Закордонний паспорт

За підрахунками ООН, кількість людей, вимушених втекти з України під час війни, перевищила 5 млн осіб.

Сусідні з нами країни ЄС та Молдова під час війни дозволяють перетинати кордон і без закордонного паспорту — на так званих гуманітарних підставах.

Як повідомляє офіційний сайт Єврокомісії, це можуть бути будь-які документи, що підтверджують українське громадянство:

  • будь-які паспорти (паспорт громадянина України, паспорт для виїзду за кордон, дипломатичні паспорти, службові паспорти, включаючи дитячі паспорти);
  • національні посвідчення особи (включно з тимчасовими);
  • військові квитки;
  • посвідчення особи моряка;
  • посвідчення члена екіпажу;
  • свідоцтва про громадянство;

Підійдуть навіть документи, термін дії яких закінчився.

У перший місяць війни з виїздом без закордонного паспорту не було жодних проблем. Втім, зі зменшенням напливу біженців (а з початку квітня до України повертається більше людей, ніж виїжджає за кордон) правила перетину кордону поступово встановлюються ті, що діяли й у мирний час. Так, 18 квітня українська влада повернула вимогу наявності закордонного паспорту для перетину кордону з ЄС. Хоча вже 19 квітня цю вимогу скасували, не можна виключати, що найближчим часом її введуть знову.

Крім того, особа, яка виїхала з України на гуманітарних підставах, відчуватиме низку незручностей.

Передусім без біометричного закордонного паспорту не можна легально подорожувати по ЄС. Доведеться зупинитися у країні, через яку ви в’їхали в Євросоюз і отримати там посвідчення особи. Нагадаємо, що наплив біженців найбільший саме в сусідніх з Україною країнах ЄС: Польщі, Словаччині, Угорщині та Румунії. Тому там досить проблематично знайти тимчасове житло.

Звісно, на практиці цією вимогою при переміщені всередині Шенгенської зони можна знехтувати, бо під час поїздок наземним транспортом перевірка документів відбувається лише вибірково. Але якщо все ж таки документи перевірять, можливі проблеми.

Брак біометричного закордонного паспорту також суттєво ускладнює процедуру отримання британської чи канадської візи, хоча ці країни теж готові приймати українських біженців.

Крім того, наявність біометричного закордонного паспорту суттєво прискорює процедури оформлення документів для надання тимчасового захисту (надає доступ до ринку праці та безоплатної медичної допомоги) та соціальних виплат.

Отже, розповідаємо, як отримати закордонний паспорт в умовах воєнного часу.

Як отримати закордонний паспорт в Україні

З 15 березня Державна міграційна служба відновила видачу закордонних паспортів. Для цього треба звернутися у будь-яке відділення ДМС або державного підприємства «Документ».

Відділення ДМС працюють у всіх регіонах, де немає активних бойових дій. Список працюючих відділень в теорії можна знайти на сайті відомства: https://dmsu.gov.ua (хоча сайт вже довго не працює).

Список офісів ДП «Документ» можна знайти на сайті підприємства: https://pasport.org.ua/

Для виготовлення закордонного паспорту для дорослого достатньо мати з собою внутрішній паспорт у формі ID-картки або внутрішній паспорт зразка 1994 року у вигляді «книжечки», та довідку про надання ідентифікаційного коду.

Для виготовлення закордонного паспорту для дитини потрібні свідоцтво про народження дитини та паспорт одного з батьків.

Якщо внутрішнього паспорту чи свідоцтва про народження немає, доведеться спочатку відновити ці документи. Це також можна зробити у Державній міграційній службі за місцем фактичного проживання.

При безпосередньому зверненні до міграційної служби вартість стандартного оформлення за 40 робочих днів становить 845 грн 47 коп. Оформлення біометричного закордонного паспорта за 20 робочих днів буде коштувати 957 грн 32 коп. Оформити біометричний закордонний паспорт протягом 7 робочих днів можна за 1210 грн 32 коп.

У випадку виготовлення закордонного паспорту через ДП «Документ» до цієї суми треба додати 480 грн за послуги підприємства.

Варто пам’ятати, що закордонні паспорти виготовляють централізовано — у Києві. Тому через логістичні проблеми доставка документа в регіони може затягнутися.

Що робити, якщо в регіоні, де вже замовили закордонний паспорт, почалися бойові дії?

В деяких випадках є можливість отримати закордонний паспорт у відділені ДМС в іншому регіоні. Для цього треба звернутися до ДМС за адресою фактичного проживання та написати відповідну заяву. Кожен випадок вирішують індивідуально.

Чи можна отримати закордонний паспорт за межами України?

До війни поза межами України отримати закордонні паспорти могли лише громадяни, які офіційно проживають за кордоном, стоять на консульському обліку та мають відповідний штамп у паспорті.

Зараз більшість консульських установ повідомляє, що виготовлення закордонних паспортів є «проблематичним».

Якщо людина опинилася у ЄС без закордонного паспорту, після надання статусу тимчасового захисту влада країни, де вона перебуває, видасть тимчасове посвідчення особи.

В яких випадках не потрібно виготовляти новий закордонний паспорт?

На період дії воєнного стану влада дозволила продовжувати термін дії закордонних паспортів на п’ять років. Також повернули можливість вписувати дітей віком до 16 років в закордонний паспорт одного з батьків замість видачі дитині окремого документу.

Тобто якщо термін дії закордонного паспорту закінчується, виготовляти новий не треба. Так само, як і не обов'язково робити закордонний паспорт для дитини.

Щоб продовжити термін дії паспорта або вклеїти в нього фото дитини, в Україні треба звернутися до Державної міграційної служби. За кордоном — в найближчу консульську установу України.

Однак це вимушений захід на період війни. Після скасування воєнного стану такими документами користуватися не дозволятимуть, навіть якщо не закінчився термін їхньої дії.

В Україні дефіцит пального. Чому виникли проблеми з бензином і коли їх вирішать?
Фельдшерка, яка прийняла у себе пологи, та боксер у жіночому пальті. Гідна екранізації історія родини з Чернігівщини