зсу зимова військова форма

18 вересня у Карпатах випав перший сніг. Стрімко холодає і на рівнинній частині України. У зв'язку з цим актуальним стає забезпечення наших військових зимовою формою.

Chas News розповідає, що входить до зимової форми, яким держава забезпечує бійців, коли його мають видавати та скільки коштує зібрати власний комплект.

Зимова форма військовослужбовців ЗСУ: що до неї входить

Відповідно до «Правил носіння військової форми одягу військовослужбовцями ЗСУ»  в Україні виділяються наступні види військової форми: парадна, парадно-церемоніальна, парадно-вихідна, повсякденна, польова, спеціальна та спортивна.

Повсякденна військова форма використовується під час роботи у штабах, управліннях, установах і закладах, якщо при цьому не передбачено носіння зброї. Вона поділяється на літню, демісезонну та зимову. Відповідно її зимовий варіант складається з:

  • шапки зимової;
  • куртки зимової (пальта зимового);
  • кітеля (куртки) і штанів навипуск кольору, визначеного для відповідного роду військ;
  • сорочки визначеного кольору з краваткою кольору основної тканини;
  • напівчоботів хромових утеплених чорного кольору;
  • рукавиць чорного кольору;
  • кашне (шарф) кольору, визначеного для відповідного роду військ.

Польова військова форма використовується під час виконання бойових завдань та навчань. Вона також може бути літньою, демісезонною та зимовою. Однак конкретний варіант комплектації залежить від температури повітря.

український військовий зима зимова форма

Зокрема, передбачено 11 варіантів польової форми при несені служби у гарнізонах — серед них п'ять зимових. При виконанні бойових та навчально-бойових завдань «Правилами» визначаються п'ять різновидів комплектації, з яких два — зимові.

Зокрема, зимовий варіант польової форми в бойових умовах при температури від -10 до -30 градусів включає:

  • шкарпетки зимові (трекінгові);
  • черевики з високими берцями;
  • ремінь брючний;
  • білизну для холодної погоди (сорочка та кальсони);
  • куртку вітровологозахисну зимову;
  • штани вітровологозахисні зимові;
  • костюм-утеплювач;
  • шапку-феску (шапку-підшоломник);
  • шапку зимову;
  • шарф-трубу зимову;
  • рукавички демісезонні;
  • рукавички зимові;
  • шкарпетки-вкладиші утеплювальні;
  • бахіли утеплені.

військова зимова форма зсу

Коли військовим видають зимову форму?

Перехід на літню або зимову форму одягу встановлюється відповідними наказами начальника гарнізону та дорученнями командувачів видів, окремих родів військ Збройних сил України. Окремих умов для прийняття цього рішення у «Правилах» не прописано.

При цьому у документів зазначено, при якій температурі повітря мають носитися різні варіанти польової форми. Так, використання «найлегшої» зимової форми у гарнізонах передбачено від 0 до -5 градусів, а у бойових умовах — від 5 градусів тепла до 10 градусів морозу.

Чи вистачить зимової форми для усіх військовослужбовців

В Міноборони запевняють, що хвилюватися з цього приводу не треба. Так, заступниця міністра оборони Ганна Маляр зазначила, що усі необхідні контракти вже укладені. Поставки зимової форми невеликими партіями розпочалися ще улітку, а зараз почалося значне за обсягами постачання на склади.

Зокрема, 15 вересня, за її словами, надійшов великий транспортний караван зі 100 тис. флісок, 200 тис. комплектами термобілизни та 180 тис. трусів.

військова зимова форма зсу

Міноборони закуповує зимову форму у вітчизняних та іноземних постачальників, а також отримує як матеріальну допомогу від партнерів. Наприклад, Іспанія у вересні надіслала до України 20 вантажівок із зимовим спорядженням для українських військових. Також допомогти з цим питанням обіцяли Данія, США, Канада, Фінляндія, Швеція на інші країни.

Загалом же, як писало німецьке видання Spiegel, ще наприкінці липня міністр оборони Олексій Резніков написав листа генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу з проханням поставити Україні 200 тис. комплектів зимового одягу та зимові намети.

У зв'язку з цим у Міноборони обіцяють забезпечити зимовою формою усіх військових. Як зазначив військовий оглядач Михайло Жирохов, зимову форму почнуть видавати не раніше жовтня і тому військовим поки зарано звертатися до волонтерів, щоби вони її привезли.

Зимова форма для військових: що саме можна купити (ціни)

Попри обіцянки Міноборони на практиці із постачанням військових речами на практиці бувають проблеми. Крім того, часто бійці купують додаткові і запасні комплекти одягу та взуття, які швидко псуються в умовах бойових дій, а держава часто не встигає надати речі на заміну.

Термобілизна, футболки, фліски, рукавиці

При виборі термобілизни бажано обирати тканину зі щільністю не менше 250 г/м². Вартість такого комплекту стартує від 1-1,5 тис. грн.

Також у холодну пору не втрачають актуальності футболки. Звичайні можна знайти і за 150 грн, з довгими рукавами — від 350 грн. Проте в залежності від матеріалу та виробника, як і з іншими складовими військової форми, ціни можуть бути у кілька разів вищими.

Костюм зі штанів і куртки, під які можна вдягти термобілизну, коштують від 700 (не утеплені) до 2,5 тис. грн (утеплені або водовідштовхувальні).

Флісова кофта коштуватиме від 300 грн, флісова куртка —від 1000 грн. Обираюти варто одяг із щільністю тканини не менше 300 г/м².

Тактичні теплі рукавиці коштують зазвичай від 600 грн.

Зимові штани, куртки, взуття

Мінімальна ціна на зимові штани він куртки стартує від тисячі гривень. Проте більш якісні варіанти коштують у кілька разів дорожче. Наприклад, при виборі курток варто звернути уваги на варіанти на сучасному утеплювачі з невеликою вагою. Вони коштують від 3,5 тис. грн.

Ціни на зимове взуття також сильно варіюються. Мінімальна межа починається приблизно від 2 тис. грн.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

Від БМ-21 «Град» до «Верби»: еволюція наймасовішої РСЗВ на озброєнні ЗСУ