Сучасних дітей легко спантеличити, просто показавши їм кілька речей з недавнього минулого. На кшталт дискового телефону чи відеокасети. Зараз це може здатися смішним, але ж це геть не артефакти сивої давнини. Тому легко уявити той день, коли товари і технології, що сьогодні є невід'ємною частиною нашого життя, перетворяться на загадковий мотлох із запиленої комори. Або принаймні набагато рідше з’являтимуться перед очима. Ось кілька яскравих прикладів.

Пластикові пакети

Про те, що пластикові пакети — зло, яке забруднює планету, говорять часто. А от про те, що спочатку вони були покликані врятувати світ, якось не чути. Але вони з'явилися саме з такою шляхетною метою.

Пластикові пакети винайшов шведський інженер Стен Густав Тулін в 1959 році. Тоді подібна тара створювалася з паперу, виробництво якого вимагало вирубки дерев. Тулін подумав, що для екології це дуже погане рішення. Він захотів створити пакет з легкого і міцного матеріалу, який міг би служити тривалий час. Саме так: Тулін розраховував на багаторазове використання своїх творінь.

Та все пішло не так, як він планував. Сьогодні середня тривалість «життя» пластикового пакета, коли він застосовується безпосередньо для перенесення продуктів та інших речей, становить 25 хвилин. При цьому щохвилини в світі використовується близько мільйона пакетів. З такими показниками не дивно, що вони стали одним із стовпів пластикового забруднення.

З 2022 року Україна може відмовитись від використання пластикових пакетів. Що передбачає закон

Але ця епоха, радше на щастя, ніж на жаль, наближається до кінця. У багатьох країнах на пластикові пакети вже діють заборони. Часом досить жорсткі, як наприклад, в Кенії, де за носіння, виробництво чи продаж подібного товару можна потрапити до в'язниці на термін до 4 років або заплатити штраф до $40 тис.

Велика чистка. Як українські стартапи допомагають оздоровити планету

Здається, що кенійці надто серйозно взялися за справу, але в цій країні пластикові пакети створили особливі незручності. Навіть у столиці (Найробі) люди використовували їх, щоб запаковувати власні фекалії, а потім викидали на вулиці. Це явище прозвали «літаючими туалетами», і після введення суворої заборони їх поменшало.

Нехай такі екзотичні проблеми існують не у всіх країнах, але боротьба з пластиковими пакетами дедалі більше охоплює планету. Наразі повну або часткову заборону на ці вироби ввели 77 держав.

Автомобілі з ДВЗ

Не зрозумійте неправильно, автомобілі з двигунами внутрішнього згоряння не зникнуть в найближчому майбутньому. Як не скрізь зникли вози, запряжені кіньми. Наразі по дорогах світу колесить близько 1 млрд легкових авто, переважна більшість яких працює на бензині або дизельному паливі. Навіть якщо завтра виробники всього світу різко зупинять продаж подібного транспорту, мине ще чимало років, поки ця техніка повністю вийде з ужитку. Але сьогодні електромобілі поступово витісняють машини з ДВЗ, і в майбутньому робитимуть це активніше.

Згідно з прогнозами BloombergNEF, до 2040 року частка продажів електричних легкових авто зросте до 70% (з 4% в 2020-му) / Getty Images

Автомобільні компанії вже закладають фундамент, аби воно швидше настало. Daimler, Volvo, General Motors, Honda і Jaguar Land Rover обіцяють повністю відмовитися від ДВЗ і перейти на електродвигуни до середини століття. Інші великі гравці, зокрема BMW або Volkswagen обіцяють суттєво збільшити частку електричних авто в загальному об’ємі продажів.

Уряди світу також рухаються в бік електрифікації персонального транспорту. Наприклад, Великобританія, Франція і Норвегія готуються до того, щоб заборонити продаж нових машин з ДВЗ. Навіть Китай, найбільший світовий авторинок, хоче, аби з 2035 року в салонах країни стояли тільки електричні, гібридні чи водневі машини.

Висока напруга. Як українські стартапи будують електромобільне майбутнє в нашій країні

Якщо компанії і уряди втілять задумане, то електромобілі займуть домінуючу позицію на світовому авторинку. У цьому впевнені аналітики BloombergNEF. Згідно з їхніми прогнозами, до 2040 року частка продажів електричних легкових авто зросте до 70% (з 4% в 2020-му). У деяких країнах, наприклад в США, Китаї чи державах Євросоюзу, показник може виявитися навіть вище.

Це, звичайно, ще не 100%, та й вже проданих авто з ДВЗ ще довго доведеться позбавлятися. Проте машини, що продовжують викидати шкідливий CO в атмосферу, ставатимуть дедалі рідкіснішим явищем на дорогах світу.

Цигарки

У пісеньці з мультфільму «Острів скарбів» стверджується, що Христофор Колумб відкрив Америку і навчив весь світ палити. Це не зовсім правильно, адже традиції тютюнопаління на планеті існували задовго до подорожі іспанського мореплавця. Але першовідкривач дійсно посприяв поширенню шкідливої звички.

Тютюн почали вирощувати в Європі в 1531 році, а вже до 1600-го Старий світ димів щосили. У другій половині XIX століття з'явилися верстати, розраховані на випуск по 200 цигарок на хвилину. Масове виробництво здешевило продукт і сприяло його поширенню. Через це зараз у світі налічується близько 1,3 млрд курців, незважаючи на те, що люди добре обізнані про шкідливий вплив цієї звички на здоров'я.

Однак цигарки поступово відходять у минуле. Дедалі частіше на вулицях можна зустріти людей, що палять електронні аналоги чи нагрівальні системи на кшталт glo або IQOS.

Тенденцію до відмови від сигарет помічають не лише перехожі, а й експерти. За прогнозами аналітиків фінансової корпорації Citigroup, до 2050-го цей товар повністю зникне в США, Австралії і деяких країнах Європи. Навіть самі тютюнові компанії розуміють, що сигарети — вчорашній день. Більш того, закликають уряди світу скоріше позбутися їх.

Подібну заяву в кінці липня зробив Яцек Ольчек, головний виконавчий директор Philip Morris (один з найбільших виробників цигарок в світі). Він закликав владу Великобританії ввести заборону на сигарети. Мовляв, до них потрібно ставитися так само, як до бензинових авто, і якщо світ позбудеться їх якнайшвидше, то всім від цього буде тільки краще.

Здавалося б, що може красномовніше свідчити про кінець шляху для цього продукту. Але є нюанс: ані тютюнові компанії, ані експерти не говорять про те, що разом з сигаретами зникне паління. Просто на зміну прийдуть ті самі альтернативні продукти, які ми вже бачимо на міських вулицях і в кафе.

Поки статистика вказує саме на це. За оцінками British American Tobacco, ще однієї великої тютюнової компанії, обсяг світового ринку нагрівальних систем в 2019-му становив $15,2 млрд, а ще в 2018-му цей показник знаходився на позначці $3,3 млрд. Тож, схоже, не за горами той день, коли цигарки стануть такою ж дивиною, якою тютюн був для Колумба.

Готівка

«Я взагалі не ношу з собою готівку», — приблизно таку заяву ви можете дедалі частіше почути від кого-небудь зі своїх знайомих. Вони зазвичай додають, що здебільшого розплачуються за допомогою смартфонів або смартгодинників. Ті, хто ще не втратив залишки консерватизму, використовують банківські картки. Та чи означає це, що готівка скоро стане історією?

«Я взагалі не ношу з собою готівку», — приблизно таку заяву ви можете дедалі частіше почути від кого-небудь зі своїх знайомих / Getty Images

Відповідь на це питання може відрізнятися, залежно від того, в якій країні ви його поставите. На початку поточного року аналітична компанія Global Web Index зацікавилася, якому методу оплати (готівковому або безготівковому) надають перевагу інтернет-користувачі 46 держав світу. Виявилося, що далеко не всі готові відмовитися від старої доброї готівки.

До прикладу, на Філіппінах безготівковий розрахунок полюбляє лише 33% населення. У Німеччині його прихильників менше половини — 49%. А в деяких країнах бажання просто не збігаються з можливостями. Не мати справ з паперовими або металевими грошима воліє 61% іспанців. Та оскільки у них не завжди є можливість безготівкового розрахунку, до 87% платежів тут здійснюється по-старому.

До ворожки не ходи. Як футурологи дивляться в майбутнє і кому це потрібно

Радикально інша ситуація склалася в Швеції. Наразі лише 9% розрахунків у цій країні відбувається звичайними грошима. За останні пару років в ЗМІ неодноразово з'являлися заголовки про те, що Швеція от-от стане безготівковим суспільством.

Але не всі шведи виявилися готові до цього. Літні мешканці країни все ж надають перевагу готівці. Та й уряд поки не готовий повністю відмовлятися від неї. У 2019 році 7 з 8 партій, що засідають в місцевому парламенті, проголосували за закон, котрий гарантує збереження традиційних банкнот.

«Готівка, радше за все, стане менш популярною, через високу вартість її використання і зростаючу кількість альтернатив. Але я вважаю, що вона залишиться з нами назавжди», — каже доктор Бхаскар Чакраворті, який викладає міжнародний бізнес в Університеті Тафтса (США). Так що витрушувати заначку з матраца і кидати її на карту поки зарано, але в майбутньому паперові гроші, радше за все, стануть більш рідкісним «звіром», ніж зараз.

Будильники, калькулятори, домашні телефони, цифрові фотоапарати

Можливо, ви вже здогадалися, чому в останньому пункті нашого списку опинилося так багато речей. В цьому винні смартфони, які стали чи не предметом першої необхідності в сучасному світі. Вони відправили всі ці пристрої якщо не на звалище, то точно в далеку і запорошену шухляду історії. Погодьтеся, в XXI столітті тримати у себе будильник чи домашній телефон можна хіба що через звичку або естетичні міркування.

Цифри підтверджують падіння популярності подібних девайсів. Наприклад, ще в 2004 році в США близько 90% домогосподарств мали робочий міський телефон. Сьогодні їх кількість скоротилася до 36%. А от полку користувачів мобільного зв'язку прибуло. Сьогодні понад 60% домогосподарств США покладаються лише на нього.

Для виробників цифрових фотоапаратів справи йдуть не краще. Ще на початку минулого десятиліття члени асоціації CIPA, що об'єднує таких титанів фототехніки, як Nikon, Canon і Kodak, продавали понад 120 млн камер на рік. Тепер об’єми продажів скоротилися до 15 млн.

Можливо, коли-небудь і смартфони розділять долю переможених суперників. Футурологи вважають, що технології, здатні замінити їх, вже маячать на обрії. Наприклад, в цій ролі можуть виступити «розумні» контактні лінзи або електронна шкіра. І тоді вже наші онуки чи правнуки здивовано дивитимуться на «дідівський» iPhone 12.

 

Звичайна річ. Технології, які змінять наше життя до 2050 року