социальные сети

4 лютого виповнюється 18 років найбільшій соціальній мережі — Facebook, створеній Марком Цукербергом у далекому 2004 році. Сьогодні компанія-власник Facebook називається Meta і об’єднує декілька проєктів — не лише соцмережі Facebook та Instagram, але і не менш популярний месенджер WhatsApp, проєкти віртуальної реальності (Oculus) та готується побудувати метавсесвіт — концепцію, котра повинна змінити те, як ми сьогодні проводимо час в інтернеті.

Втім, це все плани. В реальності ж справи у Цукерберга йдуть не дуже добре. Якраз на день народження соцмережі, 3 лютого 2022-го, за один день акції Meta обвалилися на 25% — до $241,5. Це пов’язано з тим, що вперше за 18 років компанія прозвітувала про скорочення аудиторії. Крім того, інвесторів розчарував невизначений прогноз зростання рекламних доходів. Не відстають і конкуренти — зростання TikTok стало для акціонерів ще одним приводом проголосувати грошима проти корпорації Цукерберга.

Це все викликає питання — що буде з колись найбільш популярною соцмережею світу надалі? Коли створять її альтернативу? Хоча таких спроб вже було багато. В Україні у тому числі. Всі вони виявилися невдалими.

Як виглядають social media України

Загальна аудиторія продуктів компанії Meta в Україні перевищує 27 млн користувачів. Такі дані наводить агенція PlusOne у своєму дослідженні Facebook та Instagram в Україні. Це, безперечно, найпопулярніша соціальна платформа серед українців і, що цікаво, на кінець 2021 року Instagram в нашій країні навіть обійшов за популярністю Facebook.

Проте так було не завжди — до прикладу, на початку 2015 року Facebook займав лише восьме місце в рейтингу найбільш відвідуваних сайтів «Уанету». Перше ж належало «ВКонтакте», від якого незначно відставав Google.

Логотипи соцмереж

У травні 2017 року, перед блокуванням VK в Україні, російська соцмережа займала третє місце у топі сайтів, а Facebook був на четвертій позиції.

В листопаді 2021 року Facebook уже третій, а Instagram — дев’ятий (йдеться про сайти платформ).

В рейтингу ж мобільних додатків Facebook опинився на п’ятому місці, Instagram став восьмим. Серед інших додатків, які можна назвати соціальними, в топ-20 опинились також Viber (№3), Telegram (№7), Facebook Messenger (№10), WhatsApp (№17), TikTok (№18).

Вітчизняні та соціальні

Серед популярних в Україні сайтів є такі вітчизняні розробки, як Privat24, Monоbank, «Дія», My Kyivstar, My Vodafone, «Нова пошта» та OLX. Але все це утилітарні інструменти, а не соціальні мережі.

Проте спроби створити українські альтернативи Facebook та «Вконтакте» були, й не раз, хоча успішними їх назвати важко.

Логотипи українських соцмереж

Ось деякі з них:

  •  Connect.ua

Цей проєкт можна вважати першою українською соціальною платформою, котру створювали як «соціальну мережу для знайомств». Хоча розробники стверджували про кілька мільйонів зареєстрованих на сайті користувачів, українцям Connect запам’ятався нечистими методами просування, серед яких — розсилка спаму. Хоча, за словами засновників, у 2008 році Connect.ua була готова купити Mail.Ru за $3 млн, але пропозицію врешті-решт відкликали. Зараз сайт не працює.

  • Profeo.ua

Це була спроба створити в Україні власний LinkedIn — професійну соцмережу. Головним інвестором проєкту стала польська компанія Grupa Pracuj. Рішення про інвестиції в Україну ухвалили після успіху подібного сайту в Польщі. Хоча проєкт стартував у квітні 2008 року і його аудиторія перевищила 100 тис. користувачів (мінімальний показник, з яким він міг стати успішним), вже влітку 2009 року поляки припинили проєкт, не виключено, що через світову економічну кризу. Зараз сайт не працює.

  • UkrFace, Frendin та інші українські Facebook-аналоги початку 2010-х

На початку 2010-х вдалися ще до кількох спроб створити українську соцмережу. Ними стали такі проєкти, як UkrFace, Ц.УКР, Friends.ua, Frendin.ua, Socialface. Зараз більшість з цих сайтів не працюють.

На деяких з них розміщені сторінки-заглушки, і з них зрозуміло: засновники роздумують, що робити далі. До прикладу, такий напис можна побачити на головній сторінці проєкту WEUA.info. А соцмережа «Українці» перетворилася в новинний сайт.

  • Ukrainians, Woolik та Єсвоє: українські альтернативи після блокування «ВКонтакте»

Блокування соцмережі «ВКонтакте» у травні 2017 року спричинило нові спроби створити українську соцмережу. Одразу ж після блокування російської соцмережі гучно заявили про проєкт Ukrainians, покликаний замінити українцям «ВКонтакте», проте вже у вересні амбасадорка проєкту Олександра Струмчинська повідомила про його закриття.

У вересні того ж року голосно про себе заявила, а потім так само зникла соціальна мережа Woolik, яка нібито була жартом, хоча її розробники заявляли про 100 тисяч зареєстрованих користувачів.

  • Єсвоє

Це одна з небагатьох соцмереж, сайт якої пропонує принаймні реєстраційну форму, а її акаунти у Facebook та Instagram існують, хоча й давно не оновлювалися. До того ж час від часу назва компанії згадується як спонсор одного з телевізійних гумористичних телешоу. Іншої активності Єсвоє не було помічено, так само невідомо, яка зараз аудиторія проєкту та чи є там активні користувачі.

  • Nimses

Ця соцмережа з’явилась у 2017 році, на хвилі масового інтересу до криптовалют, пов’язаного з шаленим ростом вартості біткоїна. На короткий час мобільний додаток Nimses навіть став лідером з кількості завантажень серед українців в App Store та Google Play. Автори проєкту пропонували сервіс, що базується на геолокації (місцезнаходженні користувача) і обіцяли платити за активність власною криптовалютою — німами, які можна було потратити в реальному житті. Згодом сервіс запустив музичний розділ, але більше про нього ми нічого не чули. У 2019 році писали про затримки зарплати команді, а у 2021-му — про судові позови інвесторів до засновників.

Чому соцмереж не може бути багато?

Не виключено, що ми ще не раз побачимо спробу створити «український Facebook» чи «національний TikTok». Проте і час, і особливості функціонування ринку соцмереж показують, що хоча на ньому і працює декілька компаній (Meta, Twitter, TikTok, Pinterest), Марк Цукерберг тут поки що залишається явним лідером.

Новачкам пробитися в цей сегмент дуже важко. За останні роки лише TikTok вдалося стати глобальною альтернативою «старим» соцмережам. Це стало можливо завдяки новому підходу до створення контенту та, найголовніше, до алгоритмів рекомендацій, які є чи не ідеальними у сенсі відповідності інтересам користувачів. Важливим елементом успіху також стали шалені гроші, які компанія-власник TikTok вкладала в рекламу.

Прикладом успішних альтернатив Facebook можна вважати і так звані супердодатки (super-app), популярні в Китаї, Індії та Південній Кореї. Це інструменти, які об’єднують соцмережу, платіжний інструмент, сервіс читання новин й виклику таксі, замовлення їжі, онлайн-платежів та онлайн-покупок та замовлення послуг. Це, наприклад, китайські WeChat та Alipay, індійський Paytm, японський Line, корейський KakaoTalk чи Zalo з В’єтнаму.

Тобто хоча альтернативи продуктам Meta час від часу з’являються та навіть стають помітними гравцями ринку, як TikTok чи сервіс для дорослих OnlyFans, проте в більшості вони або є короткотривалими проєктами (ClubHouse), або поки що знаходяться в пошуку своєї ідеї чи концепції (Parler чи Truth Social).

Чому літаки бояться 5G-мереж та як вплине розгортання цієї технології на польоти в Європі
Tesla Phone та Apple car — розповідаємо про найпопулярніші техномістифікації останніх років
Навіщо українським військовим спеціальні месенджери та застосунки, які рахують дні до дембеля