Сьогодні у світі відзначають Всесвітній день шопінгу. Це свято виникло у Китаї і на батьківщині відоме під іншою назвою — День холостяка. Суть торжества самотні люди у цей день можуть порадувати себе покупками і приємним дозвіллям. Його вигадали студенти Нанкінського університету в 1993-му році. Вони ж обрали відповідну дату — 11 листопада (11.11), бо чотири одиниці в ній чудово підкреслюють суть свята.

Започаткована традиція швидко поширилася в Китаї. У 2009-му році на неї звернула увагу компанія Alibaba. Місцевий ритейлер тільки-но запустив нову платформу онлайн-торгівлі Taobao Mall (нині просто Tmall ) і використав День холостяка для її розкрутки. Розпродажі 11 листопада на сайті мали колосальний успіх. Лише за добу покупці розмели на Tmall товарів майже на $8 млрд. Зараз свято відзначають не тільки в Китаї, але і в інших країнах. У 2019-му сумарна вартість товарів, проданих у День холостяка, досягнула $31 млрд.

З нагоди цього свята розповідаємо, які зміни відбуваються з процесом шопінгу та чого чекати в найближчому майбутньому.

Замінник уяви

Для вдалого шопінгу потрібна фантазія. З чим я носитиму цю куртку? Чи впишеться цей кавовий столик в інтер’єр моєї вітальні? Аби відповісти на це питання, покупцям доводиться неабияк напружувати уяву. Точніше, доводилося, адже сьогодні на допомогу прийшли технології віртуальної і доповненої реальності.

Уявіть: ви заходите в примірювальну і бачите в дзеркалі не тільки своє відображення, а ще й меню з повним асортиментом товарів у магазині. Не виходячи до торговельного залу, вивчаєте сітку розмірів або варіанти кольорів кофти, яка сподобалась.

Система штучного інтелекту (ШІ) підбирає до неї відповідні джинси, ґрунтуючись на її кольорі і фасоні. Таке «розумне дзеркало» кілька років тому з’явилося в одному з бутиків Guess в Гонконзі. І це лише один з прикладів. Подібні проєкти були у Ralph Lauren, Uniqlo, Adidas і інших брендів.

Розробники компанії SenseMi пішли ще далі і перевели в «цифру» сам процес примірки. Їхнє «розумне дзеркало» Viubox вміє наряджати покупця, накладаючи віртуальні моделі одягу на реальне зображення людини.  

Доповнена реальність допомагає не тільки оновлювати гардероб. Наприклад, у IKEA є застосунок, що дозволяє покупцеві «приміряти» нові меблі до інтер'єру свого житла. А компанія ModiFace тривалий час розробляла програми підбору косметики на основі доповненої реальності для різних б'юті-брендів, поки її не купив L'Oreal.

Технологія віртуальної реальності також має попит. Наприклад, автовиробники використовують її, аби проводити екскурсії салонами своїх моделей. А Alibaba, найбільша у світі онлайн B2B торговельна платформа, пропонує користувачам робити покупки у віртуальних копіях реальних магазинів. За допомогою картонного шолома і смартфона китайські споживачі можуть гуляти залами Macy's — відомого універмагу в Нью-Йорку — і купувати там обновки, не залишаючи помешкань.

Популярність подібних пропозицій зростає. Аналітики компанії IDC очікують, що в 2020-му підприємці всього світу витратять на розробки і впровадження AR/VR-технологій $18,8 млрд — на 78,5% більше, ніж у 2019-му. Витрати у сфері роздрібної торгівлі складуть $1,5 млрд.

«Чим я можу допомогти?»

Кожен постійний відвідувач торговельних центрів знає: часом знайти продавця-консультанта в магазині важче, ніж голку в копиці сіна. Виправити цю ситуацію в майбутньому можуть роботи. Наприклад, Lowe's, американська мережа, що торгує товарами для дому, вже 4 роки використовує таких «працівників».

LoweBot допомагає шукати товари в її магазинах. Відвідувачам достатньо звернутися до робота або ввести назву продукту, який їх цікавить, на сенсорному дисплеї, і автоматичний помічник знайде, де зберігається товар. LoweBot навіть проведе покупця до полиці.

Інша велика американська мережа, Walmart, хоче для такої саме роботи використовувати дрони. Кілька років тому вона оформила відповідний патент, але в життя його поки не втілила. Тим часом в її магазинах працюють роботи, які відстежують наявність товарів на полицях. Якщо вони фіксують нестачу, то попереджають співробітників-людей, що час поповнити запаси. Планується, що до кінця 2020-го такі роботи з'являться в 1 тис. магазинів Walmart.

Крім того, машини можуть замінити кур'єрів — послуга доставки дронами набирає обертів. І в майбутньому ця тенденція тільки посилиться. За оцінками аналітиків компанії Coherent Market Insights, в 2017-му році обсяг світового ринку послуг дронів-кур'єрів становив $165,3 млн. До 2027-го цифра зросте до $3,8 млрд.

Посміхніться  вас розраховують!

Автоматизація сфери торгівлі вдарить не тільки по кур'єрах та консультантах. Касири також постраждають. Наприклад, з 2017-го в деяких фастфудах KFC в китайському місті Ханчжоу їх замінили апарати, які замість банківських карток і готівки приймають посмішки. Ні, посмішка поки не замінила валюту. Ці термінали використовують технологію розпізнавання обличчя, за допомогою якої ідентифікують споживача і списують кошти з його рахунку в платіжній системі Alipay.

Приблизно в той саме час Amazon почала відкривати в США магазини, де взагалі немає ані кас, ані платіжних терміналів. На вході покупці сканують QR-код з фірмового застосунку в смартфоні, беруть з полиць потрібний товар і виходять. Камери і сенсори в магазині фіксують факт придбання товару і допомагають уникнути крадіжок. Все, з чим покупці виходять з крамниці, виписується в рахунок. Його оплата знімається з акаунта користувача в Amazon. Сьогодні компанія має понад два десятки таких магазинів в США.

Друкований одяг

3D-принтери — фантастична технологія. Вже сьогодні на них друкують безліч речей: від сушарок для шкарпеток аж до будівель. В майбутньому ми навіть зможемо друкувати людські органи. Звичайно, така технологія здатна вплинути і на життя шопоголіків.

Як? Уявіть, що ви прийшли в магазин, де немає звичних стелажів, завалених одягом, котрий, як на зло, занадто малий або великий. Підійшли до «розумного дзеркала», обрали вбрання до душі і відправили його до друку. А за півтори години повернулися і забрали обновку.

3D-принтер в магазині Ministry of Supply в Бостоні

Все це, за винятком «розумного дзеркала», аж ніяк не фантазія. Компанія Ministry of Supply ще три роки тому запропонувала подібну послугу. В її магазині в Бостоні встановлено 3D-принтер, завдяки якому покупці можуть за 90 хвилин надрукувати собі «прикид» до смаку. Вельми зручно, якщо не зважати на очікування. А головне, жодних розчарувань через те, що спритніший покупець вихопив з-під носа потрібний розмір.

Siri, купи мені шкарпетки!

Роботи, «розумні дзеркала» і 3D-принтери змінять офлайн-шопінг, але і у онлайн-закупівель є простір для еволюції. Їхньому розвитку сприятимуть голосові асистенти, на кшталт Siri або Alexa. За оцінками компанії OC&C Strategy Consultants, в 2018-му споживачі США і Великобританії накупили товарів і послуг на $2 млрд за допомогою віртуальних помічників. До 2022-го купуватимуть на $40 млрд.

Звісно, дві країни — ще не весь світ, і не кожен сьогодні довірить штучному інтелектові придбання нового ґаджета або нижньої білизни. Але ось інша цікава статистика. Передбачається, що за 4 роки кількість пристроїв, оснащених голосовими асистентами, сягне 8,4 млрд. Тобто збільшиться вдвічі у порівнянні з нинішнім показником і перевищить все населення Землі. За таких умов кількість людей, які перекладатимуть шопінг на плечі віртуальних помічників, теж має зрости.