1 червня 2022 року — які свята та історичні події відзначають у цей день

Chas News зібрав памʼятні дати та свята, які відзначають в перший день літа 1 червня.

Який день 1 червня

Зокрема, сьогодні відзначають День захисту дітей. Свято заснували у листопаді 1949 року в Парижі. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначили в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямів своєї діяльності.

1 червня — Всесвітній день батьків. Його започаткувало ООН на знак «вдячності за прихильність батьків до своїх дітей та щоб оцінити всіх батьків у всіх куточках світу за їх  відданість дітям та їхню жертву на все життя задля виховання цих відносин».

Також сьогодні відзначають Всесвітній день молока. У 2001 році Продовольча та сільськогосподарська організація ООН започаткувала день, щоб визнати важливість молока. Цього дня в десятках країн у всьому світі в цей день проводяться фестивалі молока — з дегустаціями, з концертами та з конкурсами.

Крім того, 1 червня цього року святкують Міжнародний день сусідів. Святкування цього дня вирішили запровадити в 2000 році у Парижі. Автором ідеї щодо дня сусідів став француз Періфан. Метою свята є побутове єднання сусідів

Церковне свято 1 червня

Сьогодні відзначають  День пам’яті священномученика єпископа Пруського Патрикія.

Хто святкує іменини 1 червня

Сьогодні День ангела святкують жінки з іменем Анастасія. Серед чоловіків — Акакій, Олександр, Антон, Валентин, Василь, Віктор, Григорій, Дмитро, Іван, Гнат, Максим, Матвій, Митрофан, Михайло, Микола, Павло, Сергій та Ян.

Які історичні події відбулися 1 червня

1494 — у звітах Королівства Шотландія зафіксували першу згадку про шотландське віскі.

1533 — короновано Анну Болейн, нову дружину англійського короля Генріха VIII.

1652 — почалася битва під Батогом під приводом гетьмана Богдана Хмельницького. Військо Запорозьке разом з Кримським Ханством боролися проти Речі Посполитої.

1831 — під час дослідження Арктики англійський мандрівник Джеймс Кларк виявив місцезнаходження Північного магнітного полюсу Землі.

1919 — розпочався загальний наступ військ Армії УНР на протибольшевицькому фронті.

1935 — у Великій Британії запроваджено номерні знаки до автомобілів і обов'язкову здачу екзаменів на водійські права.

1938 — у США вийшов 1-е число журналу коміксів Action Comics, в якому з'явився славнозвісний нині Супермен.

1943 — над Біскайською затокою німці збили літак, в якому, на їхню думку летів британський прем'єр Вінстон Черчилль. Насправді ж це був звичайний цивільний літак, всі пасажири котрого загинули, включно з британським актором Леслі Говардом, славетним виконавцем ролі Ешлі Вілкіса у фільмі «Звіяні вітром».

1969 — у Канаді на радіо і телебаченні заборонено рекламу тютюнових виробів.

1980 — почав мовлення перший цілодобовий інформаційний телеканал CNN.

1988 — американський президент Рональд Рейган і радянський очільник Михайло Горбачов обмінялися в Москві документами по договору про скорочення ядерних ракет середнього радіуса дії.

1990 — тодішній президент США Джордж Буш та Горбачов підписали договір про припинення виробництва хімічної зброї та скорочення вже існуючих її арсеналів.

Хто народився 1 червня

1076 — Мстислав Великий найстарший син Володимира та Великий князь Київський

1871 — французька кінематографістка та перша в історії жінка-кінорежисерка Аліс Гі-Бланше.

1876 — українська театральна акторка Ганна Мещерська, нагороджена орденом «Знак Пошани».

1903 — Василь (Величковський), новомученик Української греко-католицької церкви, єпископ УГКЦ.

1926 — акторка Норма Джин Бейкер Мортенсон з псевдонімом Мерлін Монро. Вона відома кінокартинами «У джазі тільки дівчата», «Ніагара», «Джентельмени надають перевагу блондинкам».

1928 — космонавт українського походження Георгій Добровольський. Він був інженером-дослідником космічного корабля «Союз-11».

1937 — американський актор та режисер Морган Фрімен, відомий стрічками «Крихітка на мільйон доларів», «Втеча з Шоушенка», «Непідкорений».

1947 — британський рок-гітарист гурту The Rolling Stones Рон Вуд.

1979  — шведський програміст та дизайнер ігор Маркус Перссон, відомий як «Нотч». Популярність він здобув завдяки комп’ютерній грі Minecraft.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.