Володимир Кудрицький

Увечері 2 вересня 2024 року наглядова рада НЕК «Укренерго» звільнила голову компанії Володимира Кудрицького. 

Chas News розповідає, що відомо про звільнення Кудрицького та чим він запам`ятався на посаді.

Раніше видання Forbes Ukraine та «Економічна правда» з посиланням на джерела повідомляли, що президент Володимир Зеленський на засіданні Ставки звернувся до голови правління «Укренерго» Володимира Кудрицького з вимогою написати заяву про звільнення за власним бажанням. Причиною називали недостатній захист об'єктів компанії від обстрілів із боку рф.

Згодом наглядова рада «Укренерго» ухвалила рішення про звільнення Кудрицького. За звільнення проголосували троє членів наглядової від держави — Юрій Токарський, Олександр Баранюк, Юрій Бойко, а також один незалежний — Роман Піонковський. Ще двоє незалежних членів проголосували проти.

Останній робочий день Кудрицького — 4 вересня. Опісля виконувати обов'язки голови «Укренерго» буде заступник голови правління Олексій Брехт.

На думку директора енергетичних програм Центру Разумкова Володимира Омельченка, звільнення Кудрицького в такий спосіб ставить під питання корпоративне управління «Укренерго», пише Суспільне.

Директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що звільнення Кудрицького — безпідставне, адже навіть після найбільш масованих ракетних атак протягом кількох днів «Укренерго» відновлювало живлення і повертало електрику.

Чим Володимир Кудрицький запам'ятався на посаді голови «Укренерго»

Володимир Кудрицький очолив «Укренерго» у серпні 2020 року. 

Вже у 2021 році Кудрицького намагався звільнити міністр енергетики Герман Галущенко, що призвело до конфлікту між посадовцями.

Наступного року навколо «Укренерго» спалахнув ще один скандал. НАБУ повідомило, що начальник департаменту безпеки компанії в березні-квітні 2022 року придбав бронежилети у компанії за ціною, яка була вдвічі вища за ринкову. Слідство встановило, що ця компанія ніколи не мала необхідних дозвільних документів і ліцензій та ніколи не виробляла бронежилети.

Кудрицький визнав, що давав свідчення у кримінальному провадженні, відкритому НАБУ та СБУ за фактом розкрадання державних коштів при закупівлі бронежилетів державною компанією у березні-квітні 2022 року. У справі він проходить як свідок.

У червні 2024 року Кудрицькому довелось спростовувати повідомлення у ЗМІ про те, що його зарплата складає 2 млн грн на місяць. Кудрицький зазначив, що його зарплата не змінювалася з 2020 року, а оплата праці персоналу «Укренерго» за цей період зросла у середньому на 70%.

Натомість ЗМІ посилались на дані офіційного сайту компанії, де у розділі «Звітність» було вказано, що у квітні Кудрицький та три його заступники разом отримали 8 млн 534 тис. грн, тобто близько 2,2 млн грн кожний.

17 липня 2024 року Вищий антикорупційний суд зобов’язав НАБУ відкрити досудове розслідування проти голови правління «Укренерго» Володимира Кудрицького за підозрою в отриманні неправомірної вигоди. Про це йдеться у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, неназваний адвокат подав скаргу до ВАКС на НАБУ за те, що антикорупційне відомство не зареєструвало заяву про злочин, пов’язаний із Кудрицьким. У заяві йшлося про ймовірні кримінальні правопорушення, передбачені статтями 209, 364 і 368 Кримінального кодексу України, які стосуються зловживання владою і службовим становищем.

Суд розглянув скаргу та визнав, що НАБУ повинно було зареєструвати заяву, оскільки вона містила достатньо інформації про можливий злочин. ВАКС частково задовольнив скаргу та зобов'язав НАБУ внести відомості про можливі злочини до Єдиного реєстру досудових розслідувань. При цьому, ухвала ВАКС може бути оскаржена під час апеляції.

У 2023 році НЕК отримала близько 400 млн грн прибутку, дохід компанії склав 83 млрд грн. Інвестиційна програма компанії на 2024 рік передбачає залучення 4,4 млрд грн. З початку повномасштабних військових дій компанія залучила кредит на $1,5 млрд.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Укренерго» попередило про фейкові Telegram-канали компанії, що маніпулюють даними про відключення світла