Кордон з Білоруссю спорожнів. Сотні прочан — хасидів, що прожили на ньому кілька днів, повернулися до Білорусі і будуть святкувати єврейський новий рік Рош-га Шана в одній з тамтешніх хасидських спільнот.

Як розповідали прочани одному з ізраїльських видань, для них навіть не стояло питання, — «їхати чи ні», попри закриті кордони. Вони вважають, що щорічне паломництво до Умані — частина душі хасида.

Втім, не дивлячись на прохання Ізраїлю, українська влада відмовила пропустити прочан. Для цього навіть довелося перекрити пункт пропуску Нові Яриловичі, створивши величезну чергу з фур.

Одним словом, галасу було багато. Про те, що відбувалося на кордоні, дивиться у нашому репортажі.

 
Хасиди без кордонів. Репортаж із прикордонного табору.

Хасиди без кордонів. Репортаж із прикордонного табору. UPD: Хасиди залишили україно-білоруський кордон. Святкування Рош-га Шана для більшості паломників відбудеться не в Умані.

Posted by Chas News on Friday, September 18, 2020

Нагадаємо, за інформацією BBC, спершу ізраїльська влада висловлювала занепокоєння, що натовпи під час паломництва стануть розсадником для коронавірусу, і що багато паломників привезуть інфекцію додому після повернення з України. У серпні головний радник Ізраїлю з коронавірусу Ронні Гамзу закликав Володимира Зеленського запобігти паломництву, аби зменшити поширення коронавірусу. Через це рішення впливова ультраортодоксальна громада Ізраїлю розкритикувала прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу.

Фото: УНІАН