11 червня 2022 року — яке сьогодні свято та які пам’ятні події сталися в цей день

Яке сьогодні 11 червня

Сьогодні відзначається День кухонної плити. 11 червня 1742 року її винайшов американський винахідник, вчений і масон Бенджамін Франклін, який зображений на купюрі $100.

Він винайшов принципово нову піч, яка витрачала менше тепла. Всередині знаходився лабіринт із трубок, проходячи якими розпечений газ рівномірно розігрівав велику площу печі. До винаходу Франкліна металеві печі мали досить дивну конструкцію, яка не дозволяла рівномірно розігрівати їжу або готувати її.

Яке релігійне свято 11 червня

Сьогодні віряни відзначають Троїцьку поминальну суботу (батьківська субота), а також вшановують пам’ять преподобномучениці Теодосії та блаженного Іоанна.

Хто святкує іменини 11 червня

Сьогодні День ангела у людей з іменами Олександр, Іван, Андрій, Лука, Марія, Федот та Фелікс.

Які історичні події відбулися 11 червня

1496 — Христофор Колумб завершив свою другу подорож.

1580 — іспанський конкістадор Хуан де Ґарай в районі басейну ріки Ла-Плата відновив зруйноване індіанцями місто, яке згодом назвали Буенос-Айрес.

1648 — у Москві розпочався протест населення під назвою «Соляний бунт» на тлі збільшення податків замість відміненого податку на сіль. В результаті стратили деяких наближених до царя Олексія Михайловича бояр і відправили у вигнання головного радника боярина Бориса Морозова.

1770 — мореплавець Джеймс Кук відкрив Великий Бар'єрний риф.

1895 — відбулися перші у світі автоперегони. Учасники прямували за маршрутом Париж — Бордо — Париж. Середня швидкість переможця змагань Еміля Левассора становила близько 24 км/год.

1940 — В ході Другої світової війни війська союзників почали облогу Мальти, яка стала одною з ключових битв.

1964 — вже перебуваючи у в’язниці, Нельсон Мандела отримав новий термін ув'язнення — довічний. Майбутній президент Південно-Африканської Республіки до визволення провів у тюрмі 28 років.

1967 — закінчилась «Шестиденна війна» Ізраїлю з Сирією, Єгиптом та Йорданією,

1982 — у Штатах вийшов фільм Стівена Спілберга «Інопланетянин». Він отримав премії «Оскар» і «Золотий глобус». Від його прокату та продажу копій на касетах заробили понад $700 млн.

1987 — Маргарет Тетчер втретє обрали на посаду прем’єр-міністра Великої Британії. На такий тривалий термін прем'єр-міністрів в країні не обирали 160 років.

1990 — Верховна Рада УРСР змінила порядок вирахування часу на території України, приєднавши Україну до східноєвропейської часової зони.

1993 — на екрани вийшов фільм Стівена Спілберга «Парк Юрського періоду». Тоді він став проривом у розвитку спецефектів та увійшов до списку найбільш достовірних науково-фантастичних фільмів.

2017 — Набуло чинності рішення ЄС про безвізовий режим для громадян України для короткострокових поїздок.

Хто народився 11 червня

1776 — англійський живописець-пейзажист Джон Констебл.

1867 —  французький фізик Шарль Фабрі, який відкрив існуючий в стратосфері озоновий шар.

1910 — французький письменник, кінематографіст та океанограф Жак-Ів Кусто. Саме він разом з науковцем Емілем Ганьяном у 1943 році винайшов акваланг.

1959 — музикант, письменник та актор Х'ю Лорі. Популярність йому принесла роль у серіалі «Доктор Хаус».

1985 — українська акторка, телеведуча та фотомодель Інна Цимбалюк.

1986 — американський актор Шиа Лабеф, відомий головною роллю у кінофраншизі «Трансформери».

Щодня Сhas News відбирає для вас найважливіші новини. Приєднуйтесь до нас у Facebook та Telegram, щоб нічого не пропустити.

«Укрпошта» відкриває голосування за ескіз марки «Доброго вечора, ми з України!» (фото)