Колонка
засновник та креативний директор бренду GUDU
засновник та креативний директор бренду GUDU

Бренду GUDU всього п’ять років. Із часів першої колекції ми орієнтувалися на створення якісного та унікального продукту. Концентрувалися на якості, а не на кількості. Сьогодні бачимо, що стратегія виявилася вірною — у світі дуже багато неякісних речей, тому краще купити одну хорошу і носити її довго. Наприклад, піджак.

Я завжди обожнював естетику чоловічого костюму. Тому при створенні піджаків GUDU фокусуюсь на поєднанні маскулінності та жіночності. Мені важливо, щоб піджак мав форму і в ньому хотілося тримати спину. З цими думками і замовляю тканину — люблю костюмну вовну, сукно, шкіру. Піджак для мене — річ, яка підкреслює впевненість і сміливість жінки. З одного боку, він є її бронею, а з іншого — підкреслює тендітність. Пошук цього балансу для мене завжди цікава пригода.

Мода під час пандемії

В умовах локдауну та закритих кордонів, ми зіткнулись із дефіцитом тканин, адже українські мануфактури значно поступаються якістю європейським. Це був виклик для нас та багатьох інших нішевих брендів. Закордоні фабрики продовжують працювати, але через постійні карантинні обмеження тканини відвантажують із затримками.

Закордоні фабрики продовжують працювати, але через постійні карантинні обмеження тканини відвантажують із затримками

Це, звісно ж, впливає на час створення колекцій та виконання наших зобов'язань перед байерами. Зараз працюємо з фабриками з Китаю та Італії. Перші роблять цікаві технологічні матеріали, а в костюмних тканинах немає рівних італійцям. У Китаї я знайшов цікавий матеріал, який можна назвати спортивним, при цьому він чудово тримає форму.  Хочу спробувати сконструювати з нього піджак.

Окрім проблем із термінами, ми також стикаємося з труднощами щодо кількості. Багато фабрик готові продавати лише від 500 м тканини. Коли замовляєш у них менше — вони відмовляють. Це теж обмежує творчий процес, але ми завжди намагаємося знайти компроміс із нашими постачальниками.

Епідемія COVID-19, звісно, внесла корективи у наші бізнес-плани, але постійні клієнти не почали менше купувати. Навпаки, через те, що люди менше подорожують, вони більше витрачають всередині країни. Не рідко саме якісний шопінг стає емоційною віддушиною. А ось байєри, особливо міжнародні, з початком епідемії стали більш обережними. Не всі ризикують замовляти нові для ринку бренди.

Масштабування бізнесу під час кризи

У період жорстких карантинних обмежень я почав дедалі більше замислюватися про запуск другої лінії. Адже у цьому є економічний сенс — такі колекції допомагають масштабувати і бізнес, і ідеї.

Часто речі в основній колекції виходять перевантаженими —  хочеться використовувати безліч складних технік, грати з фактурою та формою. У підсумку це призводить до росту собівартості речі. Друга лінія дає змогу з однієї такої речі придумати цілу колекцію — легку та практичну.

У період жорстких карантинних обмежень я почав дедалі більше замислюватися про запуск другої лінії

Перші кроки в цьому напрямі ми вже робимо — у сезоні осінь-зима 2021/22  представимо достатньо багато трикотажу, який доповнюється нашими складноскроєними жакетами та верхнім одягом. У майбутньому збираємось оформити його в повноцінну лінійку. Мені хочеться, щоб це була унісекс-колекція.

Разом із тим, мене все більше хвилює питання розумного споживання. Просто зараз я працюю над створенням капсульної колекції, яка буде пошита з наших архівних тканин: якась не увійшла до колекції повністю, якась залишилась у малій кількості, відповідно — речі в цій колекції будуть створені в одному екземплярі.

Брендовий секонд-хенд. Що таке вінтажний одяг і де його шукати