На тлі війни та можливих ракетних ударів з боку росії по електричних чи газорозподільних станціях зима 2022-2023 року може виявитись складною.

Chas News вирішив розібратися, якими речами та приладами потрібно запастись українцям, аби пережити найважчу зиму за всі роки незалежності.

Який одяг придбати, щоб зігрітись зимою

Під час цього опалювального сезону температура в будинках не перевищуватиме 16°C, українцям рекомендують запастися зручним теплим домашнім одягом та ковдрами. Перевагу варто віддавати натуральним матеріалам: замість синтетики обирати вовну та бавовну — ці матеріали краще зберігають тепло. Термобілизна, шарфи, термоси також допоможуть зігрітися.

Якщо доведеться спати у холодному та сирому приміщенні, то у пригоді стане спальний мішок та каримат.

Як обігрівати свою квартиру або будинок під час зими

Якщо ви живете в будинку з центральним опаленням, варто попіклуватися про покупку обігрівача. 

Також варто заздалегідь продумати зону тепла у квартирі — найбільш утеплене приміщення, бажано невеликого розміру, де можна буде сконцентрувати всі джерела тепла.

У приватному будинку варто поставити власний генератор, котел на різні види палива, запастися дровами та соляркою.

Також варто зменшити вихід тепла з дому через двері та вікна. Для цього необхідно утеплити дерев'яні рами, заклеїти стики малярним скотчем, або відрегулювати пластикові вікна на зимове щільне закривання.

Важливо перевірити зовнішню ізоляцію вікон. Якщо потрібно — поновити монтажну піну й силікон довкола рам, а також під зовнішніми і внутрішніми підвіконнями.

Інший важливий момент — батареї, особливо ті, які розташовані у нішах, бо там стіна ще тонша. Варто придбати ізоляцію алюформ, яку помістити між стіною та батареєю. Таким чином тепло відбивається всередину помешкання й менше гріє зовнішню стіну.

Якщо ви мешкаєте у старому будинку з високими стелями, то можна розмістити під стелею спеціальні вентилятори, які повертатимуть тепле повітря до низу.

Не зайвим буде зробити запас технічної та фільтрованої питної води на випадок, якщо водопостачання перервуть внаслідок ракетного удару. Воду можна продезінфікувати таблетками, що містять хлор, йод, діоксид хлору або інші дезінфекційні засоби, але після очищення її необхідно профільтрувати.

Крім того, необхідно зробити запас свічок, ліхтарів та батарейок на випадок відсутності енерго- та теплопостачання внаслідок можливих масованих ракетних обстрілів.

Запасіться лампочками. Стане у пригоді також нічник на батарейках, ліхтарики — будь-які освітлювальні прилади, яким не потрібна електроенергія.

Також варто купити туристичний газовий пальник, або переносну газову плитку зі змінними газовими балонами. Такі прилади не займають багато місця та дозволять приготувати їжу або закип'ятити воду у разі тривалого вимкнення світла. Особливо вони будуть корисними тим, у кого не газофіковані оселі.

Зазначимо, що одного газового балона об'ємом близько 230 мл газу зазвичай вистачає на годину роботи.

Також можна придбати більш дороговартісний варіант — пічку-зарядку, в якій можна на вугіллі чи дровах готувати їжу та одночасно заряджати девайси, адже такий пальник перетворює енергію тепла в електроенергію.

Ще одна обов'язкова річ — павербанк. Цієї зими він особливо стане у пригоді під час віялових відключень електроенергії.

Зараз на ринку представлено чимало видів павербанків різної ємності від 5 до 50 тис. мА*год. 

Найчастіше українці обирають портативні зарадні пристрої ємністю 20 і більше мА*год.

Проте експерти ринку рекомендують купувати кілька павербанків меншої ємності, наприклад два по 10 тис. мА*год. Це обумовлено тим, що саме прилади з меншим обмом швидше заряджаються і ними можна підживити не лише гаджети усіх членів родини а й, наприклад дати «зарядитися» сусідам чи друзям. 

Задля економії на комунальних послугах та зменшення навантаження на електромережі можна придбати розетку з таймером.

Цей прилад допоможе ефективно організувати та оптимізувати споживання електроенергії.

З його допомогою можна автоматизувати процес включення та вимкнення навантаження у потрібний час. Такий пристрій дозволяє встановити інтервал роботи будь-якої побутової техніки, наприклад, обігрівача або бойлера.

У деяких моделях є навіть керування по WI-FI, тому таку розетку можна налаштовувати у віддаленому режимі.

Захистити електроніку від непередбачуваних стрибків напруги в електомережі допоможуть стабілізатори напруги.

Такий прилад здатний відключити навантаження при критично завищеній або заниженій напрузі, автоматично відключити прилади при короткому замиканні чи аварії на підстанції.

Ще одна досить не бюджетна, але корисна річ — генератор. Це незамінна річ у приватних будинках, яка дозволить організувати резервне живлення оселі на випадок віялових відключень електроенергії.

Перед покупкою необхідно прорахувати потужність всіх важливих енергоспоживачів, а для приладів, які оснащуються двигунами (холодильник, морозильна камера або пральна машина) потрібно додатково зарезервувати 30% потужності, адже в момент старту двигун може споживати більше електроенергії, кажуть експерти.

Також варто визначитись з типом генератора. Якщо є необхідність в підключенні електронних приладів, таких як телевізор, комп’ютер або навіть сучасний холодильник, то краще використовувати інверторні моделі генераторів. Вони коштують дорожче, але відрізняються більш економним споживанням палива та стабільністю роботи.

У випадку використання класичного генератора, для живлення будинку, варто підключати прилади до генератора через стабілізатор електроенергії. Це допоможе уникнути ризику виходу з ладу електронних приладів. 

Варто пам'ятати, що споживчі генератори — це обладнання лише для аварійного енергозабезпечення. Тож безпреривно користуватись ним не варто. У випадку тривалих відключень електроенегрії рекомендується робити перерви кожні 6-8 годин роботи і дати генератору охолонути. 

Дрова понад усе! Як проходив опалювальний сезон у революційному Києві