українські військові

Військовослужбовці можуть залишати лави Сил оборони не тільки за станом здоровʼя. Сімейні обставини також можуть бути підставою для цього.

Розповідаємо, за яких умов можна піти зі служби за сімейними обставинами та як це зробити.

Які підстави для звільнення з військової служби за сімейними обставинами

Підстави для звільнення за таких умов визначені у статті 26 Закону України «Про військовий обов’язок та військову службу».

Сімейними обставинами, які дозволяють звільнитися з військової служби, є необхідність доглядати за близькою людиною, яка потребує цього на постійній основі. До таких людей належать:

  • хвора дружина (чоловік), дитина, батьки свої або дружини (чоловіка);
  • особа з інвалідністю ІІ групи або особа, яка за висновком МСЕК чи ЛКК потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд.

Які військові мають право на звільнення з військової служби за сімейними обставинами

До таких категорій належать військовослужбовці, які проходять військову службу:

  • за призовом під час мобілізації на особливий період;
  • за призовом осіб з-поміж резервістів в особливий період;
  • за контрактом (якщо не висловили бажання продовжити військову службу).

Як звільнитися з військової служби за сімейними обставинами

Пункт 233 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ пояснює, що для звільнення з військової служби потрібно подати рапорти та документи, у яких вказують:

  • підстави звільнення з військової служби;
  • думка військовослужбовця щодо його бажання проходити службу у військовому резерві Збройних Сил України за відповідною військово-обліковою спеціальністю;
  • районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, до якого повинна бути надіслана особова справа військовослужбовця.

Потребу близької людини захисника у постійному догляді визначають медико-соціальна та лікарсько-консультативна комісії. Перша вказує про потребу в сторонньому догляді особам з інвалідністю І А, Б групи в Довідці до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма 157-1/0).

Іншим категоріям потребу в догляді визначають лікуючі лікарі та лікарсько-консультативні комісії. Вони повинні надати один із таких висновків:

  • висновок про наявність порушення функцій організму, через які хворі особи не можуть самостійно пересуватися та обслуговувати себе і потребують догляду (форма 080-4/о);
  • висновок про наявність когнітивних порушень у громадян поважного віку, через які вони потребують догляду (форма 080-2/о);
  • висновок лікарської комісії медичного закладу щодо необхідності постійного догляду за особою з інвалідністю І чи II груп внаслідок психічного розладу за формою, затвердженою наказом МОЗ України від 31.07.2013 № 667.
Військові навчальні заклади України: де готують кадри для ЗСУ