північний потік вибух

Одразу кілька впливових західних видань випустили матеріали про нібито причетність неурядової «проукраїнської групи» до вибухів, які 26 вересня минулого року зруйнували «Північні потоки».

Офіційні особи в Україні заперечують будь-яку причетність нашої держави до диверсії, а у Німеччині та США закликають дочекатися результатів розслідування та не робити поспішних висновків.

Chas News розповідає, що відомо про «український слід» у підриві газопроводів.

«Північний потік-2» підірвала «проукраїнська група»: що пишуть західні ЗМІ

Першою про український слід у вибухах, які зруйнували «Північні потоки», написала The New York Times 7 березня. Джерела газети у розвідці розповіли, що атаку на газопровід могла організувати «проукраїнська група опонентів путіна», яка складалася з громадян України та рф. Серед них нібито були досвідчені водолази, які і заклали вибухівку.

При цьому, за даними газети, українське вище керівництво не причетне до атаки. Також західні розвідки нібито не знайшли доказів причетності до вибухів росії.

Згодом вийшло спільне розслідування німецьких видань ARD, Kontraste, SWR і Die Zeit. У ньому йдеться, що німецькі слідчі встановили яхту, з якої заклали вибухівку.

Так, судно нібито орендувала компанія з Польщі, яка належить двом українцям. У море вона вийшла 6 вересня 2022 року з німецького міста Росток, а потім була помічена на данському острові Кристіансьо, який розташований неподалік від місця вибуху.

Згодом яхту повернули власнику. На столі в її каюті слідчі виявили сліди вибухівки.

За даними німецьких медіа, у диверсії брали участь шестеро осіб — капітан, два водолази, два їх помічники та лікар. Загалом п'ять чоловіків та одна жінка. Встановити їх громадянство не вдалося, оскільки вони використовували підроблені документи.

Джерела у розвідці розповіли ЗМІ, що відповідальність за вибухи може нести «проукраїнське угрупування», проте точних замовників встановити не вдалося.

8 березня свій матеріал з цього приводу випустила британська газета The Times.  За її даними, вже через тиждень після вибухів на «Північних потоках» співробітники неназваної скандинавської делегації у Брюсселі отримали розвідувальну інформацію про те, що за підривами стоїть приватний спонсор з України. Його ім'я не повідомляється, єдине — відомо, що це «впливова фігура», не пов'язана з урядом президента Зеленського.

Газета припускає, що посадовці НАТО вирішили не розкривати ініціатора, аби вберегти Україну від публічної сварки з Німеччиною. Водночас, у публікації зазначається, що у Києві офіційні особи затято заперечують свою причетність.

Щодо самої диверсії The Times пише, що це була складна операція, яка включала залучення яхти, елітних водолазів, підроблених паспортів та закупівлю зарядів кумулятивної вибухівки, доступних тільки для газової та нафтової промисловості за спеціальною ліцензією та за великі гроші.

Реакція України на розслідування західних ЗМІ

Першим резонансні публікації прокоментував радник голови Офісу президента Михайло Подоляк.

«Хоча я люблю колекціонувати цікаві конспірологічні теорії про український уряд, мушу зазначити: Україна не має стосунку до казусу в Балтійському морі та не має інформації щодо «проукраїнських груп із підриву». Що сталося з «Північними потоками»? «Вони затонули», як кажуть у самій РФ…», — написав він у Twitter.

Аналогічно заперечує будь-яку причетність до вибухів і міністр оборони України Олексій Резніков.

«Для мене це трохи дивна історія. Це не має до нас стосунку. Думаю, розслідування офіційних органів з'ясує всі подробиці. Це комплімент для наших сил спеціального призначення, але це не наша діяльність», — сказав він перед початком зустрічі міністрів оборони країн ЄС у Швеції.

Вибухи на «Північному потоці-2»: реакція США та Німеччини

Білий дім закликав «не забігати наперед» з висновками щодо того, хто стоїть за підривом газогону. Координатор Ради національної безпеки зі стратегічних комунікацій Джон Кірбі на брифінгу заявив, що «зараз тривають три розслідування», які ведуть різні країни, і жодне з них ще не дійшло висновків.

«Наскільки мені відомо, жодна з цих трьох країн не оголосила публічно, що вони знаходять. Отже, ми вважаємо, і президент сказав це, що це був акт саботажу, але ми повинні завершити ці розслідування. І лише тоді ми повинні розглядати, які подальші дії можуть бути», — наголосив він.

Так само закликала не робити передчасних висновків і міністр іноземних справ Німеччини Анналена Бербок. Вона зазначила, що ФРН «дуже уважно стежить за будь-якими новими звітами», але треба дочекатися результатів розслідування.

«Сила конституційної демократії полягає в тому, що офіційні органи, відповідальні за те, щоб пролити світло на щось, можуть спокійно проводити свої розслідування, і що уряд може виносити вердикт на основі їхньої роботи, а не робити передчасні висновки з повідомлень ЗМІ», — сказала вона.

Реакція Кремля на статті про «Північний потік»

Речник путіна Дмитро Пєсков назвав публікації «координованим вкидом у ЗМІ», за допомогою якого «автори теракту намагаються відвернути увагу».

Відзначимо, що останнім часом російські офіційні спікери та держпропаганда активно підтримують версію американського журналіста-розслідувача Сеймура Херша, що підрив «Північного потоку-2» нібито організували США під прикриттям навчань НАТО у 2022 році.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

З’явилися перші фото та відео пошкодженої труби «Північного потоку-1»