зсу

Родини українських військових, які загинули під час захисту Батьківщини, можуть отримати 15 млн грн грошової допомоги від держави.

Chas News розповідає, хто може розраховувати на ці виплати, які документи для цього необхідно зібрати та яким чином надаються кошти.

Якими документами регулюється виплата 15 млн грн допомоги родинам загиблих військових 

Право на отримання 15 млн грн одноразової грошової допомоги (ОГД) родинам загиблих бійців Сил оборони, які беруть участь у відсічі російським окупантам, забезпечує постанова Кабміну №168 від 28 лютого 2022 року.

Порядок та умови призначення таких виплат родинам військовослужбовців ЗСУ зараз регулюються наказом Міноборони №45 від 25 січня 2023 року. 1 лютого оновили інструкції щодо виплат родинам загиблих нацгвардійців (наказ МВС №50), прикордонників (наказ МВС №51), співробітників служби цивільного захисту (наказ МВС №52) поліцейських (наказ МВС №55)

До повномасштабного вторгнення держава виплачувала сім'ям загиблих військових компенсацію, розмір якої дорівнював 750 прожитковим мінімумам доходів громадян (станом на 2023 рік — 1,94 млн грн). Однак постановою Кабміну визначено, що, коли родина має право на отримання кількох видів грошової допомоги у разі загибелі військового, то виплачується лише одна з них за вибором.

Хто може отримати одноразову грошову допомогу за загиблого військового

Виплата грошової допомоги здійснюється сім'ям військових, які загинули чи померли внаслідок поранень, отриманих під час захисту Батьківщини.

Відповідно до урядової постанови, кошти можуть отримати особи, визначені у статті 16-1 закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», а саме:

  • батьки,
  • один із подружжя, який не одружився вдруге,
  • діти, які не досягли повноліття,
  • утриманці загиблого (померлого).

Утриманцями вважаються члени сім’ї, які мають право на пенсію у разі втрати годувальника відповідно до закону «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби». Відповідно до ст. 30 цього закону — це непрацездатні члени сімей загиблих (померлих) військовослужбовців, які перебували на їх утриманні.

Непрацездатними членами сім’ї у цьому випадку, зокрема, вважаються:

  • діти, брати, сестри та онуки, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали особами з інвалідністю до досягнення 18 років. При цьому брати, сестри та онуки — у випадках, якщо у них немає працездатних батьків;
  • дід і бабуся — при відсутності осіб, які за законом зобов’язані їх утримувати
  • дід, бабуся, брат або сестра, незалежно від віку і працездатності, якщо він (вона) доглядає за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку, і не працює.

Також виплати, як утриманцям загиблого, передбачені студентам на денній формі навчання до досягнення 23 річного віку та дітям-сиротам — також до досягнення 23-річного віку.

Хто не може отримати виплати за загибель військового

Постанова № 168 передбачає, що права на грошову допомогу у разі загибелі військовослужбовця позбавляються:

  • громадяни росі та білорусі, а також особи, які постійно проживають на територіях цих країн,
  • засуджені за державну зраду, колабораційну діяльність чи пособництво державі-агресору.

Як виплачується ОГД сім'ям загиблих військових

Відоповідно до чинних порядків, затверджених Міноборони та МВС, грошова допомога виплачується рівними частинами усім отримувачам: спочатку 1/5 від призначеної суми, решта — щомісячно протягом наступних 40 місяців.

Якщо хтось з членів родини відмовляється від виплати, або не звернувся за нею протягом трьох років, то їхня частка розподіляється між іншими, хто має право на цю компенсацію.

Водночас, якщо після призначення та початку виплат, за їх отриманням звертаються інші особи, які мають на неї право, відбувається перерозподіл суми допомоги — або за згодою сторін, або у судовому порядку.

Порядок призначення та отримання виплат за загиблих військових

Члени сім’ї звертаються до районного (міського) ТЦК незалежно від місця реєстрації та подають документи:

  • заяву про виплату ОГД;
  • документ, що посвідчує особу;
  • документ про РНОКПП (ідентифікаційний код) чи номер паспорта для осіб, які відмовилися його отримувати через релігійні переконання;
  • свідоцтво про смерть військовослужбовця;
  • документ, що підтверджує родинні зв’язки з загиблим (померлим) військовослужбовцем:

а) для дружини/чоловіка — свідоцтва про шлюб;
б) для дитини — свідоцтво про народження дитини;
в) для батьків — свідоцтво про народження загиблого (померлого);
г) для осіб, які перебували на утриманні загиблого (померлого) — документ, що підтверджує перебування на утриманні загиблого (померлого) військовослужбовця.

  • згода на обробку персональних даних;
  • довідка про притягнення до кримінальної відповідальності, відсутність (наявність) судимості або обмежень, передбачених кримінальним процесуальним законодавством України/ повний витяг з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості»;
  • рішення місцевої державної адміністрації, виконавчого органу місцевої ради або суду про встановлення над дитиною-сиротою, дитиною, позбавленою батьківського піклування, опіки, піклування,- для законних представників неповнолітніх дітей загиблого (померлого);
  • відмова, заява, інший правочин, завірений відповідно до закону «Про нотаріат» або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (за наявності);
  • рішення суду, яке набрало законної сили та стосується призначення ОГД (за наявності);
  • інші документи щодо призначення та виплати ОГД (за наявності).

Після цього районний (міський) ТЦК приймає від заявника (незалежно від місця його реєстрації) документи, завіряє копії цих документів та не пізніше 7 робочих днів після надходження всіх документів надсилає їх обласному ТЦК за підпорядкуванням.

Обласний ТЦК перевіряє отримані документи, визначає осіб, які документально підтвердили своє право на одержання ОГД, а також осіб, які звернулися чи можуть звернутися за її одержанням, але не надали (надали не усі) документи.

Результати опрацювання документів обласним ТЦК зазначаються у висновку та доповіді, які разом з іншими документами, надсилаються до Департаменту соціального забезпечення Міноборони.

Департамент соціального забезпечення потім надсилає запит до Кадрового центру Збройних Сил України щодо військовослужбовців, які загинули та віднесені до бойових безповоротних втрат під час дії воєнного стану.

Після отримання відповіді-підтвердження Кадрового центру Збройних Сил України документи опрацьовуються структурними підрозділами апарату Мінборони і Генерального штабу ЗСУ відповідно до їх повноважень й подаються на розгляд відповідної Комісії Міністерства оборони. 

Після прийняття рішення щодо призначення допомоги Департамент соціального забезпечення готує проєкти розподілів відкритих асигнувань для виплати допомоги в порядку черговості відповідно до дати надходження документів з обласного ТЦК.

Потім районні (міські) ТЦК повідомляють заявників про прийняте головним розпорядником коштів рішення щодо призначення допомоги (відмови у призначенні, повернення документів на доопрацювання).

Виплата допомоги здійснюється обласним ТЦК на підставі наказу шляхом перерахування коштів на рахунок в установі банку державного сектору, зазначеного заявником у своїй заяві.

Виведення військовослужбовця поза штат: все про підстави та виплати