військовий зсу

Під час війни військовослужбовці є однією з найважливіших груп громадян, що потребують захисту та підтримки з боку держави. Українські військові мають право на ряд пільг, які полегшують їхнє життя.

На рівні законодавства передбачені пільги для військовослужбовців, які мають статус учасника бойових дій або отримали інвалідність внаслідок війни.

Chas News розповідає, які пільги передбачені для захисників та як їх оформити.

Пільги на комунальні послуги для військових

Згідно зі Статтею 12 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», отримати знижку на оплату житлово-комунальних послуг можуть військовослужбовці, які мають статус Учасника бойових дій. Для них передбачена знижка у розмірі 75% від плати за користування житлом та комірних (електроенергія, газ, опалення тощо).

Знижка на опалення розраховується з огляду на площу помешкання. Держава покриває 75% ціни за опалення у розрахунку 21 м2 на кожного члена родини, який постійно живе у будинку чи квартирі, та додатково 10,5 м2 на сім’ю.

Для сімей, що складаються лише з непрацездатних осіб, держава покриває 75% плати за газ для опалювання житла: подвійний розмір нормативної опалювальної площі — 42 м2 на кожну людину та 21 м2  додатково на сім’ю.

Військовослужбовці, які отримали інвалідність внаслідок війни, мають право на знижку на житлово-комунальні послуги у розмірі 100%.

Спрощений доступ військових до житла та кредитування

Закон передбачає, що військові, які потребують поліпшення житлових умов, мають право на першочерговий ремонт чи забезпечення житловою нерухомістю. Також їм у першу чергу мають відводити земельні ділянки для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва.

Військових, які дістали поранення, контузію або каліцтво під час бойових дій, мають забезпечити житлом у термін на два роки після становлення на квартирний облік.

Учасник бойових дій має право на кредитування на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт житлових будинків і подвірних будівель, дачних будинків з погашенням її протягом 10 років. Розрахунок за позикою починається через 5 років після завершення будівництва.

Крім того, військовослужбовці мають першочергове право на вступ до житлово-будівельних (житлових) кооперативів, кооперативів з будівництва та експлуатації колективних гаражів, стоянок для транспортних засобів та їх технічне обслуговування, садівницьких товариств.

Як військовому оформити пільги на комунальні послуги

Щоб отримати знижку на комунальні послуги, військовослужбовцю потрібно звернутися до будь-якого сервісного центру Пенсійного фонду (перелік діючих сервісних центрів) із заявами:

  • про внесення особи до Єдиного державного автоматизованого реєстру осіб, які мають право на пільги (ЄДАРП);
  • про призначення пільги.

При собі потрібно мати такі документи:

  • оригінал та копію паспорту,
  • оригінал та копію ідентифікаційного коду,
  • посвідчення УБД чи документу, що підтверджує статус людини з інвалідністю внаслідок війни.

Важливо: пільги на оплату житлово-комунальних послуг військовому можна оформити тільки після отримання посвідчення УБД, а не у процесі його оформлення.

Також подати заявки на пільги можна:

  • онлайн — через особистий кабінеті на порталі Пенсійного фонду України або за через застосунок Дія (для верифікації потрібен Дія. Підпис);
  • надіслати поштою;
  • за довіреністю це може зробити член сім'ї — нотаріально завірену довіреність не вимагають, вона може бути посвідчена командиром частини, де служить військовий, або керівником медзакладу, де військовий проходить лікування в стаціонарі.
  • звернутися у виконавчі органи сільських, селищних чи міських рад територіальної громади або до військової адміністрації, чи до ЦНАП. У такому випадку формується електронна справа, яка у пересилається до органу Пенсійного фонду протягом трьох робочих днів з дня її надходження.

Пільги на комунальні послуги для членів сімей загиблих військових

Крім військовослужбовців, отримати знижку на оплату житлово-комунальних послуг можуть члени сімей загиблих захисників. Для них передбачені пільги у розмірі 50% на «комуналку» та безкоштовний капітальний і поточний ремонт будинків чи квартир. Членами сімей військових вважаються:

  • дружина або чоловік;
  • неповнолітні діти;
  • неодружені повнолітні діти з інвалідністю з дитинства першої та другої груп;
  • люди з інвалідністю першої групи;
  • той, хто проживає з людиною з інвалідністю внаслідок війни першої групи, доглядає за нею (за умови, що людина з інвалідністю не перебуває у зареєстрованому шлюбі);
  • непрацездатні батьки та люди, які знаходяться під опікою або піклуванням того, хто має право на пільги й проживає разом з нею.

Як працюють пільги на оплату комірних

Так звану знижку (50%, 75% чи 100%) на оплату житлово-комунальних послуг перераховує на рахунок пільговика Пенсійний фонд України.

Якщо військовослужбовець, ветеран чи член його родини вже є пенсіонером, то гроші надсилають на рахунок, на який він отримує пенсію. В іншому випадку Пенсійний фонд відкриває для пільговика рахунок в «Ощадбанку» і повідомляє його про це.

Якщо пільговик хоче отримувати кошти в іншому банку чи через відділення «Укрпошти», він може звернутися з відповідною заявою до органу Пенсійного фонду. Це також можна зробити особисто, поштою або через вебпортал.

Пільги для УБД у 2024 році: які передбачені та як їх отримати