Російський кордон

Росіяни депортували з України близько 1,2 млн осіб. Такі дані озвучила Ірина Верещук, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Люди опиняються в росії з різних причин. Хтось виїжджає добровільно, бо має там родичів. Хтось опинився у місці, звідки об’єктивно не було можливості вибратися на підконтрольну Україні територію. Наприклад, під час боїв за Маріуполь, для мешканців лівобережних районів міста, виїзд до так званої «ДНР», а звідти до росії, залишався єдиною можливістю урятувати життя.

Втім, у більшості випадків окупанти штучно створюють перешкоди для евакуації мирних мешканців в Україну. Зокрема, для цього треба пройти принизливу процедуру фільтрації. Так, лише під час евакуації з Маріуполя у квітні, по оцінкам Петра Андрющенко, радника міського голови Маріуполя, окупанти незаконно утримували в фільтраційних таборах близько 27 тис. осіб.

В цих таборах люди вимушені були тижнями жити в важких та антисанітарних умовах, проходити через багатогодинні допити. Чоловіків часто відділяли від жінок і частину з них вивозили у невідомому напрямку. Подальша доля багатьох з них невідома.

Табір у Ростовській області

Тих же, хто пройшов фільтрацію, вивозили на територію росії і спочатку розміщували під конвоєм у тимчасових центрах, а потім переміщали до «центрів біженців», які здебільшого розташовані в найбільш депресивних регіонах — Сибіру чи на Далеким Сході. Там на українців чекає фактично рабська праця: у депортованих забирають документи і вони повинні виконувати важку роботу за мінімальну зарплату, якої вистачає лише щоб не вмерти з голоду. За словами Ірини Венедиктової, генерального прокурора України, наразі вже відкрито близько 20 кримінальних проваджень щодо примусової депортації українців в росію.

Питання повернення в Україну, або в одну з країн ЄС, депортованих стає дедалі більш гострим питанням. Так, Верещук нещодавно заявила, що Україна вже розробляє механізми повернення депортованих. Для їхньої реалізації залучать міжнародні гуманітарні організації, що працюють на території Росії та нейтральну третю державу, яка виконуватиме консульські функції.

Скоріше за все, мова йде про Швейцарію. Таку схему відпрацювали під час російсько-грузинської війни 2008 року. Тоді Грузія і Росія також розірвали дипломатичні стосунки. Але Грузія передала Швейцарії свій будинок генерального консульства в Москві, і там, під вивіскою «секція інтересів Грузії при посольстві Швейцарії» продовжили працювати грузинські консули, які допомагали повернутися на батьківщину грузинам, які «застрягли» в росії.

Втім, поки що це лише плани. Наразі при поверненні в Україну з росії, депортованим доводиться розраховувати лише на себе та на допомогу волонтерів.

Chas News наводить коротку інструкцію, як діяти у разі депортації в росію.

Українські документи — найбільш цінне, що у вас залишилося з мирного життя

Під час евакуації візьміть з собою всі українські документи, які у вас є. Для повернення в Україну — головне підтвердити свою особистість і громадянство.

По приїзду в росію вам будуть всіляко пропонувати «допомогу» з розміщенням та соціальні виплати. По факту це означає отримання статусів «біженство» чи «укриття від війни». В обох випадках у вас вилучать українські документи і видадуть замість них довідку, яка дозволяє знаходитися лише в певному регіоні.

Тобто — ні в якому разі не варто погоджуватися на будь-яку «допомогу» від держави, а тим більше — не підписувати жодних паперів.

До речі, також є випадки, коли під час перетину російського кордону, біженцям давали на підпис купу документів, які змучені та дезорієнтовані люди не дивлячись підписували, і в результаті ставали безправними «біженцями». Отже, при перетині кордону і в тимчасових таборах нічого не підписувати!

Біженці, яким вже вдалося повернутися з росії додому, взагалі радять якмога раніше відділитися від загальної маси людей. У першому ж російському місті ввічливо подякувати військовим чи «волонтерам» за «допомогу в евакуації», сказати, що у вас є родичі в росії і ви поїдете до них самотужки.

Зберігайте міграційну карту

Також дуже важливо зберегти міграційну карту, яку видадуть російські прикордонники під час перетину кордону. У жодному випадку не передавайте її стороннім особам. Виїхати з росії без міграційної карти може бути проблематично!

Будьте наполегливим у бажанні покинути росію

Росіяни в таборах для біженців чи на кордоні намагаються не випускати українців з росії. Наприклад, у таборі охорона може сказати, що виходити самостійно заборонено — начеб-то треба, щоб родичі приїхали і забрали переселенців, хоча це неправда. На кордоні ж офіцери ФСБ будуть розповідати страшні історії про життя в ЄС, і говорити, що більшість біженців хоче повернутися назад в росію, але їх вже не пускають і т.п.

Також, при виїзді з росії, як і під час фільтрації, можуть змусити показати вміст телефону та перевірити наявність татуювань.

Кордон з Латвією

Втім, треба пам’ятати, що у російської влади немає жодних формальних підстав обмежувати свободу пересування біженців, а тим більше не випускати українських громадян за кордон. Тобто, погрози та переконування — не більше ніж пусті розмови.

Тому треба ввічливо, але послідовно наполягати на своєму. У найбільш складних випадках можна заявити про намір написати листа російському омбудсмену чи у Слідчий комітет та прокуратуру — щодо роз’яснення прав.

Російські правозахисники стверджують, що поки що не відомо жодного випадку утримування біженців проти їх волі. Йдеться лише про психологічний тиск, який потрібно витримати, хоч це і не просто.

Намагайтеся мати при собі мінімальний запас готівки

Щоб покинути росію, знадобиться хоча б мінімальний запас грошей — на квитки. Картки українських банків в росії не діють, отже знадобиться запас готівки — доларів, євро чи рублів.

Якщо ви опинилися в росії взагалі без грошей, спробуйте вийти на контакт з волонтерами — у багатьох випадках вони допомагають з грошами на квитки. Єдине уточнення — мова йде про так званих «неофіційних» волонтерів.

Волонтери, які працюють всередині таборів для біженців — це здебільшого члени партії «Єдина росія», дії яких скоординовані з ФСБ. З ними краще спілкуватися що-менше.

Волонтерів, які насправді можуть допомогти з поверненням додому, можна знайти неподалік від табору, але не всередині.

Продумайте маршрут евакуації

Простіше всього вибиратися з росії, якщо у вас є біометричний паспорт та гроші на авіаквитки. У цьому випадку достатньо купити квиток до Стамбула. Звідти можна летіти куди завгодно.

Якщо у вас немає закордонного паспорту, а лише внутрішній у вигляді ID-картки — доведеться вибиратися по землі. Існують два основних шляхи: південний та північний. Південний веде через Владикавказ у Грузію, і далі через Туреччину до Болгарії і Румунії. Північний — через Латвію чи Естонію до Польщі.

Якщо у вас є лише паспорт взірця 1994 року у вигляді «книжечки», чи українське свідоцтво про народження, виїжджати можна лише «північним коридором». Також можна спробувати в’їхати у Польщу чи Литву через Білорусь. Втім, білоруські прикордонники не завжди пропускають через кордон українців без паспорту — все залежить від конкретного випадку. Комусь пощастило — комусь ні.

Що робити, якщо немає жодних українських документів?

Без документів виїхати з росії не вийде. У цьому випадку постарайтеся якось влаштувати життя в росії і слідкуйте за новинами щодо початку роботи організацій, які допомагатимуть українцям відновити документи. Головне не здаватися!

Хто з чоловіків віком 18-60 років може виїхати за кордон під час воєнного стану
Як отримати закордонний паспорт під час війни