнє» і «Довіра». Міністерство отримало повноцінного очільника вперше з березня 2020 року. Після відставки уряду Гончарука відомство очолювали керівники з додатком «т. в. о» — Віталій Шубін, Ольга Буславець, Юрій Бойко та Юрій Вітренко.

Ще наприкінці 2020 року Вітренку пророкували крісло першого віцепрем’єра з наступним підвищенням до прем’єр-міністра замість Дениса Шмигаля. Проте народні депутати двічі не підтримали призначення потенційного глави уряду. Не допомогло навіть особисте прохання Володимира Зеленського, який звертався до фракції більшості «Слуга народу».

Герман Галущенко / Liga.net

Нове місце для Вітренка знайшли 28 квітня. В цей день Кабмін звільнив голову правління групи компаній «Нафтогаз України» Андрія Коболєва. Підставою для звільнення стало невиконання фінансових планів — вперше з 2015 року компанія зазнала збитків. На фоні доходу в 63,2 млрд грн у 2019-му минулий рік закінчили з боргом в 19 млрд грн. Новим керівником «Нафтогазу» призначили Вітренка. Для цього теж довелося вдаватися до маніпуляцій. Кабмін змінив постанову, яка регламентує порядок призначення керівників державних підприємств через відкритий конкурс. «Нафтогаз» просто виключили з цього переліку. За словами Коболєва, про звільнення він дізнався з новин. Він вже заявив, що планує оскаржувати рішення Кабміну в суді.

Всі ці кадрові ротації і схеми лобіювала РФ. Це так завуальовано обертали умови для наступних перемовин по Донбасу

«Всі ці кадрові ротації і схеми лобіювала РФ. Це так завуальовано обертали умови для наступних перемовин по Донбасу. Очевидно, що в Кремлі зацікавлені у своїх людях. Для прикладу, в нормандських перемовинах ніколи не порушували питання газу, до останніх — в грудні 2019», — говорить політолог Євген Магда.

До слова, опозиційні народні депутати назвали міністра Галущенка людиною з орбіти народного депутата Андрія Деркача, якого США визнали агентом РФ та ввели санкції.

Погляд з Заходу

Посли G7 вже зазначили, що ефективне управління держпідприємствами, вільне від політичного втручання, має вирішальне значення для конкурентоспроможності та виконання міжнародних зобов'язань України. У свою чергу Нед Прайс, речник Державного департаменту США, зауважив, що прозорість призначення кадрів в державному секторі є ознакою прихильності України до реформ. «Повага до корпоративного управління та прозорості під час призначення персоналу в енергетичному секторі є ключем до підтримання впевненості у прихильності України до реформ», — написав він в своєму Twitter.

Повага до корпоративного управління та прозорості під час призначення персоналу в енергетичному секторі є ключем до підтримання впевненості у прихильності України до реформ

Як ми бачимо, головні зауваження у західних партнерів до не персоналій, а до способу їх заміни та втручання держави в корпоративне управління. Втім, на думку політичного експерта Ігоря Попова, хоча у текстах заяв на підтримку Коболєва Захід пише про принципи корпоративного управління, проте очевидним є захист конкретних осіб, як це вже не раз бувало. «Досить показово, що єдині, хто заступився за Коболєва, — це посли західних держав та орієнтовані на них декілька політиків. Можливо, це має стати приводом для постановки KPI для нового керівника — працювати в інтересах акціонера (народу і уряду), збільшувати видобуток українського газу та виконувати фінансовий план», — говорить Попов.

Дружба і ворожба

Коболєв очолив «Нафтогаз України» в 2014 році. Того ж року до компанії повернувся Вітренко, який зайняв посаду виконавчого директора. Наступних п’ять років їх вважали соратниками. За цей час вони виграли суд в питаннях щодо контракту на поставку газу з «Газпромом». Російська газова компанія отримала мільярдні санкції.

Андрій Коболєв / Getty images

Але в 2019 році стосунки Коболєва і Вітренка зіпсувалися. Причиною стали різні погляди на кадрову політику та розбіжності щодо методів збільшення обсягів видобування газу. Як результат — Коболєв домігся звільнення Вітренка.

Я думаю, що це була задача не тільки звільнити Коболєва, а й призначити Вітренка і нового міністра Галущенка. Через це використовувалася така незрозуміла схема

«Я думаю, що це була задача не тільки звільнити Коболєва, а й призначити Вітренка і нового міністра Галущенка. Через це використовувалася така незрозуміла схема. Втім, Вітренко не чужа людина для Заходу. Зараз головна задача для нього — донести західним партнерам, що курс на реформи не зміниться», — вважає політолог Петр Олещук.

Ігор Попов також зазначає, що зараз завдання всіх сторін — використати досвід Вітренка для розвитку національної економіки, а не лише для поставок російського газу через схеми фіктивного реверсу.

Чистий четвер в Кабміні. Після Коболєва «зачистили» й Мустафу Найєма
І заробляє забагато і взагалі не з наших. Навіщо Кабмін звільнив Андрія Коболєва та що буде далі?