Відкриті джерела

Олексій Навальний повернувся з Берліну, де лікувався та проходив реабілітацію після отруєння, до Москви. Ця подія викликала неабиякий переполох влади. В аеропорт Внуково зігнали сотні військовослужбовців Росгвардії та спецтехніку, а прихильників опозиціонера почали масово затримувати. Ймовірно, щоб не провокувати подальші протести, рейс авіакомпанії «Побєда», яким Навальний летів з Берліна до Москви, в останній момент направили замість Внуково у Шереметьєво. У соцмережах повернення опозиціонера вже жартома порівнюють з поверненням до Росії Володимира Леніна та початком революції.

Втім, персона Навального досить неоднозначна. Конспірологи приписують йому зв'язки з російськими спецслужбами та гру на боці Кремля. Мовляв, якби його хотіли позбутися, давно б вже це зробили, без зайвого галасу та міжнародних скандалів. Chas News розпитав експертів, навіщо Навальний вирішив повернутися до Росії та навіщо Путіну скандал з його гучним затриманням.

Ілля Пономарьов, опозиціонер, депутат Державної думи Росії 5-го і 6-го скликань:

Ілля Пономарьов / відкриті джерела

— В мене, як і у багатьох інших, виникає запитання, навіщо цей весь фарс. Адже Навальний міг спокійно прилетіти, вийти з аеропорту, а вже потім відповідні органи провели б всі необхідні процедури. Таке відчуття, що влада підігрує Навальному. Цьому є своє пояснення.

Навальний хоче бути одинаком на політичній арені, не бажає утворювати жодних політичних союзів. Саме цим він корисний чинній владі, претендуючи на роль єдиного опозиціонера. Але в підтримці влади є тонка грань, за якою тебе починають називати агентом Кремля. Не вірю, що Навальний таким є, хоча, справді, він мав підтримку, часом йому зливали з Кремля необхідну інформацію. Але у своїх останніх розслідуваннях та висловлюваннях він переступив за рамки йому дозволеного.

Навальний хоче бути одинаком на політичній арені, не бажає утворювати жодних політичних союзів. Саме цим він корисний чинній владі

Що буде далі? Раніше лідерів опозиції ізолювали по в'язницях — поки сиділи Михайло Ходорковський чи Сергій Удальцов, їхня популярність поступово знижувалася. Народ трохи пообурюється щодо Навального і забуде його на кілька років. Навіть після його отруєння народ не вийшов на протести. У нас чомусь виходять на протести лише після смерті політиків.

Леся Яхно, політолог:

Леся Яхно / відкриті джерела

— Якщо Олексій Навальний має політичні амбіції, він не міг не повернутися на Батьківщину. З часом його просто б забули, мовляв — хворий, лікується чи злякався режиму. Зараз саме той момент, щоб заявити про себе, і він чудово це розуміє. Інші російські опозиціонери теж добре розуміють, що головна цінність Навального — в його присутності саме в Росії, де він є подразником для Кремля. Свого роду предтечею зміни влади. Тут він може впливати на свою частку електорату, налаштованого на протест.

Якщо говорити про затримання в аеропорту, то Навальний чудово знав про кримінальні справи проти нього. Знав, що повернення до Росії автоматом означатиме привід до правоохоронних органів. Втім, алгоритм дій Кремля більш ніж прогнозований — це старі кондові методи затримки і нагнітання ситуації.

Навальний чудово знав про кримінальні справи проти нього. Знав, що повернення до Росії автоматом означатиме привід до правоохоронних органів

Я давно відзначаю, що російська політична система втратила гнучкість та не знає як діяти. Якщо до 2015 року опонентів ув'язнювали або робили так, щоб вони самостійно покинули країну, то пізніше почали просто вбивати і труїти. Згадайте Бориса Нємцова чи Скрипалів.

Затримання Навального — це іміджевий удар по чинній владі, яка не знає, що робити далі. Ми побачили дивну заяву голови російського МЗС Сергія Лаврова про те, що Навальний потрібен Заходу для відволікання уваги від своїх криз. Ззовні вся історія з поверненням опозиціонера, заміною аеропорту та затриманням виглядає награно, але я вважаю, що все це ознаки кризи в Кремлі.

Петро Олещук, політолог:

Петро Олещук / відкриті джерела

— Навальний сам йде на ескалацію конфлікту. Подивіться, він публічно афішує дату та час свого повернення. Зрозуміло чому — тому, що треба заявляти про себе, займати вакантну нішу опозиційного політика. На сьогодні Навальний має підтримку в Європі, були озвучені певні заяви Держдепу США на його підтримку. Навального вже називають «білим Нельсоном Манделою» або новим Єльциним.

РФ діє, як будь-який авторитарний режим, з сотнями військових, правоохоронців, затриманнями мітингувальників

Чому Кремль, здавалося б, підігрує Навальному? Чому не дати просто прилетіли до аеропорту та спокійно залишити його? Все дуже просто — РФ діє, як будь-який авторитарний режим, з сотнями військових, правоохоронців, затриманнями мітингувальників. По-перше, влада має показати, що вона контролює ситуацію, тому тут без самодіяльності. По-друге, спрацював так званий парадокс виконавця. Чиновники просто побоювалися, що, мовляв, зараз я не зреагую на ситуацію і пропущу — потім залишусь без роботи або мене зашлють служити кудись подалі. Навальний про це викривлення чудово знав, тому провокував ситуацію на свою користь.

Володимир Фесенко, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

Володимир Фесенко / відкриті джерела

— Зараз дуже багато неадекватного і спрощеного сприйняття ситуації з Навальним. Є інформація, що свого часу його справді використовували великі фінансово-промислові групи, так звані олігархи, для політичної боротьби. Особливо в час, коли президентом РФ був Дмитро Мєдвєдєв. Тоді ж заговорили про битву різних башт Кремля.

В Кремлі досі вирішують, що робити — або відправити опозиціонера до в'язниці, або відпустити, але залишити під тотальним контролем

Але сьогодні Навальний уособлює несистемну опозицію, на противагу придворній — комуністам, ЛДПР Володимира Жириновського. Більш за те, він єдиний харизматичний лідер цієї несистемної опозиції в РФ. В цьому є певна загроза для чинної влади, тому його самого і його політичну силу не допускають до виборів. Нагадаю, Навальний лише одного разу брав участь у виборах — на позачергових виборах мера Москви, де зайняв друге місце.

З подій навколо його повернення можна зробити висновок, що в Кремлі досі вирішують, що робити — або відправити опозиціонера до в'язниці, де, до речі, вже знаходиться його брат, або відпустити, але залишити під тотальним контролем. Тобто показати його оточенню і прихильникам, що їхній лідер є, він може працювати, але відтепер буде знаходитись під глухим ковпаком.