10 років ув’язнення отримав син гауляйтера Харківщини за колабораціонізм

Суд призначив 10 років ув’язнення колаборанту, який організував розміщення на Харківщині білбордів з агітацією за російських окупантів.

Про це повідомили в Офісі Генпрокурора та СБУ.

За даним слідства, зловмисник — син гауляйтера Харківщини, 26-річний мешканець селища Шевченкове. Він з початку вторгнення підтримав збройну агресію проти України.

Після захоплення Куп’янського району він підтримав загарбників та став главою окупаційного «відділу адміністративно-господарського забезпечення» місцевої адміністрації. Він облаштовував бігборди з проросійськими агітаційними постерами.

Також колаборант організовував перевезення до росії майна, які росіяни накрали в захоплених селищах району.

Крім того, фігурант сам приїжджав до домівок місцевих і агітував людей перейти на бік агресора. За це він обіцяв людям по 10 тис. рублів та лояльне ставлення з боку окупантів.

Співробітники СБУ затримали колаборанта у вересні 2022 року, коли він намагався втекти на окуповану територію.

Суд визнав громадянина винним у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України). Йому призначили покарання у вигляді 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади у органах державної влади, органах місцевого самоврядування та надання публічних послуг строком на 15 років, з конфіскацією всього майна.

Раніше мати засудженого також отримала 9 років позбавлення волі за колабораційну діяльність. Вона очолювала «організаційно-інформаційний відділ» в окупаційній адміністрації в Шевченковому. А батько колаборанта зараз та оголошений у розшук.

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.