Колонка
начальник відділу розвитку автомобільного кредитування ОТП Банку
начальник відділу розвитку автомобільного кредитування ОТП Банку

Україна б’є власні рекорди за кількістю зареєстрованих авто з пробігом, привезених з-за кордону. Найбільше наші водії купують на авторинках Євросоюзу та на аукціонах у США. Місцеві ринки там перенасичені якісним і відносно недорогим товаром, до того ж автовласники у разі навіть незначних ДТП віддають перевагу купівлі нової машини, аніж ремонту старої.

Крім того, машини з пробігом імпортують і з Канади, Японії та Південної Кореї, проте «європейців» й «американців», звісно, найбільше. Зокрема авто із ЄС привезти буде швидше, там більший вибір дизельних машин і можна перевірити товар на СТО перед купівлею. Натомість американські — дешевші, часто з багатшою комплектацією, а історію автомобіля можна перевірити по CarFax.

Явище наразі дуже популярне, і долучаються до нього навіть ті потенційні покупці, які не мають повної суми вартості автомобіля. Тож на що слід звернути увагу, якщо ви вирішили взяти кредит, щоб придбати машину з пробігом з-за кордону.

Перша і найголовніша порада — кредит має становити не більше 40% від щомісячних надходжень коштів. При цьому бонуси, премії, тринадцяті зарплати, різного роду гонорари не слід враховувати — це мінливі фактори. Тому не ризикуйте, орієнтуйтеся лише на фіксований заробіток.

Кредит має становити не більше 40% від щомісячних надходжень коштів. При цьому бонуси, премії, тринадцяті зарплати, різного роду гонорари не слід враховувати — це мінливі фактори

Якщо ваша мета — «американець», який ви придбаєте на аукціоні, то враховуйте, що покупець має два робочі дні на те, щоби сплатити інвойс за придбаним автолотом. Якщо не встигнете внести усі кошти за цей час, вам доведеться додатково виплачувати штраф.

Тому задля уникнення стресових ситуацій звертайтеся до фінансової установи за попереднім рішенням про видачу кредиту заздалегідь. Адже у разі, якщо ви купите авто на аукціоні, а банк відмовить з будь-яких причин, доведеться збирати необхідну суму у дуже стислі строки і з ризиком отримати кошти на надто невигідних для клієнта умовах.

Нерідко водії, які вже мають автомобіль, планують продати його, щоб покрити частину вартості придбаної за кордоном машини. Це популярне рішення.

Втім, хочу попередити, що доставка автомобіля  з-за кордону, зокрема зі США, займає 3-3,5 міс., Південної Кореї — 2-2,5 міс. Затримки можуть виникнути через непередбачувані фактори, які виникають при транспортуванні.

Доставка автомобіля  з-за кордону, зокрема зі США, займає 3-3,5 міс., Південної Кореї — 2-2,5 міс

Тому якщо продати власне авто завчасно, на увесь цей період покупець залишиться без особистого транспорту. Та якщо автомобіль необхідний вам, наприклад, для роботи, перевезення дітей чи інших членів сімї, зверніться до банку по кредитну програму, але обирайте умови з пільговим періодом. У такому разі ваш кредит буде фактично розстрочкою, і ви сплатите лише разову комісію, сума якої відносно вартості автомобіля абсолютно незначна.

В ОТП Банку такі програми є. Так, ми пропонуємо спеціальний кредит на придбання авто з-за кордону. За ним річна ставка у перші 2-3 місяці становить 0,01% — це орієнтовний строк доставки машини. Отримати такий кредит можна навіть без початкового внеску, без обмежень за віком та пробігом авто.

Нарешті остання, але не менш важлива, порада — дуже уважно підійти до вибору компаній, які допомагатимуть знайти та придбати авто з пробігом за кордоном. Слід співпрацювати з компаніями, які гарантують повний супровід від викупу до постановки на облік відремонтованого автомобіля.

В умовах конкуренції необхідно віддати перевагу компаніям, які мають великий досвід у роботі із закордонними аукціонами; ліцензію, що дозволяє торгувати; власні або партнерські СТО, де проводять оцінку та ремонт автомобілів. Не спокушайтеся мінімальною ціною на послуги. Багато компаній демпінгують, втім, якщо ви натрапите на недобросовісного посередника, ціною помилки може стати омріяне авто.

Тиск падає. Чому газ у підземних сховищах не врятує паливно-енергетичний комплекс від колапсу