Військовий з біноклем

З початку війни Росія активно використовує тактику ДРГ. Диверсанти задіяні у виявленні блокпостів, місць дислокації і переміщення ЗСУ, плануванні і проведенні диверсійних актів у глибокому оперативному тилу. І відповідно -- створенні плацдармів для подальшого просування регулярних підрозділів країни-окупанта.

Наприклад, 9 березня в Балаклійському районі на Харківщині ЗСУ була відбита спроба нападу на блокпост з боку ДРГ. Російську розвідгрупу вщент розбили. Ба більше, при спробі втечі вони кинули своїх поранених.

Аналогічна ситуація спостерігалася в перші дні війни і у столиці. Тоді була задіяна тактика масового проникнення до Києва учасників російських ДРГ.

Наразі вони всі знешкоджені, але ситуація все ще вимагає пильної уваги і контролю.

Наразі є інформація про те, що учасники ДРГ намагатимуться проникнути до столиці під виглядом евакуйованих мешканців тимчасово окупованих територій

Отже, як розпізнати диверсантів та запобігти їх діяльності?

  • Звертайте увагу на переміщення груп від двох до шести осіб!

Як правило, вони пересуваються пішки або на велосипедах чи скутерах. Звертайте увагу на наявність наплечників.

  • Звертайте увагу на берці. Вони у них чорного кольору.

Але головне – одяг. Наразі є інформація (актуальна для Вишгородського району та Мінського масиву Києва), що окупантам вдалося захопити склади ЗСУ. Диверсантів перевдягають у форму Збройних Сил України. Але звертайте увагу на берці. Вони у них чорного кольору. Це – нехарактерний колір для ЗСУ і Нацгвардії. Якщо члени ДРГ вбрані у цивільне, одяг може бути брудним.

Крім того, за інформацією Генштабу ЗСУ, наразі окупанти використовують маркування «свій-чужий». Себто наклеюють жовті стрічки, як у вояків ЗСУ. Але на відміну від ЗСУ, у російських окупантів стрічка також є на нозі.

  • Звертайте увагу на акцент та знання місцевості!

Диверсанти здебільшого мають характерний російський акцент. Якщо до вас звертаються з проханням: «дайте попить водички», не відмовляйте. Але фіксуйте і повідомляйте до СБУ. Тим більше, наразі створений колцентр.

Також російські ДРГ, як правило, не орієнтуються на місцевості. Відповідно, будь-яке прохання російською чи ламаною українською повідомити той чи інший маршрут пересування має викликати у вас певні підозри.

  • Звертайте увагу на пересування Києвом та передмістями бусів фірми «Гаврилівські курчата»

За оперативною інформацією, окупаційним військам вдалося захопити автопарк цього підприємства. Нагадуємо, з січня 2021 року виробництво курятини припинене, а сама фірма перебуває в стані банкрутства. Якщо побачите автомобілі з цим логотипом – повідомляйте про їхні маршрути учасникам ТрО та спецслужбам.

  • Звертайте увагу на спеціальні мітки на дахах багатоповерхівок – кола, хрести тощо, нанесені фарбою

У разі їх виявлення, слід їх сфотографувати, повідомити про їхнє місцезнаходження правоохоронців та закидати їх піском. Також слід помічати стрічки на деревах – це можуть бути мітки для маршрутів можливого пересування російських окупаційних військ.

  • Не давайте їм мобільні телефони!

Діверсанти, як правило, просять зателефонувати. Після чого за допомогою кодових слів (подібна розмова виглядає як нісенітниця) передають цікаві їм данні військовим. Документуйте, запам’ятовуйте, повідомляйте.

  • Не намагайтеся голіруч затримувати учасників ДРГ!

Як правило, це підготовані спеціалісти. Фіксуйте переміщення, характер групи, кількісний склад, маршрути. Не обов’язково фотографувати, не наражайтеся на небезпеку. Ваше завдання – повідомити спецслужби і дати чіткі координати пересування цих груп.

Підсумовуючи, ми не закликаємо вас до шпигуноманії. Але ви маєте усвідомлювати, що наразі триває активна фаза війни з Росією, яка використовує підступні методи ведення війни.. Тому закликаємо вас до пильності та уваги.

І головне – віримо в нашу перемогу. Стоїмо міцно. Не втрачаймо віри у власні сили та ЗСУ. Слава Україні!

Як боятись правильно. Поради військового психолога, як не піддатися паніці від новин про війну
Путін запропонував альтернативне бачення історії України. Що з ним не так?