На дев’ятому році війни з російським агресором питання забезпечення бронежилетами вже мало б бути вирішено українською владою остаточно.

Проте до того, як кремль пішов на широкомасштабне вторгнення, влада лише встигла задекларувати, що проблема існує. Тож пошуки бронежилетів та спеціальних розвантажувальних систем вже традиційно лягли на плечі волонтерів.

Chas News розповідає, які бронежилети бувають, та як правильно обрати найкращий.    

Дефіцит бронежилетів перед початком війни

3 лютого 2022 року Олексій Резніков, міністр оборони, заявляв, що якісними зразками шоломів та бронежилетів необхідно забезпечити 261 тис. військовослужбовців Збройних сил України та 130 тис. представників сил територіальної оборони. 

За три тижні російські війська розпочали повноцінне масштабне вторгнення в Україну. Зрозуміло, що за такий короткий час забезпечити «бронею» всіх не вдалося.

Більше того, Міноборони ще 2019 року перестало закуповувати бронежилети для потреб армії.

Величезний попит на бронежилети викликав їхній дефіцит, товар довелося шукати по всьому світу. Це при тому, що в Україні є достатньо виробників засобів індивідуального захисту, як державних, так і комерційного сегменту.

З чого складається бронежилет

Бронежилет не є чимось високотехнологічним та складним у виробництві. Фактично це чохол (кавер), в кишені якого вкладено металеві або композитні чи керамічні матеріали. Його основне завдання — захистити від влучання куль чи осколків боєприпасів з найменш можливою шкодою для організму.

Крій, матеріали, бренд та маркетинг — це те, що формує фінальну ціну «армору».

Як обрати бронежилет

Відзначимо, що наявність навіть найкрутішого за класом захисту бронежилету не вмикає автоматично режиму «безсмертний».

Куля чи уламок можуть потрапити в ту ділянку тіла, що не прикриті бронею.

Крім того, потрібно пам’ятати про кінетичну енергію — вона завдає не меншої шкоди, ніж проникна травма від кулі. А неправильно підібраний «бронік» може нашкодити більше, ніж куля чи уламок, що пройшли навиліт.

Які типи і класи бронежилетів бувають

За прийнятими в Україні стандартами бронежилети розділяють за типами (А, Б, В) і класами (1-6).

Бронежилети типу А добре підходять для прихованого носіння під верхнім одягом, але за своїм захистом не придатні для використання в бойових умовах.

Тип Б — комбінований варіант м’якого балістичного захисту та бронепластин.

Тип В — лише жорсткі бронеплити. 

У залежності від набою пострілу, який здатна втримати бронепластина, виділяють класи захисту.

Вони бувають від пістолетного калібру 9 мм до 7,62 мм — для автоматичної зброї.

Бронежилети, які підходять для військових цілей, повинні мати захист від 3 класу і вище. Тобто «тримати» влучання куль калібру 5,45 мм, 7,62 мм та їхніх модифікацій.

Від снайперського пострілу жоден бронежилет не врятує. Сучасні снайперські системи вже давно вийшли з калібру 7,62 мм на користь потужних 12,7 мм. Бронезахисту від таких набоїв на сьогоднішній день не винайдено.

Європейські та американські класи захисту плюс-мінус відповідають українським. Тому все, що вище третього класу, можна розглядати до покупки.

Традиційно бронежилети, що використовують військові, мають назву «плитоноски» (Plate Carrier), а цивільні — bulletproof або armor vest (куленепробивний жилет). 

Яку плитоноску для бронежилету обрати

Армійські плитоноски розраховані таким чином, щоб закривати основні летальні зони спереду та ззаду, при цьому не обмежувати в русі та не створювати дискомфорту від носіння. Вони об'ємніші, мають товстий шар захисту, забезпечені й системою швидкого скидання для доступу до рани або при падінні у воду.

Військові бронежилети мають можливість приєднати за допомогою спеціального кріплення додатковий захист для рук, паху, шиї та колін.

Вага бронежилетів

Крім зручності та класу захисту для бронежилета важлива його вага.

Металеві бронепластини відповідають найвищим класам захисту, але важать понад 12 кгКулі після влучання в них можуть деформувати плити на уламки, що в свою чергу може спричинити серйозні або навіть смертельні травми. 

Керамічні пластини мають вагу близько 8 кг та добре поглинають енергію кулі. Їхній головний мінус — це ціна, оскільки виготовляють зі спеціальних матеріалів. Наприклад, оксиду алюмінію, карбіду кремнію чи карбіду бора. Для кращої дії  керамічна пластина має бути вкупі з композитним матеріалом, наприклад, параарамідом. 

Скільки часу можна носити бронежилет

За затвердженими нормами, час носіння бронежилета залежить від його ваги. Більше доби можна одягати жилети вагою до 3 кг, класичний український військовий 14 кг — не більше двох годин. Крім додаткової ваги, це ще навантаження на суглоби та опорно-руховий апарат.

Тому у разі вибору бронежилету його розмір має чітко відповідати будові тіла.

Деякі військовослужбовці відмовляються від бронезахисту, в першу чергу, через надлишкову додаткову вагу, яку доводиться носити на собі. По-друге, ті жилети, що продукує народна творчість з саморобними каверами та бронепластинами з автомобільних ресор, далекі від функцій, які вони мають виконувати. Принцип «Краще поганий, ніж ніякого» тут не діє. Реальна шкода суттєво більша, ніж потенційна користь.  

Грім, який так і не пролунав. Українські зброярі ще у 2016 році зробили ракети, здатні уразити Кримський міст
Скільки платять на війні. Які зарплати та премії в українських захисників
Що таке ядерна зброя і чи можна вижити після атомного вибуху