Сьогодні навіть найзавзятішим скептикам стає важко сперечатися з тим, що електромобілі наступають. Наприкінці квітня міжнародне енергетичне агентство (IEA) опублікувало прогноз, згідно з яким до 2030-го дорогами світу їздитиме 145 мільйонів електричних вантажівок, автобусів і легкових автомобілів.

Але справа не тільки в цифрах, а й у прагненнях автовиробників. Дедалі більше компаній обіцяють повністю перейти на електричні авто. Цього хочуть не тільки гравці премімум-сегменту на кшталт Jaguar і Volvo, але й масові виробники, такі як General Motors. Їхні моделі повинні перейти на електротягу вже в нинішньому, максимум в наступному десятилітті. Навіть Volskwagen, автовиробник №2 у світі за підсумками минулого року, обіцяє, що до 2030-го частка електричних машин в обсягу його продажів досягне 70%.

Світова тенденція очевидна. Та чи дотримується її наша країна? Чи готуються українці до приходу електромобільного майбутнього, чи просто чекають, коли воно настане? На щастя, перше. Сьогодні в Україні є ентузіасти, які розвивають проєкти в електромобільній галузі. Chas News розповідає про те, хто вони і який роблять внесок у всесвітній тренд.

Go To-U — як «софт» для «заліза»

Ім’я Назара Шимоне-Давида напевно знайоме українським шанувальникам електромобілів. Близько семи років тому він став одним із засновників Tesla Club Ukraine — спільноти, яка популяризує електричні авто і допомагає охочим з покупкою подібного транспорту. Тоді ж він зіткнувся з проблемою, яка за декілька років призведе до появи платформи Go To-U, що об'єднує операторів зарядних станцій і автовласників.

У 2014 році Шимоне-Давида з однодумцями вперше завіз в Україну Tesla Model S. На той час моделі було лише два роки, та й сам американський автовиробник ще тільки набирав обертів. «На всю Європу було 8 Supercharger. Інфраструктури фактично не існувало. І коли Supercharger на нашому шляху закінчилися, потрібно було знайти зарядку», — згадує український підприємець.

Назар Шимоне-Давида

Неподалік одного з готелів така станція знайшлася, але коли Tesla з українцями прибула на місце, виявилося, що вона не працює. Після дзвінка в службу підтримки з'ясувалося: аби скористатися зарядкою, потрібно укласти договір з оператором, надіслати копію факсом («У 2014 році», — з посмішкою додає Шимоне-Давида), а потім ще два тижні чекати на картку, за допомогою якої можна буде скористатися зарядкою.

«Ми подумали, що тут щось неправильно», — резюмує співзасновник «Тесла-клубу».

Після повернення в Україну підприємець зайнявся розвитком електромобільної інфраструктури і спільно з мережею АЗК «ОККО» відкрив понад 30 зарядних станцій на території країни. Але з часом він зробив ще одне відкриття.

«Ми зрозуміли, що коли клієнт приїжджає на зарядну станцію, вона має бути вільною, а для цього нам потрібно керувати чергою», — каже Шимоне-Давида.

Заряд батарей електромобіля — не швидкий процес. Він може тривати годинами, тож мало кому захочеться опинитися на зарядній станції другим, і чекати в живій черзі. Навіть при порівняно невеликій кількості електромобілів на дорогах це цілком реалістична ситуація.

І хоча це здається очевидною проблемою, за словами Шимоне-Давида, раніше про це ніхто не замислювався не лише в Україні, а й в країнах Європи. Там власники електричних авто можуть через застосунок знайти зарядну станцію на карті і оплатити її послуги, але якщо бажаючих скористатися нею буде більше одного, може дійти до конфлікту з кулаками. Та і без цього очікування — мало для кого приємний процес.

Звичайна річ. Технології, які змінять наше життя до 2050 року

Тут на сцену і виходить Go To-U, мета якої — створити організовану чергу через можливість резервування зарядних станцій. Для автовласників і операторів зарядних станцій це рішення win-win. Для перших це набагато зручніше. Адже людина, що резервує зарядку на певний час, може розраховувати, що після прибуття до неї не побачить інший електромобіль.

Автовласникам пропонується додаток Go To-U. З його допомогою можна забронювати готель через сервіс Booking.com або вивчити карту, на якій вказано місце розташування і інформація про 65 тис. зарядних станцій не лише в Україні, а й за її межами. Скоро в ньому буде близько 250 тис. зарядок з можливістю оплати.

У свою чергу оператори отримують підвищення завантаженості своїх зарядних станцій, що прискорює їх окупність. «По суті, ми створили операційну систему для операторів зарядних станцій. Продукт, який забезпечує їхню діяльність», — підкреслює Назар Шимоне-Давида.

Іншими словами, якщо розглядати зарядки як апаратне забезпечення або «залізо» комп'ютера, то Go To-U — таке собі програмне забезпечення, що дозволяє йому працювати.

Український проєкт вже викликав цікавість за межами нашої країни. У минулому році Go To-U потрапив в американський акселератор Techstars, відомий тим, що він погоджується підтримувати лише 1% стартапів, які подають заявки. Від нього українці отримали $120 тис. інвестицій, а загалом в розвиток Go To-U, за словами Шимоне-Давида, було вкладено близько 900 тис. євро. Втім, зупинятися на цьому підприємець не збирається, і продовжує шукати інвесторів для подальшого розвитку проєкту.

Український проєкт вже викликав цікавість за межами нашої країни. У минулому році Go To-U потрапив в американський акселератор Techstars

Наприкінці ми поцікавилися, чи не планує такий затятий шанувальник електромобілів і сам створити подібне авто. Шимоне-Давида відповів, що наразі навіть думати про це немає часу, хоча він пильно стежить за українськими проєктами зі створення електромобілів. А про які проєкти йдеться?

CoolOn — робоча конячка на батарейках

Дивлячись на сучасну ситуацію на авторинку, важко повірити, що ще 15 років тому електромобілів в цілому світі було днем з вогнем не знайти. Зовсім молода компанія Tesla лише щойно представила прототип спорткара Roadster, а великі автовиробники навіть не замислювалися про масовий випуск подібних машин.

Але вже на початку минулого десятиліття ситуація різко змінилася. Електромобілі увійшли в моду і дедалі більше компаній з різних країн стали замислюватися про їх створення. Цей тренд не обійшов і Україну. За останні 10 років в нашій країні було створено кілька електромобілів (наприклад, Synchronous в 2016-му або USEC в 2020-му), але здебільшого це були поодинокі екземпляри.

Але сьогодні форми набуває інший проєкт під назвою CoolOn. Його автори хочуть не просто побудувати електромобіль, а налагодити серійне виробництво. Причому мітять вони в сегмент комерційних, а не пасажирських авто. За словами керівника проєкту CoolOn Віталія Бризгалова, в Україні щорічно продається близько 10 тис. машин такого типу, що працюють на ДВЗ. Він зі своєю командою збирається запропонувати покупцям електричну альтернативу.

Віталій Бризгалов

«Електромобілі — потрібний продукт, в першу чергу комерційні електромобілі», —запевняє Віталій Бризгалов.

Для свого дітища підприємець обрав досить тенденційну назву. Модель отримала ім'я на честь французького фізика Шарля Кулона, який досліджував електромагнітні явища і подарував своє прізвище одиниці виміру електричного заряду. Тож з цієї точки зору український продукт органічно впишеться в компанію Tesla або Faraday Future, названих на честь Ніколи Тесли і Майкла Фарадея. 

За задумом розробників, CoolOn оснащуватиметься силовою установкою потужністю до 80 кВт (для порівняння, у Nissan Leaf актуального покоління потужність становить 110 кВт) і батареєю ємністю 40 кВтг, якої вистачатиме на 200 км їзди без підзарядки. Завдяки особливостям конструкції CoolOn зможе легко трансформуватися, тож споживачам будуть доступні модифікації з різною вантажопідйомністю.

Від електромобілів — до бульбашкової плівки

За словами Бризгалова, вже на початку виробництва CoolOn буде представлений в трьох версіях. Спершу це буде модель вантажопідйомністю до 2,5 тонн, пізніше до неї приєднається модифікація, здатна брати на борт до 3,5 тонн вантажу, і компактний автомобіль, розрахований на 600 кг.

Передбачається, що CoolOn піде в серію навесні наступного року. Однак це лише початок. Віталій Бризгалов переслідує більш амбітні цілі зі створення «виробництва автомобілів в Україні». «Не конкретно однієї машини CoolOn, а цілого заводу, який випускатиме різноманітні моделі, починаючи від найменших і закінчуючи електробусами», — ділиться своїми планами підприємець.

Реалізація таких задумів потребуватиме чималих вкладень. На сьогодні в проєкт інвестовано близько $100 тис, але щоб вийти на річний обсяг виробництва в 2 тис. машин, за оцінками Бризгалова, знадобиться близько $4 млн. Аби дійти до позначки в 10 тис. авто на рік, знадобиться у п’ять разів більше.

На сьогодні в проєкт інвестовано близько $100 тис, але щоб вийти на річний обсяг виробництва в 2 тис. машин, за оцінками Бризгалова, знадобиться близько $4 млн

Солідні цифри, але підприємець дивиться в майбутнє з оптимізмом, і зазначає, що інтерес з боку потенційних споживачів вже є. За CoolOn вишикувалася черга в 1 тис. чоловік. Цікавість до моделі мають здебільшого служби доставки, наприклад, води або продуктів, а також інтернет-магазини. Лідер проєкту розраховує, що з часом електрична вантажівка приверне увагу не тільки українських, а й європейських клієнтів — плани з виходу на ринок Старого Світу у нього є.

Що ж, можливо, наразі в Україні не так вже й багато проєктів, спрямованих на те, щоб провести нашу країну в електромобільне майбутнє. Але приємно розуміти, що ентузіасти, які не готові мовчки проводжати поглядом події світового масштабу, все ж таки є. А значить, маємо шанси зробити свій внесок у  глобальний тренд.

У 2020 році продаж електромобілів у Європі зріс на 200%