росія

З понеділка, 19 вересня, почала діяти заборона на в'їзд громадянам росії до Естонії, Латвії, Литви та Польщі.

Тож росіяни, які мають короткострокову шенгенську візу, видану з метою туризму, спорту та відвідування культурних заходів, не зможуть потрапляти на територію ЄС через ці країни.

Також росіяни не зможуть використовувати ці країни для транзиту.

Крім того, громадяни рф уже не зможуть потрапити до Естонії, Латвії, Литви та Польщі через Євросоюз. І ці країни не видають росіянам короткострокових туристичних віз.

Нагадаємо, 9 вересня Рада Європи погодилась повністю припинити спрощений візовий режим із росією. Як повідомлялося, Естонія, Латвія, Литва та Польща заборонять в'їзд російським туристам з шенгенськими візами з 19 вересня. Обмеження не стосуватимуться лише росіян, які в'їжджатимуть для відвідування родичів чи з гуманітарних причин. 

Країни Балтії та Польща вирішили закрити в'їзд у ЄС російським туристам, оскільки держави-члени Євросоюзу не досягли єдності щодо повної заборони віз для всіх громадян росії та вирішили просто призупинити дію спрощеного візового режиму. Раніше до ініціативи балтійських країн, окрім Польщі, збиралась приєднатися Фінляндія. Сьогодні ця країна залишається єдиним сухопутним кордоном для в'їзду російських туристів до ЄС.

Проте фінське Міністерство закордонних справ заявило, що в країні не бачать законних підстав для запровадження такої повної заборони.

Але експерти припускають, що Фінляндія долучиться до цієї ініціативи згодом, коли після закриття кордонів чотирма країнами кількість російських громадян, які їхатимуть до неї, ще більше зросте.

Дев'ять країн ЄС перестали видавати візи туристам із росії: які саме