Дівчина отримує самоосвіту
Getty Images

Techcrunch в 2019-му оцінив вартість платформи онлайн-курсів Coursera в $1 млрд. І така ціна — навряд чи роздута «бульбашка». Оборот платформи за 2020 рік склав $294 млн. Загалом курси на ній пройшли 77 млн слухачів.

І це не єдиний приклад популярності неформальної освіти. Ще в 2007 році Рада Європи опублікувала дослідження, яке стверджує, що наявність диплому сама по собі не дає гарантії тривалого працевлаштування з гідною оплатою.

Ця проблема існує і в Україні: за даними Держстату, за останні 15 років чверть молодих українців залишались безробітними. Так чи інакше, молодь вимушена постійно удосконалювати отримані в школі чи в університеті знання. «У країнах ЄС середні показники залученості до неформальної освіти — більше третини дорослих», — зауважує Ліліана Філіпчук, аналітик центру Cedos.

Неформальна «корочка»

Більш за те, в українських реаліях не підкріплені дипломом навички часто дозволяють отримати кращу зарплату, ніж «офіційна» професія. Найбільш наочний приклад — позиції тестувальників, UX-дизайнерів та Front-end-девелоперів в IT-компаніях. Значна частина людей, які працюють на них, здобули необхідні hard skill, не маючи профільної інженерної освіти. За даними DOU, Junior QA-engineer в середньому отримує $733, а HTML-coder — $1,1 тис. Це значно перевищує середню зарплату, яку готові запропонувати молодим фахівцям у інших галузях.

Безробітна дівчина

Ліліана Філіпчук стверджує, що подібна ситуація характерна не лише для IT, а для креативних індустрій загалом — бо креативні галузі розвиваються такими темпами, що система формальної освіти просто не встигає за ними.

З нею погоджується і кар'єрний консультант Тетяна Пашкіна. Вона пояснює, що у цих професіях наявність навичок важливіша за профільну освіту. Тому HR-менеджери звертають увагу в резюме на самоосвіту і стажування. Вони оцінюють, де, в який спосіб і як довго тривало навчання, які результати зазвичай показують «випускники».

Формалізувати неформальне

Саме для того, щоб потенційні роботодавці змогли оцінити результати неформального навчання, популярні онлайн-платформи пропонують два види проходження курсів. Умовно їх можна назвати «для себе» та «з «корочкою».

У першому випадку слухач може просто слухати лекції, читати рекомендовану літературу та за бажанням робити домашні завдання і проходити тести, але жодних сертифікатів не отримує. Здебільшого подібні курси безкоштовні, або плата за них є символічною.

У другому варіанті онлайн-курсів проміжні тести та екзамен наприкінці є обов'язковими, але слухач отримує відповідний сертифікат. Подекуди видають його провідні університети на кшталт Гарварду та Принстону. Але і коштують такі курси куди більших грошей.

Єдина проблема — навіть у креативних індустріях закордонні роботодавці часто вимагають від пошукачів дипломів державного зразка. До прикладу, Любов Нікольська, Front-end-девелопер однієї з українських компаній, розповідає, що брак профільної освіти (вона має диплом технолога харчового виробництва) ніколи не заважав знаходити вакансії в Україні. Але коли вона задумалася про релокейшен в якусь з країн ЄС, з'ясувала, що всі європейські роботодавці вимагають диплом. Тому Нікольській довелося здобувати другу вищу освіту в Київській політехніці. Хоча, за її словами, навчання у виші стало лише марнуванням часу та грошей — жодних корисних знань вона не отримала. «Нам два семестри викладали математичний аналіз. Він потрібен програмістам, але Front-end-девелоперу ні до чого. Тому я просто купувала лабораторні та контрольні, а екзамен склала за хабар», — обурюється Нікольська.

Центри простих рішень

Влада обіцяє, що скоро отримати підтвердження навичок, здобутих шляхом неформальної освіти, можна буде простіше. Для цього зараз створюють так звані кваліфікаційні центри — там підтверджуватимуть професійну кваліфікацію. 23 вересня Кабмін повідомив, що вже розробив нормативну базу для їхньої акредитації.

«Основна цільова аудиторія — це особи віком 30+. Це ті люди, котрі здобули вміння і навички в іншій професії, але не готові знову витрачати два роки на навчання. Компетентності цих людей необхідно оцінити, і, якщо вони відповідають вимогам профстандарту, видати сертифікат про присвоєння кваліфікації, з яким можна офіційно працевлаштуватися», — пояснює Юрій Баланюк, голова Національного агентства кваліфікацій.

Також там можна буде підтвердити кваліфікацію, здобуту за кордоном. Втім, найцікавіше, що кваліфікаційні центри створювати зможе не лише держава, але й роботодавці та бізнес-асоціації. Тобто між різними центрами буде конкуренція. Тому Юрій Баланюк впевнений, що роботодавці звертатимуться саме до тих центрів, які роблять якісну оцінку.

«Це, безумовно, позитивний крок», — підсумовує Ліліана Філіпчук. Втім, попереду ще велика частина роботи із формування методології, за якою вони працюватимуть.

«В українській науці говорити про гроші вважають мало не поганим тоном»
Аби зберегти штат. Amazon витратить $1,2 млрд на освіту для своїх співробітників
Школярам початкових класів видаватимуть електронні свідоцтва про освіту