Колонка
економіст, автор книжок з фінансової грамотності
економіст, автор книжок з фінансової грамотності

Почнемо з хороших новин: українська економіка у минулому році зберегла стабільність. У нас стабільна гривня та дуже стабільна банківська система — у ній не передбачається потрясінь. Це видно хоча б по тому, скільки грошей знаходиться у банках.

Зростають два локомотиви української економіки: ІТ-галузь і агрокомплекс. У 2021 році ми зібрали найбільший за всю історію незалежності урожай. Тому ці галузі і далі «‎тягтимуть» за собою всю економіку.

Вплив коронавірусу слабшає. Навряд чи у майбутньому запроваджуватимуть нові локдауни, коли всіх закривають по домах.

Інвестиції в інфраструктуру, програми на кшталт «Великого будівництва» добре підтримують економіку. У нас збалансована фіскальна політика, нормальний коефіцієнт боргу до ВВП — Україна спроможна обслуговувати свої борги, як зовнішні, так і внутрішні.

Українська економіка зростає. Хотілося б, звичайно, щоб ми росли швидше, бо потенціал у нас для цього є. Втім, навіть невелике стабільне зростання — це вже непогано

Одним словом, українська економіка зростає. Хотілося б, звичайно, щоб ми росли швидше, бо потенціал у нас для цього є. Втім, навіть невелике стабільне зростання — це вже непогано.

Тепер про неприємні речі. Звичайно, проблема, яка зараз всіх хвилює найбільше, — російські війська на нашому кордоні. Цей фактор ми ніяк не можемо спрогнозувати і тим більше якось вплинути на нього.

На державі Україні негативно може позначитись і ситуація на зовнішніх ринках — ціни на сировинні товари. Два попередні роки були дуже сприятливі для нас — експорт руди, а також пшениці й інших аграрних товарів зростав. І це допомагало мати стабільний експортно-імпортний баланс. У цьому році це може змінитися.

До того ж всередині України маємо високу інфляцію — близько 10-11%, порівняно з тим, що НБУ хоче 5%. Така висока інфляція означає, що швидко зростатимуть ціни, і купівельна спроможність гривні падатиме швидшими темпами, ніж хотілося б. Тому індексація зарплат, скажімо, вчителів середніх шкіл з 1 грудня 2021 року на 8,4% їм не допоможе — в реальному вимірі їхня зарплата не зросте взагалі.

Аби впевнено прожити цей рік, раджу всім виконати одну універсальну рекомендацію. Накресліть «‎великими мазками» бюджет родини на рік. Візьміть просту табличку і запишіть туди прогнозовані доходи родини і витрати: на життя, на дітей, на відпустку...

До вже наявної інфляції варто додати високі ціни на енергоносії. На газ вони зараз рекордні, нафта також зросла. Це означає збільшення собівартості українських товарів, що також посилить інфляцію.

Аби впевнено прожити цей рік, раджу всім виконати одну універсальну рекомендацію. Накресліть «‎великими мазками» бюджет родини на рік. Візьміть просту табличку і запишіть туди прогнозовані доходи родини і витрати: на життя, на дітей, на відпустку... Якщо заплановано великі покупки, ремонт чи оновлення автомобіля — впишіть туди і це.

А потім поставте собі ціль — скільки ви цього року хочете заощадити. Це допомагає відкладати гроші.

Подібна вправа займає 15 хвилин, але якщо робити її вдумливо, це буде ефективний фінансовий план.

Інша корисна фінансова звичка — записувати всі свої витрати. За допомогою цього можна побачити шкідливі фінансові звички. Наприклад, хтось п’є забагато кави. Начебто дрібниця, але за рік навіть на ній можна заощадити непогані гроші.

Тиск падає. Чому газ у підземних сховищах не врятує паливно-енергетичний комплекс від колапсу
5G в Україні: чому головна проблема — скептицизм операторів
У великій кількості ДТП у Києві винні лід і сніг, чи водії, які «купили права»?