Ліпити пельмені на очах у покупців Володимир Матвійчук почав, щоби підвищити довіру до виробників напівфабрикатів. Але у карантин приготування «за склом» стало унікальною конкурентною перевагою. До луцького підприємця вишикувалася черга потенційних партнерів з усіх регіонів України. Мережа магазинів напівфабрикатів «Галя балувана» перевищила 50 точок, половина з яких відкрита під час пандемії.

У 2017 році луцька футбольна команда «Волинь» вилетіла з Першої ліги. І спортивний паб, що належав Володимиру Матвійчуку з партнером, залишився без відвідувачів. Володіючи приміщенням, підприємці почали підшуковувати новий формат ― відразу з перспективою масштабування. Тоді у їхній власності було три заклади громадського харчування.

Одного разу після робочого дня Матвійчук почув, як дружина по телефону замовляє пельмені ― знайома куховарка ліпила їх удома. Аби забрати продукцію в п'ятницю, дзвонити доводилося ще в понеділок.

Володимир Матвійчук

«Ніша якісної заморозки виявилася абсолютно вільною. Але я розумів, що потенційні споживачі не довіряють напівфабрикату як продукту. Потрібно було придумати, як зламати стереотип. Тому ми вибрали спосіб виробництва «за склом», щоб клієнти бачили, які у нас продукти, скільки начинки, і, звичайно, чи дотримується виробник санітарних норм», ― говорить співрозмовник.

Залишилося розробити рецептуру та налагодити процес. Для цього запросили кухарів, які спеціалізуються на українській, грузинській і італійській кухнях. На старті продуктова лінійка складалася з 25 позицій ― зараз їх уже вдвічі більше. На запуск проєкту пішло сім місяців і $50 тис. Перший заклад «Галя балувана» відкрили на місці нерентабельного спортбару на початку 2018 року.

Криза на руку

Після березневого закриття ринків і ресторанів продажі в мережі «Галя балувана» в середньому зросли на 15%. Володимир Матвійчук каже, що в луцьких закладах вони не знизилися і після пом'якшення карантину. Але київські партнери Вадим Содоль і Юлія Ніколайчук, які спільно відкрили магазин «Галя балувана» в кінці липня, відзначають, що літній час не найкращий для запуску: частина потенційних клієнтів відпочиває. До того ж асортимент напівфабрикатів швидше «зимовий». «Пельмені ліпимо щодня, але на вареники з вишнями у нас були навіть попередні замовлення. Ми розраховували повернути інвестиції за шість місяців, але бачимо, що буде вісім. Сезон розпочався з похолоданням», ― говорить Вадим Содоль.

Ольга Насонова, директор компанії «Ресторанний консалтинг» відзначає, що в Києві такі проєкти в середньому окупають себе за рік-півтора. У регіонах показник нижче через орендні ставки. У столиці ж вартість квадратного метра тримається на докризовому рівні ― $30-50.

Вадим Содоль не розголошує суми оренди, але у відповідь на запитання посміхається: запевняє, що його магазин найменший і найдорожчий зі столичних. Основний бізнес підприємця ― зовнішня реклама, тому у всі нові київські магазини мережі «Галя балувана» він постачає вивіски ― і паралельно моніторить ринок. Його точка займає 60 квадратів на вході в ТРЦ «Академ Сіті». Це прохідне місце партнери шукали два місяці, плануючи відкритися до початку відпускного періоду.

За даними компанії «Ресторанний консалтинг», з березня закрилося 10% закладів громадського харчування і до кінця року ця цифра, за прогнозами, подвоїться

«Ми заплатили за оренду, ще не купивши франшизу. Проїжджаючи повз, випадково побачили, що приміщення здається. Воно відповідало всім вимогам: трафік завдяки супермаркету Varus, парковка і навіть витяжка. До цього тут розташовувалися гральні автомати», ― згадує Юлія Ніколайчук.

Володимир Матвійчук зазначає, що брак приміщень гальмує розвиток мережі. Але криза змінює ситуацію: два магазини вже розташовані на місці збанкрутілих ресторанів. За даними компанії «Ресторанний консалтинг», з березня закрилося 10% закладів громадського харчування і до кінця року ця цифра, за прогнозами, подвоїться.

Зростаємо разом

Вартість запуску магазину напівфабрикатів «Галя балувана» склала близько $40 тис. Сума ремонту, оренди та обладнання загалом становить від $30 тис. А $7 тис. партнери платять за вхід в мережу. За другу точку чек нижчий ― $2,5 тис. Володимир Матвійчук на продажу франшиз вже заробив понад $200 тис.

Вареники, пельмені, хінкалі, котлети, млинці, а також заморожені супи і борщ за доступною ціною ― це зрозуміла модель для сьогоднішнього ринку, вважає Ольга Насонова. Тим більше, що київські точки, як правило, працюють і на доставку. Проте в регіонах окупається і простий формат «біля дому».

Матвійчук обмежив масштабування за власні кошти Луцьком. В 200-тисячному місті він за рік відкрив 11 точок. «Ми думали відразу про масштабування і почали продавати франшизу після сьомої точки, коли відпрацювали запуск. Перші два партнери були зі Львова, мої знайомі. А потім пішла область», ― розповідає співвласник мережі.

Далі продажі напівфабрикатів під маркою «Галя балувана» поширились на Центральну Україну. А тепер продукція продається і у Маріуполі, Полтаві, Харкові та Дніпрі.

«Нас намагаються копіювати тільки в тих містах, куди ми продаємо майстер-франшизу. Партнер укладає договір на відкриття 10 закладів і ми залишаємо за ним невелике місто», ― розповідає Володимир Матвійчук.

За словами співвласника компанії «Франч» Романа Кириловича, більшість підприємців розуміють, що вступити в мережу легше, ніж набивати ґулі самостійно.

«Ажіотаж навколо «Галі балуваної» почався через карантин. Це антикризова пропозиція, інших франшиз з такими невеликими інвестиціями на ринку немає», ― каже експерт з франчайзингу.

Крім вступного внеску, партнери Матвійчука платять роялті ― щомісячні відрахування становлять 2 тис. грн. Роман Кирилович впевнений, що розмір виплат з часом зросте. Тим більше, що власник мережі не заробляє на поставках: всі партнери працюють з локальними фермерськими господарствами. «Молоді компанії не планують великих витрат на мережу. Але коли вона збільшується, зростає і внутрішня франчайзингова команда. Перші франчайзі завжди виграють», ― зазначає Кирилович.

Завдяки партнерам Матвійчук планує за три-чотири роки відкрити тисячу закладів. «Це їжа на щодень і вона буде затребувана в кожному спальному районі», ― вважає він. З новачками в мережі працюють три команди запуску, які за шість днів налаштовують виробничі та організаційні процеси. Нинішні ж партнери часто запускають нові магазини самостійно: це дозволяє швидше масштабуватися. За даними компанії «Франч», в розвинених мережах, таких як «Нова пошта», Lviv Сroissants, «Наш край», кожен третій партнер володіє двома і більше точками.

Телеграмне свавілля. Популярний месенджер запустив рекламу і хоче заробляти на відмові від неї
Як 100 років тому пошта заміняла інтернет, а компанія Sears — AliExpress та Amazon
Як стати мільйонером у 50 років. Досвід співзасновника McDonald's Рея Крока