Телестудія
Getty Images

На сайті Державного департаменту США роз'яснили п'ять головних дезінформаційних прийомів, які використовує Росія.

У Держдепі зазначають, що Кремль багато років створював фальшиві наративи, які наполегливо поширював шляхом пропаганди та дезінформації.

«Ці наративи діють як шаблон, що дає змогу Кремлю коригувати їх за єдиним правилом — повним ігноруванням істини, оскільки він формує інформаційне середовище для підтримки своїх політичних цілей», — пишуть на сайті Держдепу.

Дезінформаційною діяльністю та пропагандою займаються російські військові та розвідувальні структури. Для цього вони проводять спеціальні операції в соціальних мережах, вводять дезінформацію в телевізійні та радіопрограми, організовують конференції. Таким чином РФ примушує повірити, нібито це Україна, а не Росія винна у посиленні напруженості в регіоні. 

Держдеп назвав п’ять головних російських дезінформаційних прийомів, які Кремль зараз впроваджує, намагаючись наповнити інформаційне середовище фальшивими наративами, зокрема про Україну.

Тема № 1: «Росія — невинна жертва»

Російські урядовці неправдиво зображують Росію як вічну жертву, а її агресивні дії — як вимушену відповідь на нібито дії Сполучених Штатів та їхніх демократичних союзників і партнерів.

Щоб посилити ці заяви, Росія використовує один зі своїх улюблених ярликів — «русофобію». Після вторгнення в Україну в 2014 році російський уряд і контрольовані державою дезінформаційні видання почали називати всіх, хто ставив під сумнів дії Росії, ксенофобними русофобами.

Наприклад, Росія стверджує, що негативна реакція міжнародної спільноти на її вторгнення в незалежну країну була просто тому, що люди боялися і ненавиділи Росію. Твердження про «русофобію» у низці тем використовують щоразу, коли російський уряд хоче зіграти роль жертви, хоча насправді він є агресором.

Тема № 2: Історичний ревізіонізм

Коли історія не узгоджується з політичними цілями Кремля, російські урядовці та їхні представники заперечують історичні події або спотворюють історичні наративи, щоб представити Росію у більш сприятливому світлі.

Наприклад, пакт Молотова — Ріббентропа 1939 року між Радянським Союзом і нацистською Німеччиною, який допоміг розгорнути Другу світову війну, є політично незручним для режиму Путіна. У 2020 році Путін опублікував викривлену версію початку Другої світової війни, применшуючи роль Радянського Союзу у розв'язанні війни та перекладаючи провину на інші країни. Не згодних з її викривленою версією історії Росія часто називає нацистами чи симпатиками нацистів.

Кремль також застосовує цю формулу до історії державності України, поведінки НАТО під час розпаду Радянського Союзу, існування системи ув'язнення ГУЛАГ, Голодомору в Україні та багатьох інших подій, де історичні дії Кремля не відповідають його нинішнім політичним цілям.

Мінфін США запровадив санкції проти депутатів від «ОПЗЖ» та колишніх регіоналів. Хто вони?

Тема № 3: ​​«Крах західної цивілізації неминучий»

Росія висуває хибне твердження про те, що західна цивілізація руйнується і відійшла від «традиційних цінностей», тому що прагне забезпечити безпеку та рівність ЛГБТКІ+ людей і пропагує такі концепції, як рівність жінок з чоловіками і мультикультуралізм. «Занепад» західної цивілізації є одним з найстаріших російських дезінформаційних сюжетів, заяви про «загниваючий Захід» документально зафіксовані з ХІХ століття.

Цей наратив дезінформації, заснований на «цінностях», створює нечітко визначені поняття, зокрема, «традиції», «сімейні цінності» та «духовність». Росія стверджує, що вона є бастіоном так званих «традиційних цінностей» і гендерних ролей і служить моральною противагою «декадансу» Сполучених Штатів і західних країн.

Наприклад, Володимир Путін стверджував, що Захід практично знищив поняття «мати» й «батько», замінивши їх на «батьків під номерами 1 та 2», тоді як міністр закордонних справ Лавров написав, що учні у західних країнах «дізнаються в школі, що Ісус Христос був бісексуалом».

Тема № 4: «Народні рухи — це «кольорові революції» за підтримки США»

Кремлю важко визнати, що всі люди повинні мати право на свободу вираження поглядів і що уряд повинен бути відповідальним перед своїм народом.

Росія звинувачувала Сполучені Штати в підбурюванні повстань або підготовці «кольорових революцій» у Грузії, Казахстані, Киргизстані, Молдові, Україні, а також на Близькому Сході та в Африці. Якщо народний рух є демократичним і реформаторським, але не вважається таким, що відповідає геополітичним інтересам Росії, Кремль часто нападає на його легітимність і стверджує, що за ним таємно стоять Сполучені Штати.

Ці безпідставні звинувачення часто спрямовані на адресу місцевих та міжнародних організацій громадянського суспільства, а також незалежних ЗМІ, які викривають порушення прав людини та корупцію. Кремль прагне заперечити те, що люди в сусідніх країнах можуть мати свободу волі, гідність і незалежне прагнення відстоювати себе, так само, як він заперечує ці можливості для народу Росії.

Тема № 5: Реальність — це те, що хоче Кремль

Кремль часто намагається створити безліч фальшивих реальностей і внести плутанину в інформаційне середовище, коли правда не в його інтересах. Часто навмисно заплутуючи, російські чиновники наводять аргументи, щоб зняти провину з російського керівництва, навіть якщо деякі з наративів суперечать один одному.

З часом подання кількох суперечливих наративів саме по собі може стати технікою, призначеною для створення плутанини та перешкоджання реакції. Зловживання фінансованими державою джерелами дезінформації та соціальними мережами допомагають просувати численні неправдиві твердження.

Світові було зрозуміло, наприклад, що Росія намагалася вбити колишнього офіцера російської військової розвідки Сергія Скрипаля та його дочку Юлію за допомогою нервово-паралітичної речовини «Новичок» у місті Солсбері 4 березня 2018 року. Протягом чотирьох тижнів після цього інциденту російські фінансовані та керовані державою видання RT і Sputnik поширили 138 окремих і суперечливих наративів у 735 статтях, за даними Інституту політики Королівського коледжу Лондона.

Росія використала ту саму техніку, наповнюючи інформаційний простір багатьма неправдивими заявами після інших подій: збиття літака MH17 Malaysian Airlines над Донбасом, вторгнення Росії в 2008 році у Грузію та окупації її території.

Знову ж таки, мета полягає в тому, щоб заплутати й відволікти, а також маніпулювати правдою відповідно до інтересів Кремля.

Страх Путіна. Чому РФ боїться НАТО в Україні
«Терміни сидіння Путіна у Кремлі та Навального у в'язниці збігаються», — Геннадій Гудков