Вчора, 7 вересня, компанія Apple провела свою традиційну осінню презентацію, де показала нові iPhone 14 та iPhone 14 Pro.

Chas News розповідає про головні «фішки» та переваги смартфонів з Купертіно.

iPhone 14 та iPhone 14 Plus: нововведення у 2022 році

Новий модельний ряд iPhone отримав минулорічний дизайн (якщо бути точним — дворічної давності) та вперше від часів iPhone 8 обзавівся Plus-версію.

Базовий iPhone 14 майже не змінився. Той ж дисплей розміром 6,1 дюйма, такий ж чубчик на фронтальній стороні та 12 мп подвійна основна камера. Головна відмінність Plus версії — збільшений екран — 6,7 дюйма.

Завдяки софтверним оновленням, зокрема технології Photonic Engine, камери iPhone 14 та iPhone 14 Plus захоплюють у два рази більше світла, ніж камери iPhone 13. Також ці покращення стосуються і фронтальної камери, роздільна здатність якої теж складає 12 мп. Крім того, у фронтальну камеру додали автофокус.

iPhone 14 та iPhone 14 Plus:ціна в Україні, дизайн, характеристики

У сматфонах встановили минулорічний чип A15. Але американська компанія зазначає, що «прокачала» його можливості, тож тепер він працюватиме на 25% швидше.

Точної ємності акумулятора Apple, як завжди, не вказала, але зазначила, що iPhone 14 Plus стане найбільш «живучим» смартфоном.

iPhone 14 та iPhone 14 Plus представлені у п'яти кольорах: чорному, білому, червоному, блакитному та рожевому.

Вартість iPhone 14 від $799, iPhone 14 Plus — від $899.

Замовлення на гаджети в США почнуть приймати з 9 вересня. iPhone 14 надійде у продаж 16 вересня, iPhone 14 Plus — 7 жовтня.

Коли він з’явиться і чи з’явиться офіційно в Україні поки невідомо.

iPhone 14 Plus: ціна в Україні

На сірому ринку пропонують зробити попереднє замовлення. Вартість iPhone 14 за базову модель з об’ємом пам’яті 128gb складає майже 43 тис. грн., а на Plus-версію  — 50 тис. грн

iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max: новий отвір у екрані та камера на 48 мп

Лінійка Pro-смартфонів у 2022 році отримала значніші оновлення у  порівнянні з базовими моделями.

У iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max екрани діагоналлю 6,1 та 6,7 дюйма з піковою яскравістю 2000 кд/м2. Це більше, ніж у будь-якого іншого смартфона і вдвічі яскравіше, ніж iPhone 13.

З'явилась функція Always-On Display, при цьому Apple заявляє, що завдяки частоті 1 Гц у цьому режимі смартфони не витрачатимуть багато енергії.

Також у iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max встановили новий чип — A16 Bionic, який складається з 16 млрд транзисторів та виготовлений за нормами 4-нм техпроцесу. Це дозволить смартфону бути ще більш швидким та енергоефективним.

iPhone 14 Pro Max :кольори

Тепер до камер: завдяки новому процесору A16 Bionic iPhone 14 Pro і 14 Pro Max здатний здійснювати 4 трильйони операцій з фотографією за секунду. Також вперше за останні кілька років американська компанія оновила основний сенсор камери з 12 до 48 мп. Через це його площа зросла на 65%, у порівнянні з iPhone 13 Pro. Втім, камера 48 мп працюватиме лише у режимі зйомки Apple ProRAW, у звичайному режимі працюватимуть лише 12 мп.

Основне нововведення Pro-смартфонів — відмова від чубчика. Замість нього на фронтальній стороні гаджету з’явиться інший виріз, який називається Dynamic Island. Він прекрасно адаптований та обіграний в новому інтерфейсі iOS 16. Apple заявила, що такий виріз займає на 30% менше місця. Тепер різні повідомлення та анімації «з'являються» з цього вирізу, це виглядає свіжо і точно не так, як у конкурентів.

Девайси будуть доступні у чотирьох кольорах. Вже звичних білому, чорному та золотому. Флагманський колір, який і з’являтиметься на більшості реклам фіолетовий.  

Вартість новинок не зросла у порівнянні з минулим роком. iPhone 14 Pro — від $999, а iPhone 14 Pro Max — від $1099.

Замовлення у США почнуть приймати 9 вересня, а продажі розпочнуться 16 вересня. Щодо офіційних поставок в Україну інформації поки немає.

iPhone 14 Pro Max: ціна в Україні

Втім на сірому ринку попереднє замовлення можна оформити. Вартість молодшої Pro-моделі від 56 тис грн., Pro Max –  від 62 тис. грн..

Нові функції iPhone 14, які не працюватимуть в Україні

Одна з головних фішок усієї серії iPhone 14 можливість супутникового зв’язку. Тобто, можна надсилати повідомлення у разі екстреної ситуації без стільникового зв'язку та інтернету. Поки ця функція буде доступною лише у США та Канаді.

Також iPhone 14 продаватимуть в США без отвору для sim-картки. Apple запроваджує нову моду на використання eSim. Прогнозуємо, що через кілька років це нововведення торкнеться не лише США, а і інших ринків.

Архітектор штаб-квартири Apple братиме участь у відбудові Харкова після війни
15 років тому Стів Джобс презентував перший iPhone. Що він умів та які мав недоліки (відео)
Крим — це Україна: Apple виправила карту у додатку Music for Artists