Транспорт, дороги та сміття — «три кити» виборчої програми кандидата в мери будь-якого українського міста. Подекуди креативникам достатньо лише замінити назву міста в попередньо згенерованому тексті.

Кожен з виборців знаходить своє пояснення, чому віддав голос саме тому, а не іншому, кандидату. І виборча програма у цій внутрішній аргументації аж ніяк не на першому місці. Більше того, як виявляється, передвиборчу програму не читають не тільки виборці, а й самі кандидати.

Chas News ознайомився з баченням розвитку Києва трьома основними кандидатами в мери та коротко переказує його зміст.

Дані соціологічних досліджень вказують, що Віталій Кличко, чинний міський голова Києва, є беззаперечним лідером та має всі шанси стати мером столиці знову. Нагадаємо, в містах, де проживає більше 90 тис. виборців, міського голову обирають за принципом абсолютної більшості — тобто перемога у випадку більше 50% голосів. Якщо переможця зразу не оберуть, проводять другий тур голосування. Боротимуться кандидати, які зайняли перше та друге місце.

Про те, що на прийдешніх виборах у Кличка немає сильних конкурентів, казали вже неодноразово. Але соціологічні дослідження на середину вересня віддавали чинному меру підтримку в 43,6%, тобто кияни не готові обирати його вже в першому турі. Вочевидь, що частину рейтингу заберуть конкуренти, а найближчими ті самі рейтинги називають Сергія Притулу — 9,8% та Ірину Верещук — 6,9%. Ми поки не будемо оцінювати виборчі кампанії та технології кандидатів, але зупинимося на їх передвиборчих програмах.

Віталій Кличко 

За трохи більше ніж за два тижні до дня голосування ознайомитися з офіційною програмою чинного мера неможливо. Документа немає ні на офіційному сайті Кличка, ні на його сторінках в соцмережах, ні на сайті його партії «Удар». Ймовірно, мер-боксер вважає, що кияни підтримають його і без програми, тому зайнятий важливішими, на його думку, справами. Наприклад, вмикає освітлення на незакінченому Подільсько-Воскресенському мосту та відкриває все, що не встиг відкрити за попередні п'ять років.

Протягом останніх кількох місяців Кличко відкриває все, що не встиг відкрити за попередні п'ять років

Наприкінці серпня 2020 року Кличко презентував амбітний план розвитку міста, що має за п'ять років вивести Київ до топ-100 міст світу. Можна припустити, що саме цей план і є передвиборчою програмою кандидата. За його задумом, транспортна система має функціонувати за принципом «Через місто – за годину». Сьогодні це можливо зробити хіба що на гелікоптері чи метро (там, де воно є). Для досягнення амбітної цілі, за словами Кличка, треба оновити дорожню інфраструктуру, мости і шляхопроводи — у Києві 1667 км доріг, майже тисячу кілометрів з них вже відремонтували. Шкода, що інші шістсот з гаком кілометрів дивним чином локалізовані по всьому місту, яке не стоїть у заторах хіба що вночі.

Розмах для удару. Список партії Кличка вийшов без сюрпризів

Чинний мер також планує будувати нові дитячі садочки та школи, відзвітувавши, що за останніх чотири роки збудували та оновили 28 садочків та сім шкіл. Тут хочеться запитати у кандидата — він серйозно? За чотири роки сім шкіл для трьохмільйонного міста? Тільки за офіційними даними, в Києві за рік будується близько 2 млн кв м нової нерухомості.

У планах Кличка і проведення реновації застарілої забудови. А розміщення новобудов має плануватися комплексно — з одночасним будівництвом дитячих садків та шкіл, об’єктів соціальної інфраструктури, скверів та автопарковок. Пам'яткам архітектури та культурної спадщини він обіцяє захист та збереження.

Присутні у плані розвитку столиці і традиційні обіцянки завершити реконструкцію Дніпровської та Деснянської водопровідних станцій та Бортницької станції аерації. Вінчає всю цю красу «український Діснейленд» на території Гідропарку, який вже давно став Діснейлендом для злочинності: повернутися звідти з вечірньої прогулянки зі своїм майном — це ще та розвага.

Сергій Притула

Шоумен та гуморист Сергій Притула назвав свою програму теж з гумором — «Київ без напрягів». Місцями вона дійсно без напрягів. Наприклад, згідно з програмою, мер та міськрада займатимуться виключно питаннями стратегічного розвитку міста та захисту його інтересів на рівні центральної влади. Решта — проблеми киян.

Метро на Троєщину не буде, замість нього Притула пропонує побудувати швидкісний трамвай. Так дешевше.

 Шоумен та гуморист Сергій Притула назвав свою програму теж з гумором — «Київ без напрягів»

Вочевидь, автори програми недовчили матеріальну частину, тому що обіцяють забезпечити цивілізоване сполучення між областю та Києвом за рахунок прозорої системи розподілу маршрутів громадського транспорту. Нагадаємо, що питанням видачі подібних дозволів займається Державна служба з безпеки на транспорті, а не місто.

Непокоїть кандидата і питання розвитку масового спорту в місті, для цього обіцяють розробити відповідну стратегію. Тут теж варто зауважити, що і зараз майже в кожному дворі розміщено майданчики для заняття фізичною культурою. Головне — бажання, а не стратегія.

Голослива команда. Що спільного у «Голоса» та «Самопомочі»?

Притула також обіцяє створити музей агресії Росії проти України, провести інвентаризацію комунальних підприємств міста, освітлити кожен куточок міста та забезпечити відеонагляд на вулицях.

В цілому програма зводиться до того, що «Київ не їде і не дихає». Що цікаво, в ній немає жодного слова про культурні та історичні пам'ятки столиці. Мабуть, перебуваючи у виборі між Києвом та Бучею, Притула ще не встиг з ними ознайомитися.

Ірина Верещук

Команда Ірини Верещук до підготовки передвиборчої програми підійшла настільки ґрунтовно, що її навіть важко дочитати до кінця — візія, проблеми, ймовірні шляхи їхнього рішення та суцільна діджиталізація. Кандидат розповідає, що має профільну освіту та досвід державного управління, тому знає, що робити.

Хто всі ці люди? Chas News дізнався, кого веде до Київради команда президента

Ми не ставимо під сумнів управлінські таланти та навички Верещук, просто нагадаємо, що Рава-Руська, де вона була міським головою у 2010 році, а раніше працювала в райдержадміністрації, досі не газифікована. Проблему газифікації вирішують з початку 2000-х років.

Вже на початку програми Верещук зауважує, що саме президент Володимир Зеленський та партія «Слуга народу» довірили їй почесну місію йти на вибори мера Києва. Це, звісно, не «маленький Ісусик» Андрія Садового, але початок потужний.

З магістратом та хабарями. Як Київ позбавили магдебурзького права

Йдемо далі. На думку Верещук, найпріоритетнішими для Києва мають бути реконструкція Бортницької станції аерації, будівництво сміттєпереробного заводу за кошти інвестора, збільшення кількості муніципального житла, перехоплювальних автопарковок та обхідної дороги.

На початку програми Верещук зауважує, що саме президент Володимир Зеленський та партія «Слуга народу» довірили їй почесну місію йти на вибори

Окрім загальних обіцянок «залучати та сприяти», кандидат готує управлінську революцію в столиці, знову попереджаючи про підтримку зі сторони президента та уряду. Так, на посаді мера Верещук обіцяє оптимізувати структуру Київської міської державної адміністрації. Вочевидь, автори її програми забули, що «Слуга народу» якраз лобіює законопроєкт про розділення повноважень мера та голови КМДА. Більше того, в місті обіцяють створити магістрат — повноважну громадську раду Києва, яка обиратиметься методом випадкової вибірки для вирішення конкретного питання. Після цього склад магістрату має бути розпущено, а задля вирішення наступної проблеми  — зібрано у новому складі.