Колонка
Стиліст
Стиліст

Ходити в кафе, відвідувати театри, відпочивати на природі або просто гарно вдягатись. Чи доречно жити з колишнім устроєм в умовах воєнного стану? Чи маємо ми на це моральне право? 

Чи можемо ми сповідувати гедонізм, коли навколо смерть та страждання? Чи не буде доречнішим вести аскетичний спосіб життя в угоду громадській думці? 

У пошуках аскетизму

Аскетизм як обмеження чи придушення чуттєвих бажань є суворим способом життя, що полягає у добровільній відмові від задоволень та всього зайвого на шляху до духовно-морального становлення людини. Багато філософів, художників та інших митців свідомо утримувались від життєвих спокус. Це допомагало зберегти фізичне і духовне здоров’я аж до глибокої старості.

Серед сучасних аскетів варто відзначити співзасновників Apple та Meta Стіва Джобса і Марка Цукерберга та засновника IKEA Інґвара Кампрада.

І якщо з фізичною аскезою все зрозуміло — ненажерливість та фізичні лінощі ніколи не ведуть до чогось доброго, то з моральною все значно складніше. 

Мораллю називаються прийняті в суспільстві уявлення про хороше та погане, правильне та неправильне, добро та зло, а також сукупність норм поведінки, що випливають з цих уявлень. 

При цьому мораль — річ абсолютно не регульована, і змінюється так само швидко, як розвивається світське суспільство.

Моральний закон може регулювати вчинки лише з урахуванням визнання пріоритету духовного над матеріальним як принципу устрою дійсності, і лише виходячи з цінностей конкретного суб’єкта, що спираються на релігію, традиції чи культурні особливості. 

Наприклад, поступатися місцем у транспорті у низці європейських країн вважається образою. Натомість люди похилого віку у нашій країні можуть почати відкрито тебе засуджувати, якщо ти не поступився місцем їм. 

Мораль — річ абсолютно не регульована, і змінюється так само швидко, як розвивається світське суспільство

При цьому мораль, так само як і аскетизм, нерідко стають інструментами маніпуляції з метою пропагандистського керування людьми, їхньої економічної чи політичної експлуатації.

Саме тому в повсякденному житті ми часто йдемо всупереч своїм переконанням задля того, щоби догодити суспільству та не здобути слави людини аморальної або неетичної.

Ми погоджуємось з нав’язаними нормами поведінки, що ґрунтуються на релігійних та архаїчних законах суспільства, хоча самі й не розділяємо їх. 

Звідси береться психологічний дисонанс «Чому не можна так робити»? 

Тому що так заведено!

А от ким заведено, для чого, та які є винятки — залишається поміж рядків. 

Сотні філософів, культурологів та релігієзнавців споконвіку говорили про це у своїх роботах. 

Вони наводили аргументи, історичні приклади та етичне підґрунтя, що підкріплювало ті чи інші теорії. 

Проте, враховуючи, що норми моралі є штучно сформованими й здебільшого ґрунтуються лише на соціальній думці, питання, як себе поводити, залишається справою кожного. 

Але яку модель поведінки ви б не обрали для себе, слід пам’ятати, що війна — це тяжкий економічний удар по країні.

Але яку модель поведінки ви б не обрали для себе, слід пам’ятати, що війна — це тяжкий економічний удар по країні.

Це час, коли заздалегідь розплановані бюджети з усіх сфер держави перекидаються на потреби армії, коли казна не поповнюється і виплачувати податки не стає з чого. Коли кожна витрачена вами гривня стає справді важливою. 

І от саме в такий час, коли наша реальність перевернулась з ніг на голову, слід шукати для себе красу існування і радіти життю, гордо тримаючи тягар сьогодення. Та вірити у швидку перемогу.

Бодіпозитив: жити і померти в тренді