Колонка
директор комунального некомерційного підприємства «Бориспільський стоматологічний центр»
директор комунального некомерційного підприємства «Бориспільський стоматологічний центр»

Хотіли як краще, а вийшло як завжди. Саме так можна охарактеризувати проєкт постанови Кабміну про те, що зарплата лікарів повинна складати не менше ніж 20 тис. грн, а середнього медичного персоналу — не нижче позначки 13,5 тис. грн.

Попри схвальну мету документа, його зміст суперечить численним нормам чинного законодавства.

Не подумайте, що я як представник керівництва стоматологічного центру не вболіваю за зростання зарплат. Наприклад, у нас є преміальна програма, що дозволяє отримувати лікарю навіть понад 20 тис. грн. Але все залежить від обсягу та якості його роботи. 

У нашому випадку рівень зарплати прорахований і економічно обґрунтований.

А от проєктом постанови влада не створює гарантії, а навпаки, ставить медичні підприємства в економічно невигідні та нерівні умови з підприємствами інших (крім державної) форм власності.

Як наслідок, якщо почати виконувати непрораховане рішення уряду, то для комунальних медичних закладів виникає безліч ризиків. Серед яких і банкрутство.

Якщо почати виконувати непрораховане рішення уряду, то для комунальних медичних закладів виникає безліч ризиків. Серед яких і банкрутство

По суті, проєкт постанови прямо зазіхає на статус господарської автономності комунальних некомерційних закладів охорони здоров’я, які втілені у територіальних громадах.

У Бюджетному кодексі України зазначено, що комунальні некомерційні підприємства за своїм господарсько-правовим статусом не є бюджетними установами. Про це, безперечно, відомо розробникам проєкту постанови.

Згідно з чинним законодавством Кабмін не має повноважень визначати умови та рівень зарплат працівників комунальних некомерційних підприємств.

Ні уряд, ні президент не мають конституційних та законодавчих повноважень регулювати розмір зарплати в окремій галузі економіки чи професії, крім суто бюджетної сфери

У підсумку ні уряд, ні президент не мають конституційних та законодавчих повноважень регулювати розмір зарплати в окремій галузі економіки чи професії, крім суто бюджетної сфери.

У випадку ухвалення проєкту постанови приватні клініки отримають конкурентні переваги — зможуть вільно регулювати рівень зарплат. В той же час комунальні заклади охорони здоров’я будуть позбавлені таких можливостей.

Ще одне важливе питання — обсяг фінансування пакетних медичних послуг за програмою медичних гарантій «Стоматологічна допомога дорослим і дітям».

Там вартість одного пролікованого випадку визначена на рівні 123 грн! Виходячи з цієї суми, щоб отримати 20 тис. грн, стоматолог повинен  пролікувати більше 160 пацієнтів протягом місяця. І це не враховуючи заробітну плату медсестри, вартість матеріалів, не кажучи вже про адміністративні і інші витрати та обов’язкові платежі.

Та наш центр не став мовчати про цю ситуацію. Ми пішли до суду. У листопаді цього року Окружний адміністративний суд міста Києва визнав неправомірність дій Кабміну в частині позбавлення новостворених медичних підприємств можливості укласти з НСЗУ договір про медичне обслуговування населення.

Наш позов фактично став підставою внесення відповідних змін до постанови Кабінету Міністрів України №133 від 15.02.2021, тобто усунення прав Підприємства у позасудовий спосіб, про що зазначено в рішенні суду. Тож з урахуванням цього досвіду КНП «Бориспільський стоматологічний центр» залишає за собою право у випадку ухвалення обговорюваного проєкту постанови оскаржити її в суді як таку, що порушує права співробітників Бориспільського стоматологічного центру.