Літаки в аеропорту
Getty Images

Американські авіакомпанії відверто висловлюють незадоволення запуском у країні мобільних мереж 5G, а європейські та азійські обмежують польоти до США. Ще в середині січня деякі авіакомпанії почали скасовувати рейси всередині США. Пояснюючи своє рішення, їхні адміністрації використали термін «загроза 5G».

Такі скасування рейсів стали результатом побоювань, висловлених американським авіаційним регулятором — Федеральним управлінням цивільної авіації США (Federal Aviation Administration — FAA). Своє рішення чиновники від авіації пояснили тим, що біля аеропортів почали встановлювати 5G-вишки і ті можуть виявитися небезпечними для роботи авіаційного обладнання. Від цих заяв не відмовились навіть тоді, коли стало відомо, що наразі у світі не сталось жодної аварії, пов’язаної з перешкодами від 5G.

Чому саме літакам заважають 5G-мережі?

Імовірні проблеми з авіаперельотами пов’язують з роботою висотоміру. Це пристрій, який допомагає визначити висоту літака над землею і відстань до інших об’єктів. Без цього приладу пілоти не в змозі керувати літаком, особливо в умовах поганої видимості.

Для визначення показників висотомір використовує технологію радіолокації — він відправляє до потрібного об’єкту електромагнітні хвилі, а ті натомість відбиваються від об’єктів та повертаються до висотоміру. Це й допомагає визначати відстань — до землі або до інших літаків. Сучасні висотоміри працюють в діапазоні 4,2-4,4 ГГц.

Boeing-747

У кінці минулого тижня The New York Times опублікувала матеріал, в якому авіаційні експерти пояснюють, що мобільні 5G-мережі можуть створювати перешкоди для радіолокаційних висотомірів. До прикладу, видання цитує думку Пітера Лемме, колишнього інженера компанії Boeing, який працював у сфері авіаційної безпеки. Той каже, що висотомір, що показує неточні дані, може передати в бортовий комп’ютер сигнал про неіснуючі перешкоди на шляху літака, або, навпаки, не попередити про загрози реальні. Подібна послідовність помилок та наступних хибних рішень вже призводила до авіакатастроф.

Про такі загрози аналітики FAA попереджали ще до запуску 5G, в жовтні 2015 року. Тоді ж вони рекомендували мобільним операторам для розгортання мереж 5G обмежитись безпечним діапазоном у 3,4-3,7 ГГц. Проте мобільні компанії вибрали інший діапазон: 3,7-3,98 ГГц — так званий швидкісний С-діапазон. Справа в тому, що чим вища частота, на якій працюють мобільні мережі, тим швидше будуть передаватись дані. А головною перевагою технології 5G якраз є час передачі даних — завдяки надвисоким швидкостям 5G може забезпечити стримінг відео без затримок, роботу безпілотних автомобілів зі здатністю аналізувати дорожню обстановку в режимі реального часу та багато інших сервісів, які поки або недоступні, або обмежені недостатньо швидкою передачею даних у 3G- та 4G-мережах.

Чим вища частота, на якій працюють мобільні мережі, тим швидше будуть передаватись дані. А головною перевагою технології 5G якраз є час передачі даних — завдяки надвисоким швидкостям 5G може забезпечити стримінг відео без затримок та роботу безпілотних автомобілів

Хоча представники FAA виступали за відкладення аукціону частот для 5G доти, доки остаточно не з’ясують, чи він є безпечним для авіації, проте він все одно відбувся.

Оператори заплатили за 5G-ліцензії в діапазоні 3,7-3,98 ГГц, котрий розташований занадто близько до частот, на яких працюють висотоміри, більше $80 млрд. Звісно, витративши такі гроші на ліцензії, оператори не захотіли перебудовувати мережі зв’язку і почали розгортати їх на узгоджених частотах.

Авіаційний колапс

5G у США планували запустити 19 січня. Але безпосередньо перед запуском 5G-зв’язку авіаційні чиновники знову нагадали про старі застереження та заговорили про можливість скасування перельотів у ключові аеропорти США.

Вишка мобільного зв'язку

Американські авіакомпанії підтримали побоювання FAA і звернулись до влади, заявивши про ризики розгортання мереж 5G. А минулого тижня про скасування рейсів у США заговорили багато світових компаній. Серед них Emirates, Air India, Japan Airlines, Lufthansa, British Airways. Окремі авіакомпанії відмовилися літати лише в ті аеропорти, де вишки мобільного зв’язку знаходяться занадто близько до злітно-посадкових смуг, натомість продовжили літати, до прикладу, в аеропорти Нью-Йорка, Лос-Анджелеса та Вашингтона, де робота 5G обмежена.

Авіакомпанії відмовилися літати лише в ті аеропорти, де вишки мобільного зв’язку знаходяться занадто близько до злітно-посадкових смуг

Іще одним варіантом вирішення проблеми деякі авіакомпанії називали оновлення парку літаків. До прикладу, Japan Airlines та All Nippon Airways планують замінити на рейсах у США Boeing 777 на Boeing 787 через те, що їхнє обладнання буцімто захищене від зовнішніх утручань.

В пошуках соломонового рішення

У відповідь найбільші мобільні оператори США, Verizon і AT&T, звинуватили авіаційну адміністрацію, авіакомпанії та медіа в нагнітанні паніки без будь-яких реальних для цього причин. Вони заявили, що у понад 40 країнах світу С-діапазон технології 5G успішно працює без будь-яких проблем.

Boeing-777

Проте телекомунікаційні компанії все ж таки погодилися створити спеціальні буферні зони на відстані двох миль (3,2 км) від злітно-посадкових смуг 50 аеропортів. В цих зонах не розміщатимуть нові вишки та не активуватимуть ті, що вже існують протягом найближчих 6 місяців. Йдеться про приблизно 500 веж, що складає біля 10% від їх загальної кількості.

Європейська передбачливість

На фоні істерії навколо 5G у США варто пригадати, що запуск нових мереж у Євросоюзі пройшов без особливих складнощів. До успішної європейської практики також часто апелюють представники американських мобільних операторів.

Правда, відмінність ховається в нюансах, в першу чергу технічних. Справа в тому, що європейські компанії запустили 5G-мережу в діапазоні від 3,4 до 3,8 ГГц. Це не так близько до інтервалу висотомірів 4,2-4,4 ГГц, як частота американського 5G, яка, нагадаємо, знаходиться в межах від 3,7 до 3,98 ГГц. І, очевидно, вплив європейського 5G на роботу висотомірів та авіаційну безпеку потенційно набагато нижчий. Схожий діапазон (3,42-3,7 ГГц) використовується і у Південній Кореї.

В ЄС не зафіксовано жодного випадку втручання антен 5G в роботу авіаційного обладнання

Поза тим, в окремих країнах Євросоюзу існують ті самі буферні зони для мобільних вишок, до необхідності використання яких прийшли у США. До прикладу, такі правила діють у Франції. В інших країнах вимагають, щоб антени були направлені таким чином, аби не перешкоджати роботі авіаційного обладнання. Можливо, саме тому в ЄС не зафіксовано жодного випадку втручання антен 5G в роботу авіаційного обладнання.

Повертаючись же до США, наразі відомо, що FAA все ж таки дозволить виконувати польоти в умовах високопотужного 5G, але лише сучасним літакам з надійними висотомірами. Моделі літаків, які можно беспечно використовувати в нових реаліях, становлять майже 80%  флоту американських авіакомпаній. Тому авіакомпанії таке рішення, начебто, влаштувує. Шість місяців, які існуватимуть буферні зони вистачить, щоб оновити парк машин та скоригувати розклад.

Звір з трьома рогами. Як Apple з гаражного стартапу перетворився у найдорожчу компанію у світі вартістю майже $3 трлн
Хакери продають персональні дані українців, отримані начебто шляхом зламу «Дії»
Троянський злам. Атака на сайти українських держорганів 14 січня була лише прикриттям перед більш серйозним кібернападом