Колонка
Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ
Військовий експерт, полковник запасу ЗСУ

Путін не наважиться використати ядерну зброю проти України ні на 9 травня, ні після, ні взагалі у найближчій перспективі. Тому що він сподівається перемогти і брати активну участь у міжнародній політиці. Посадити Байдена за свій довгий стіл і розмовляти з ним про долю світу. А не ховатися у бункері до кінця своїх днів.

Його заяви про те, що «Ми потрапимо в рай, а інші просто здохнуть» — це стандартна кремлівська риторика. Путін постійно нагадує про можливий апокаліпсис — то пуск ракети, то літак «Судного дня» на параді.

Його стратегія — щоб весь світ боявся. Бо коли росію бояться, з нею починають розмовляти. Ядерна зброя може стати лише останнім аргументом для путіна, якщо ми почнемо його перемагати. Втім, на сьогодні, як він каже, все іде за планом. І це не заспокійливі розмови для внутрішньої аудиторії.

Поки що путін дійсно впевнений у перемозі. Подивіться, як він ставить завдання — не шкодувати ані людей, ані техніки, і йти до наміченої цілі: бомбити і бомбити, воювати і завойовувати.

Те, що путін живе у власному світі і власних реаліях, не заважає йому вперто йти до своєї мети. І зупинятися він наразі не збирається.

Інша справа, що ленд-ліз, який надасть нам Америка, допоможе Україні отримувати перемогу за перемогою на фронті. І ось коли путін побачить, що поразка неминуча, тоді ми повернемося до теми застосування ядерної зброї.

Що саме вирішить путін застосувати: тактичну чи стратегічну ядерну зброю, залежатиме від того, наскільки масштабну поразку ми зможемо йому завдати. Так, це може бути і стратегічна зброя — і масований ядерний удар.

Коли путін побачить, що не сьогодні-завтра ми вийдемо на міжнародно визнані кордони України і розгромимо останній загін росії, тоді він дійсно може згадати свої слова про те, що «Всі здохнуть, а ми підемо в рай». І спробувати перетворити світ на радіоактивний попіл.

З хороших новин — у США, та й на Заході в цілому прекрасно розуміють, що саме путін притримує як останній козир. І намагаються мінімізувати ризики переростання війни у глобальну.

Насправді важелі у Заходу є. Починаючи від ліквідації самого путіна і до завдання превентивного удару звичайною, неядерною, зброєю. Крім того, Захід уважно спостерігає за місцями зберігання російської зброї і її пересування.

Тому можуть вдарити як по бункеру путіна, так і по контейнеру, який рухатимуть з місця зберігання до місця застосування.

На Заході ніхто безпосередньо не втрутиться в український конфлікт, поки не настане критична ситуація. Але як тільки у кремлі почнуться реальні розмови про застосування ядерної зброї, Захід втрутиться. У цьому можна не сумніватися.

Одним словом, найближчим часом краще думати не про ядерний удар, а про те, що кремль може протипоставити ленд-лізу. На мою думку, це буде гібридна відповідь, з використанням цін на енергоносії як зброї.

Зараз путін затіває нову війну на Близькому Сході. Подивіться на вивід російських військ із Сирії. Це ж не просто так. Путін «розмінює» Башара Асада на велику війну у Сирії між Ізраїлем та Іраном. Розпочатися вона може найближчим часом, як тільки російські війська вийдуть з країни. Ця війна суттєво підвищить ціни на нафту у світі.

Путінська росія або російський путін? Чому відсторонення від влади диктатора саме по собі не отямить збожеволілого сусіда
Путін може перемогти в Україні лише завдяки війні на винищення