Starlink

Супутниковий інтернет Starlink почав працювати в Україні з перших днів війни. Він забезпечує безперебійний зв’язок на передовій, об’єктах критичної інфраструктури та звільнених територіях.

На початку жовтня в Україні налічувалось близько 20 тис. старлінків — більше ніж у будь-якій з країн ЄС. Але після обстрілів енергетичної інфраструктури кількість охочих встановити у себе термінали значно зросла. Адже Starlink залишається чи не єдиним джерелом зв’язку під час відключень світла.

Chas News розповідає про особливості роботи супутникового інтернету Starlink та пояснює, як замовити та встановити термінал в Україні.

Як працює Starlink

Starlink — це глобальна супутникова мережа компанії SpaceX, її власник — американський бізнесмен Ілон Маск. Розробляти проєкт почали у 2015 році, а перші 60 супутників випустили на орбіту в 2019-му.

Станом на листопад 2022 року SpaceX вивела у космос майже 3 тис. супутників, які розташовані на відстані близько 550 км від Землі. Загалом у планах компанії запустити 42 тис. супутників, які забезпечать бездротовий інтернет з високою швидкістю по всій планеті.

Зараз підключити інтернет Starlink можуть користувачі у 39 країнах світу, в тому числі українці. Його особливістю є те, що він може працювати там, де це технічно складно або взагалі неможливо. Наприклад, через руйнування або відключення світла мобільні оператори можуть втратити зовнішній канал зв’язку. У такому разі його може забезпечити Starlink.

Система працює завдяки трьом складовим: супутникам, наземним станціям та користувацьким терміналам, які схожі на супутникові тарілки. Наземна станція надсилає сигнал до супутника, звідки він передає його до терміналів.

Як працює супутниковий інтернет Starlink

Швидкість інтернету залежить від кількості супутників та відстані до найближчої наземної станції. Зараз в Україні їх немає, тому якість інтернету, особливо на сході, нижча. Для отримання сигналу використовується станції з Польщі або Німеччини. В Україні їх планують встановити після закінчення війни.

Скільки коштує Starlink

Стандартний тариф Starlink Residential для звичайних користувачів коштує від $60 до $110 на місяць залежно від країни. За обладнання у такому випадку доведеться заплатити близько $599. Найдешевша ціна на термінали зараз в Італії та Німеччині — €410 та €460. Швидкість інтернету при такому тарифі становитиме від 100 до 200 Мбіт/с, можлива затримка сигналу — від 20 до 40 мілісекунд.

З 24 серпня для України діяла пільгова ціна: обладнання коштувало $385, а щомісяця потрібно було сплачувати $60. Втім, з 29 грудня абонплату підвищать до $75, а на сайті термінал можна замовити тільки за новою ціною у $700.

Для користувачів тарифу Starlink Buisness абонентська плата за місяць складає $500, а за обладнання потрібно сплатити $2500. Швидкість інтернету буде від 150 до 500 Мбіт/с через потужнішу антену.

Також існують спеціальні тарифи, які забезпечують безперебійним інтернетом мандрівників. Але вони доступні не в усіх країнах.

RV — призначений, щоб забезпечити інтернет-з’єднання у дорозі. У такому варіанті антена може підключатися до більшої кількості супутників і забезпечує під’єднання до мережі не залежно від локації. Компанія пропонує два види обладнання такого типу: стандартне — за $599 та мобільне — за $2500( більше підходить для зв’язку в автомобілях). Щомісячна абонплата за RV-пакет становить $135.

Пакет Maritime зможе забезпечити інтернетом у морі наприклад, екіпажі  торговельних суден. Його перевага — обладнання безперебійно працюватиме навіть за несприятливих погодних умов. Але вартість такого варіанту найвища: щомісячна абонплата — $5000, а обладнання коштуватиме $10000.

При використанні RV та Maritime варіантів є можливість призупиняти та відновлювати послугу в будь-який час.

Як замовити Starlink в Україну

З 9 червня для всіх українців передбачена можливість замовити термінал безпосередньо в Україну. Але на сайті компанії зазначають, що Starlink доступні для покупки в обмеженій кількості у деяких частинах країни.

Для того, аби перевірити чи можна доставити за вашою адресою та замовити потрібно:

  • перейти на офіційний сайт Starlink за посиланням.
  • вказати адресу, де ви плануєте його встановити (країна, місто, вулиця та поштовий індекс);
  • заповнити форму та оплатити депозит $75 (за місце у черзі);
  • компанія відправить електронного листа з відповіддю, чи зможе доставити за вказаною адресою;
  • сплатити $700 за обладнання;
  • отримати та встановити Starlink.

Оплачувати замовлення на офіційному сайті можна з гривневих карток українських банків. Вартість доставки у пакет не входить, тому за неї доведеться сплатити окремо.

Після підтвердження замовлення ви потрапите у чергу. Терміни доставки залежать від попиту. В Україні цей процес може зайняти декілька місяців.

Коли термінал доставлять в Україну, він буде готовий до роботи та прив’язаний до вашого облікового запису.

Як замовити Starlink через інші країни швидше

Аби не чекати своєї черги декілька місяців, можна замовити Starlink у країни Європи чи у США, щоб потім доставити в Україну. Зазвичай це займає декілька тижнів. Крім того, ціна самих терміналів може бути нижчою.

Так, обладнання можна замовити та перевезти самостійно або скористатися послугами, які пропонують компанії «Нова пошта» та Meest.

Для цього так само потрібно зайти на офіційний сайт Starlink та куди доставити у інші країни. Поштові оператори пропонують адреси, де є їхні склади.

З детальною інструкцією можна ознайомитися на сайтах НП та Meest за посиланнями.

Важливо. Аби стандартна Residential-версія терміналу, замовлена в інші країні працювала в Україні потрібно, щоб спочатку його активували за адресою, яка вказана на сайті. Потім, коли термінал буде на території України, треба звернутися до служби підтримки та прив’язати свою адресу. Згодом на електронну пошту прийде лист від SpaceX з детальною інструкцією, як перереєструвати обладнання.

Ще один варіант — замовити в інших країнах RV-версію, яка працює без прив’язки до локації. Термінали коштують приблизно однаково з Residential-версією, але щомісячна абонплата буде дорожчою.

Також можна придбати вживаний термінал Starlink. У такому випадку треба звернути увагу на версію прошивки, старі — не працюватимуть в Україні. Таке можливо, коли власник довго не користувався старлінком. Щоб її оновити, обладнання потрібно підключити до мережі на добу за країною реєстрації.

Як встановити та підключитись до Starlink

До комплекту входить термінал (антена) вагою 8,5 кг, Wi-Fi роутер, кабель довжиною 30 метрів між роутером та антеною, 2-метровий кабель живлення, штатив та інструкція з встановлення.

Зараз в Україну відправляють нову версію терміналів Generation 2 прямокутної форми. На відміну від моделей круглої форми, вони споживають менше електрики та менше нагріваються. Водночас якість інтернету не відрізняється.

термінал Starlink

Процес під’єднання доволі простий:

  • зафіксувати антену на штативі та розташувати їх на відкритій місцевості;
  • за допомогою кабеля під’єднати антену до роутера та підключити його до електромережі;
  • завантажити застосунок Starlink із Google Play або AppStore, ввести логін і пароль та налаштувати нову точку доступу.

Для якісного інтернету старлінку потрібне чисте небо без перешкод. У містах краще розташовувати термінал якнайвище, щоб ловити зв’язок не заважали багатоповерхівки поруч. Також на швидкість впливають безпосередньо погодні умови: чим чистіше небо, тим краще зв’язок.

У застосунку Starlink є функція Check for Obstructions, яка показує де встановити термінал. Скористатися нею та з’ясувати у яких місцях зв’язок буде найкращим можна і до покупки старлінку.

Після встановлення переміщувати антену не потрібно, вона самостійно змінюватиме положення, аби зловити кращий сигнал від супутника.

Під час відключень електрики термінал Starlink можна використовувати з живленням від портативного джерела: генератора, Ecoflow тощо. Обладнання споживає 40 — 60 Вт.

Але за несприятливих погодних умов, коли старлінку складно передавати гарний зв’язок, цей показник збільшується. Також термінали споживають більше електрики взимку через обігрівач, який прибирає з обладнання сніг.

Як підключити роутер до павербанка та який обрати: інструкція (фото)