сирський

Головнокомандувач Олександр Сирський дав інтерв'ю британському виданню The Guardian. Він розповів про втрати України та росії, план перемоги у війні та мобілізацію.

Chas News зібрав головні заяви Сирського.

Втрати України у війні

За його словами втрати рф у війні втричі більші, ніж українські.

«Їхня кількість вбитих набагато більша», — сказав Сирський та додав, що це співвідношення на окремих напрямках «навіть ще вище».

Водночас кількість втрат України він не назвав, зазначивши, що ця інформація є «делікатною» і її може використати ворог.

У лютому 2024 року президент Зеленський заявив, що від початку вторгнення загинули 31 тис. українських військових. Водночас втрати росіян за даними Генштабу станом на 24 липня становлять понад 570 тис.

План повернення Криму та повна деокупація України

Зі слів Головнокомандувача, зараз Україна має план повернення Криму і він цілком здійсненний. Сирський зазначив, що росіянам вже довелось «повністю вийти» з кримського порту Севастополь після українських атак.

Водночас якихось деталей щодо звільнення Криму він не навів та заявив, що як це відбуватиметься — військова таємниця.

«Ми зробимо все можливе, щоб вийти на міжнародно визнані кордони 1991 року. Ми маємо перемогти, щоб звільнити наших громадян, які перебувають на окупованих територіях, які страждають…Але я знаю, що ми переможемо. Я знаю, як я повинен це зробити. І я впевнений, що ми це зробимо», — додав Сирський.

Росіяни збільшують чисельність військ

Сирський заявив, що окупанти нарощують сили. На початку вторгнення рф мала 100 тис. військових, зараз — понад 500 тис. До кінця року окупанти планують збільшити чисельність солдатів до 690 тисяч осіб. Співвідношення сил 1:2 або 1:3 на користь рф.

«Противник має значну перевагу в силах і засобах. Тому для нас справді на першому плані стоїть питання постачання, питання якості», — розповів Сирський.

Попри це Силам оборони вдалося зупинити наступ рф на Харків.

«Спроба Путіна створити «так званий коридор безпеки» поруч із кордоном росії та Білгородською областю була зірвана», — прокоментував головнокомандувач і додав, що загалом окупантам не вдалося досягти жодного суттєвого прогресу на фронті.

Удари дронів вглиб росії

Сирський розповів, що українські військові успішно використовують дрони-камікадзе для ударів по території росії. Безпілотники вже поцілили в близько 200 об'єктів критичної інфраструктури рф. уражені зокрема об’єкти військової логістики, заводи, паливні склади і склади боєприпасів. А морські дрони потопили близько третини Чорноморського флоту.

Мобілізація в Україні

Головнокомандувач додав, що одним з найгостріших завдань в Україні є питання мобілізації. Він закликав військовозобов’язаних, які заходяться закордоном долучатися до захисту України.

«Для нас дуже важливо, щоб усі громадяни України виконали свій конституційний обов’язок. Я сподіваюся, що після перемоги вони зможуть розповісти своїм дітям, де вони були. Де ви були, коли всі громадяни України воювали в таких запеклих боях? Ось у чому питання», — сказав Сирський.